Last news in Fakti

26 Май, 2020 20:10 2 395 21

30% от излекуваните от COVID-19 може да имат хронични дихателни проблеми

  • италия-
  • пулмология-
  • коронавирус-
  • дихателни проблеми-
  • бели дробове

Дихателните затруднения могат да продължат дълго след това

30% от излекуваните от COVID-19 може да имат хронични дихателни проблеми - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

30% от излекуваните от COVID-19 може да имат хронични дихателни проблеми, а белите дробове са изложени на риск шест месеца след заразяването с коронавируса. Това обезпокоително предупреждение идва от Италианското дружество по пулмология, пише вестник La Stampa.

При много пациенти с COVID-19, които са били приети в болница за лечение или са били интубирани, се наблюдават след изписването дихателни затруднения, които могат да продължат много месеци след това, казва италианският пулмолог Лука Рикелди.

Данните, събрани в миналото за пациенти с тежкия остър респираторен синдром, показват, че оцелелите от ТОРС шест месеца след това са имали все още белодробни аномалии, които са се виждали много ясно при снимките на гръдния кош. Те са имали и нарушения във функционирането на белите дробове.

Но преди всичко 30 процента от оздравелите тогава са имали признаци на белодробна фиброза, което означава, че при тях можело да възникнат дихателни проблеми и при обикновена разходка, допълва Рикелди. На базата на тези наблюдения италианските пулмолози предупреждават сега и за рискове за оздравелите от COVID-19. В Италия има близо 230 хиляди заразени с коронавирус, а жертвите на болестта COVID-19 на Апенините са близо 33 хиляди, предимно възрастни хора с придружаващи заболявания. Италианските власти започнаха постепенно разхлабване на строгите карантинни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредните

    10 6 Отговор
    глупости!
  • 2 Едмон Дантес

    17 5 Отговор
    Този вирус е измамата на столетието.

    Коментиран от #15

  • 3 Хайрие

    4 2 Отговор
    Анаааа.....
  • 4 70 %

    11 1 Отговор
    А 70 % от преболедувалите ще имат подобрение на дихателните си възможности спрямо тези от преди . Аз съм един от тях . Имах хронично заболяване на белите дробове от години , преди "короната " , задух , болки в гърдите , не можех да си поема дъх . Сега съм като с нови дробове ! Предполагам ,че организма се е мобилизирал и спрявяйки се с вируса е излекувал и хроничното заболяване .

    Коментиран от #11, #16

  • 5 123

    10 1 Отговор
    Поредната измислица.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пако

    9 0 Отговор
    И с какво ги излекуваха???????????
    След като може да се лекува,защо беше целият
    този цирк с маски,каски,положения,дистанции??
  • 8 Световна 3драва Онанация

    9 0 Отговор
    А 20% от мъжете които са го преболедували ще ходят една година натопорчени.
  • 9 Нене

    2 0 Отговор
    Не може да имат дихателни проблеми.Такива проблеми имат пушачите
  • 10 Ветеринарен психолог

    7 0 Отговор
    30 процента от кръшкачите могат да имат проблеми с члена си. 30 процента от пушачите могат да имат проблеми с дишането. 30 процента от бременните могат да имат проблеми с репродукцията. 30 процента от овчарите губят по една овца на месец.30 процента от парламента спи и взима заплата

    Коментиран от #12

  • 11 Боро

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "70 %":

    Благодаря,че го споделихте.Аз съм от същата група и сега дишам много по-добре от преди.Не пуша,тренирам бокс и кардио по 2-3 часа през ден или 2.Преди достигах лимит в дишането преди по-високото натоварване а сега нямам такъв и не ми отмаляват краката по средата на тренировките.От 3-4 години се борех с тоя проблем и се чудех дали е от възрастта или съм болен от нещо тежко.В миналото имах 4 тежки пневмонии и постепенно се оправих,но явно до някаква степен.След вируса се изчистих тотално

    Коментиран от #21

  • 12 Ветеринарен психолог

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    30 процента от докторите убиват от некадърност всеки месец. 30 процента от шоферите всеки ден се поддеават на стреса. 30 процента от учителите са тотално психари

    Коментиран от #14

  • 13 Дядо Иван

    2 4 Отговор
    Чета коментарите и си мисля: Ей, това простотията човешка граници няма!

    Коментиран от #19

  • 14 Ветеринарен психолог

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ветеринарен психолог":

    30 процента от миниорите са застрашени от белодробни болести. 30 процента от скиорите имат травми в коленете. 30 процента от затворниците ,кроят планове за бягство. 30 процента от проститутките са разочаровани от заплащането.останалите са ОТЧАЯНИ

    Коментиран от #20

  • 15 Валката

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    Доцента каза, че починал от вируса няма. Сега пък обаче имало усложнения. Чипирането с наночипове, ще премахва ли усложненията или няма за това пишете.
  • 16 Пловдивкият панаир

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "70 %":

    Сигурно е вярно, защото и аз имах подобени проблеми с дихателните пътища, пребуледувах и сега съм ок
  • 17 6968

    3 5 Отговор
    Доцент Мангъров дето цял живот е лекувал диарии на 3-5 годишни нали ви каза, че ковида не е проблем. Който умре ще умре, който има дихателни проблеми да си се лекува. Италиански пулмолози още не са дорасли до нашия капацитет.
  • 18 фффф

    5 2 Отговор
    То и HIV няма. Че кой е умрял от HIV.... всички с HIV умират от някакви усложнения заради имунната система.
  • 19 Пако

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Иван":

    Дядо Иване,толкова много време ли то трябваше за да разбереш какъв си.След като четеш,значи
    и пишеш коментари....
  • 20 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ветеринарен психолог":

    30 и дори повече процента от чиновниците и шофьорите страдат от хемороиди. 30 процента от учениците биха изпаднали в тежка нервна криза, ако само за един ден бъдат лишени от Интернет. 30 процента от младежите са с наднормено тегло.
  • 21 Нилето

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Боро":

    Белезите от възпалението са променена тъкан която не функционира като бял дроб. Виж какво е на кожата ти белег и същото е с дробът ти .
    Какво чистиш ти там ? Как така белег чистиш ?