Last news in Fakti

27 Май, 2020 11:06 2 683 8

Защо кланиците стават огнища на коронавируса?

  • кланици-
  • кланица-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • германия-
  • работници-
  • огнища-
  • мигранти

Комбинатът не е построен за спазване на социална дистанция

Защо кланиците стават огнища на коронавируса? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 150 служители на кланицата в Нидерландия, в която миналата седмица бяха открити случаи на новия вирус, са дали положителни проби за COVID-19. Заради заразата 600 работници са поставени под карантина. Това е поредната кланица в света, която се превръща в огнище на вируса. В Европа огнища в такива предприятия има в Германия, Франция, Испания, Великобритания.

Месокомбинатът "Смитфийл" в Южна Дакота (САЩ) е най-големият производител на свинско месо в света. Първият случай на COVID-19 е регистриран на 25 март. След една седмица заразените работници са 80. След две - над 600. След месец - над 800. Обявени са мерки, но се оказват ненавременни и неефективни, предаде БНТ.

Купър Керуй, служител в месокомбината, каза: "Работниците се преобличат рамо до рамо, хранят се рамо до рамо. Комбинатът не е построен за спазване на социална дистанция". Славата на комбината е, че в него се говорят над 10 езика, защото повечето от работниците са мигранти. Пандемията разкри, че и в много кланици в Европа работят предимно мигранти, които живеят при лоши условия.

Първите огнища на COVID-19 в Германия и Франция бяха в месокомбинати. Според германските синдикати 80 процента от работниците в кланиците са от Източна Европа, предимно от Румъния, България и Полша. Пастор Петер Косен каза: "Ето, това е типичен блок, в който живеят хора от Източна Европа. Възрастните работят в месокомбинати. В повечето случаи те плащат наем на човека, който ги е наел".

Огнища вече има в 4 кланици в Германия. Заради бума на зараза германските власти обявиха, че от следващата година няма да наемат временни работници в месокомбинати. Хубертус Хейл, министър на труда, сподели: "Германия повече няма да толерира бизнес модел, който експлоатира хора и разпространява пандемията". Фермерите във Франция отправят призив преработката на месо да се пренасочи към малки регионални производители с цел намаляване на риска от зараза в големите предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 COVID1984

    6 1 Отговор
    За да се научите да ядете месо от соя. Или си мислите, че налагането на изкуственото плант месо последната 1 година беше случайност..?

    Коментиран от #8

  • 2 Valio

    4 2 Отговор
    Те не са огнища ами просто сте смотана медия и бълвате глупости.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истината е във филмите лъжите в новините

    4 0 Отговор
    В филма Snowpiercer от 2013 оцелелите последни хора на Земята пътуващи в последния вагон на влака ги хранеха с барчета от хлебарки и машинно масло, а избраните няколко от висшата класа в първите вагони хапваха истинската храна. За реда във влака се грижеше разбира се охранена милиция.
  • 5 Да вземат да ни направят ВЕГАНИ .

    3 0 Отговор
    Що чакат .Стресират хората ,аз спрях да консумирам месо още след първият инцидент.След две седмици се почуствах зверски не добре,чувствах се все гладен.
  • 6 варненка

    3 1 Отговор
    Ще има клъстъри на всички места, където много хора работят или живеят и спят в малки пространства. Независимо дали е месокомбинат, мина за въглища, круизен кораб, завод за авточасти, голям офис с много хора в общо помещение. Един да се появи заразен сред колегите си безсимптомен и след месец клъстърът е налице. А колко ще се разболеят тежко, ще стигнат до болница или не дай си Боже ще умрат е друг въпрос. Но заразявайки се после пренасят заразата и извън този клъстър и сред близките си и се образуват нови. И колкото са повече толкова по-трудно се контролират. А месото не е заразно ако е добре изпечено, сварено и т.н. дори да е било пипано от заразен преди това. Ако в ресторанта болен сервитьор ви се е изкихал над пържолата преди да ви я сервира е друг въпрос. Може да ви се размине със силно разстройство, защото няма да е предаден по въздушнокапков път вируса, но не е сигурно. Ако някой с covid-19 без маска ви се изкашля в лицето в градския транспорт дори вие да носите някаква обикновена от плат не сте особено защитен.
  • 7 варненка

    0 3 Отговор
    В публикацията много ясно е обяснено защо. Ама 50% от пишещите по форумите четат само заглавието и си мислят, че някой нарочно иска да ги лиши от свинската им пържола... А целта на статията е коренно различна.
  • 8 варненка

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "COVID1984":

    Ами нали соята се обработва от хора. Не говоря за полето, а за предприятията, където се приготвят гранулите от соя. И там работят хора. Ако в един цех има много хора пак може да се образува клъстъри от заразени. Никой няма насила да Ви прави веган и да ви кара да постите. Соевото мляко е много по-скъпо от кравето между другото. А соята е вредна за мъжете понеже съсържа естествени фитоестрогени. А eстрогенът е женски полов хормон и затова мъжете трябва умерено и с повишено внимание да консумират соеви продукти. Е, то и със свинското не е здравословно да се прекалява...