27 Май, 2020 08:17 1 449 4

Фон дер Лайен представя предложение за бюджета на ЕС за следващите 7 години

  • урсула фон дер лaйен-
  • икономика-
  • криза-
  • пандемия-
  • ес

Председателят на ЕК ще изложи и плана за възстановяване от коронавируса

Фон дер Лайен представя предложение за бюджета на ЕС за следващите 7 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

Както вече се разбра, разногласията между фон дер Лайен и парламента са на път да бъдат преодолени, след като председателят на комисията пое твърдия ангажимент за активното участие на парламента в плана за възстановяване. Въпреки че от там отказват до този момент да оповестят официално цифри, информация за параметрите на фонда за възстановяване вече се появи.

Според нея, той ще бъде в размер на 500 милиарда евро и ще действа 2 години - до края на 2022-ра година, в рамките на 7-годишния бюджет. Бюджетът пък ще бъде в размер на около 1 трилион евро.

Превес във фонда ще имат грантовете, като съотношението със заемите ще бъде между 60 и 40 на сто или 70 и 30 на сто. С това предложение на практика Европейската комисия подкрепя плана за възстановяване на Франция и Германия, а не на т.нар. „пестелива четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания. За да влязат в сила бюджета на ЕС и възстановителният план обаче, те трябва да получат единодушното одобрение на страните-членки в Съвета.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да

    3 0 Отговор
    има единодушно одобрение !
  • 2 Един

    2 1 Отговор
    Финансовия капитал в действие: хайде сега е време да взимате кредити! Кеф! Кеф! Пазара се раздвижи!
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    Много ме кефи тази Урсула. Гинеколог по професия, а разбира от военно изкуство, тъй като дълги години бе министър на Отбраната на Германия. Сега пък се изява и като водещ икономист. Ако я пуснат и космическа совалка ще подкара

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Кадрите на Сорос са специалисти по всичко, не е нужно и да завършват университет, след като има от кого да получават директиви. Ето Грета Тумберг например. Добре се справя момичето и без да ходи на училище.