27 Май, 2020 12:08 1 720 9

Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията

  • русия-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • владимир путин-
  • сергей собянин

Над половината от 85-те федерални региона са готови постепенно да вдигнат противовирусните ограничения

Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ситуацията с коронавируса в Русия се стабилизира, страната успешно премина платото на пандемията. Над половината от 85-те федерални региона са готови постепенно да вдигнат противовирусните ограничения, заявява "Известия".

Но Забайкалският край удължава карантината, нараства заболеваемостта и другаде в Сибир и Далечния изток, посочва вестникът. Руски вирусолози, помолени за коментар, търсят причините в необичайно топлото време и зачестилите разходки на хората навън, без да се спазват изискванията за социална дистанция и носене на маски, предава БТА.

Експерти от Русия потвърждават извода на турски учени, че затлъстяването, тютюнопушенето и замърсеният въздух са свързани помежду си рискови фактори, увеличаващи броя на "входните врати" за коронавируса в човешкия организъм, пише "Известия" в друг материал.

Лекарите в страната се страхуват, че след края на пандемията недоволни роднини и близки на болни и починали пациенти с новия вирус "ще ги изтормозят с мъкнене по съдилищата", пише "Комсомолская правда". Защото до момента няма проверен и утвърден протокол за лечение на Ковид-19, няма и доказано лекарство или ваксина, посочва изданието.

Последните официални статистически данни потвърждават, че преките поражения върху икономиката на Русия вследствие на пандемията, борбата с нея и резкия спад в цените на петрола са по-ниски от очакваните, отбелязва "Комерсант".

Статистиката за май може да промени очакванията за икономическа криза в една или друга посока. Засега е ясно, че дългосрочните последици от събитията се подценяват, но се надценяват краткосрочните, се казва в анализа.

"Бъркотия и противоречия царят в новинарските ленти" на руските медии, констатира "Труд". Съобщения за смекчаване на режима и подновяване на работата се редуват с предупреждения за втора пандемична вълна и увеличаване на смъртността, пояснява всекидневникът. Политици и политолози споделят пред него също така различни очаквания за ситуацията в Русия през лятото: от "трайна тенденция към излизане от кризата" до "вреди за обикновените хора" и "осъзнаване на икономическата катастрофа".

Въпреки пандемията туристите в Русия масово планират летни почивки на море, показва проучване на специализирания сайт OneTwoTrip, чиито данни цитира "Лента".

Властите в Русия приканват жителите на страната да не бързат с почивките в чужбина, пише "Росийская газета", изреждайки скорошни случаи с руски граждани, блокирани насред пандемията в популярни курорти в Тайланд, Черна гора и на тихоокеанския остров Фиджи.

"Настоятелните препоръки на руските власти" къде да почиват хората звучат "малко учудващо" според "Независимая газета".

Москва не е отворила границите, затворени още в края на март, и все още пуска през тях само военни, работници от атомната сфера, строящи обекти в чужбина, моряци, дипломати и т. н. Пречка за летуване в чужбина явно са и ниските доходи в Русия. Навярно тъкмо затова рекорден дял жители на страната - 92 на сто, планират за лятото почивка на вилата или на канапето, пише вестникът.

За реална подкрепа на населението в днешната криза ще настоява руското ляво патриотично движение "Ляв фронт", подало заявка за митинг с до 3000 участници на 7 юни на Площада на революцията в Москва. Протестиращите ще искат още отмяна на предстоящото общонародно гласуване за промени в конституцията, промяна в социално-икономическия курс на страната, отмяна на реформата, вдигнала възрастта за пенсия, и т. н., информира "Свободная преса".

Ситуацията със забраната за масови прояви в Русия "трябва да бъде размразена, защото хората са натрупали много негативи към властта и ако не им бъде позволено да ги излеят на разрешена акция, ще стане по-лошо", изтъкнал координаторът на "Ляв фронт" Сергей Удалцов.

Как да се обясни на родителите на руските войници "защо те трябва да стоят под карантина, а децата им - да маршируват в сбит строй", пита се "Новая газета". Опозиционното издание коментира заповедта на главнокомандващия - президента Владимир Путин, на 24 юни в Москва и други градове да се проведат отложените заради пандемията военни паради по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма.

Кремъл избра за това "политическо мероприятие (. . .) най-ранния срок с максимални рискове и го оповести в деня, когато в страната починаха рекорден брой заразени с коронавируса (174 души)". Властите "все тъй отправят призиви хората да останат в самоизолация и да спазват социална дистанция". По повод парада "естествено прозвучаха всички ритуални заклинания за намаляване на рисковете. Но те едва ли ще имат силата на ваксина", предупреждава "Новая газета".

Пандемията може да донесе не само страдания, гигантски загуби и забавяне на икономиката. Ако ни провърви, в дългосрочна перспектива човечеството може и да спечели. Особено Русия, заявява "Взгляд".

Все повече хора минават на дистанционна работа, а след кризата процесът много ще се ускори. Печелят всички. Хората масово ще напускат бетонните си кутийки, ще се местят на село и лесно ще поддържат връзки с другите чрез дигитални мрежи.

Така се живее по-свободно и по-щастливо. При повече пространство и по-здравословна атмосфера в семейството се раждат и повече деца, запълвайки демографските ями, пояснява онлайн изданието.

Русия е богата на земя и красиви пейзажи. Кой знае, може би още утре ще преосмислим основите на битието си - и в крайна сметка ще станем по-добри, по-здрави и по-многобройни, заключава "Взгляд".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    3 5 Отговор
    Герберастките тролове са в траур.
  • 2 Гонг 2

    5 6 Отговор
    Ама ли някой да вярва на кремъл?
  • 3 Byg

    3 4 Отговор
    Стабилно ги държи по 9000 нови случая за 24 часа , браво. Водка щом има вирусите бегат ..... ставай , ставай страна огромная
  • 4 варненка

    4 5 Отговор
    Русия не е преминала платото, а е в него и то ще продължи много дълго. Все още са с над 8000 заразени дневно, а умират по 100 - 170 души на ден по официални данни. И все още расте броят на починалите. Нищо че, 40%от заразените са безсимптомни. Човек, който е без симптоми не се смята за болен и трудно може да бъде заставен да спазва мерки. А ефективен контрол над хиляди заразоносители е невъзможен. Никакво плато не е преминато.Но заразата е съсредоточена в Москва, Петербург, Московска област, Дагестан и още няколко места. С отваряне на туризма не се знае какво ще се случи. За местния в Русия говоря, но то си важи за навсякъде.
  • 5 Корона вирус. 👑👑👑

    5 2 Отговор
    Сега пък руснаците ли станаха специалисти по борба с COVID -19, както шведите преди месец работата е ясна като шведската после ще последва и голям срив в икономиката.
  • 6 Хауърд Лъвкрафт

    1 1 Отговор
    И само някой да кихне пред Путин , още 3 месеца няма да го видите ..
  • 7 варненка

    1 1 Отговор
    Русия прави каквото е по силите ѝ да се справя сравнително добре. Правят се много тестове, строят полеви болници в Дагестан, опитват се да търсят баланс между контролирането на болестта и икономическите последици. В здравно отношение се справят по-добре от САЩ и много държави в западна Европа конкретно с коронавирусната инфекция. Поне засега, но броят на починалите ще расте както продължава да расте и в западна Европа.Макар и по-бавно. И все повече и бързо се разпространява в Бразилия, Мексико и на други места по света.
  • 8 руснаците са голями

    3 2 Отговор
    скици:):) какви плата какви пикове като мрат като мухи:):)Язък за БЦЖ ваксината която им подарявахме 70 години, май не са си я били, а са си били нещо друго....Да са си я били :):)
  • 9 Таратор

    1 2 Отговор
    В Кочината е мор, но Късият гледа да си направи карнавалния парад, че да вдигне духа на биомасата . Спиртосаните мозъци харесват да маршируват преди да се напият !