Last news in Fakti

28 Май, 2020 11:53 2 047 5

Белгия похарчи над €1 милиард за обезщетения за безработица

  • безработица-
  • обезщетение-
  • белгия-
  • коронавирус-
  • ресторанти-
  • кафенета

По време на карантината в Белгия отворени останаха единствено хранителните магазини и аптеките

Белгия похарчи над €1 милиард за обезщетения за безработица - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За два месеца - март и април, Белгия е похарчила 1,3 милиарда евро за изплащането на обезщетенията на всички работещи, които принудително трябваше да си останат в къщи заради коронавируса.

В началото на коронакризата белгийското правителство въведе мярката временна безработица за работещите във всички предприятия, която принудително трябваше да затворят. Държавата пое изплащането на 70% от заплатите на 1,2 млн. белгийци и до момента за това са похарчени милиард и 300 милиона евро. Освен върху транспорта и туризма, най-големият удар се стовари върху заведенията и магазините. По време на карантината в Белгия отворени останаха единствено хранителните магазини и аптеките.

"Правителството отпусна премия на собствениците на всички заведения, които трябваше да затворят врати в размер на 4000 евро през първия месец и после по 160 евро на ден. Това е нещо и ние сме доволни, но въобще не е достатъчно. Малко кафене би могло да преживее с тези пари, но ресторантите - със сигурност не могат. Значителна част от спестяванията ни бяха похарчени", каза Вероник Бомбек, собственик на ресторант, предаде БНТ.

Персоналът на Вероник се състои от петима души - всички те в момента са временно безработни. "Хората ни бяха обявени за временно безработни и получаваха 70 процента от заплатата си за 38-часова работна седмица. В нашия бранш обаче, хората имат право да работят официално 30 часа допълнително и изчисляването на обезщетението за безработицата на базата на 38-часова работна седмица е абсолютно недостатъчно за тях. Хората ни изпаднаха в сериозни проблеми", посочи Бомбек.

Белгия започва да излиза от карантината и все повече предприятия и магазини отварят врати. Заведенията обаче все още са затворени. Според Вероник много заведения в Белгия ще фалират след коронакризата. Още повече, че собствениците сега трябва да направят допълнителни инвестиции, за да осигурят прегради и дистанция за клиентите си. Ако не го направят, властите няма да им разрешат да отворят врати.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 измамен по програма 60 40

    4 0 Отговор
    Пари кат вестници.

    Коментиран от #4

  • 2 .........

    2 2 Отговор
    Не ни занимавайте с фалирали дьржави...
  • 3 сигурно

    4 0 Отговор
    А тук за два месеца , толкова е свила шайката !
  • 4 ееее

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "измамен по програма 60 40":

    Ама от нашите вноски в ес котилото, хартия ама облечена с робски труд.
  • 5 Аз бе

    1 0 Отговор
    България похарчи 1 €