29 Май, 2020 12:56 5 945 10

Предупреждение на учени: Не отваряйте Северна Италия!

  • италия-
  • ломбардия-
  • пиемонт-
  • предупреждение-
  • свободно движение-
  • коронавирус-
  • нино картабелота-
  • опасност

Три региона не са готови за отхлабването на мерките

Предупреждение на учени: Не отваряйте Северна Италия! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северните италиански региони Пиемонт, Ломбардия и Лигурия не са готови за махане на ограничителните мерки, алармира фондацията GIMBE, която се занимава с научен медицински анализ и научно-информационни дейности за подобряване на общественото здраве.

Италианските власти планират през другата седмица да разрешат свободното движение между отделните административни региони в Италия, която в продължение на няколко седмици бе напълно затворена заради коронавирусната пандемия. Именно тези северни провинции, най-вече Ломбардия, са най-тежко засегнати от пандемията, като са дали и най-много жертви.

Медицинските експерти предупредиха, че трите региона не са готови за премахването на ограниченията от 3 юни. Анализът показва, че там е концентрирана голяма част от заболяванията от COVID-19. Според независимата научна фондация там се забелязва най-голямото увеличение на новите случаи, а освен това има ограничена възможност за извършването на диагностични тестове. Предупреждението е отправено към здравния министър и здравните власти.

Здравният министър Роберто Сперанца и Висшият здравен институт ще направят анализ на последните данни, преди да разрешат отхлабването на мерките. Разрешаването на свободното пътуване в Италия се смята за най-важната мярка към връщането към нормалния живот. Независимата здравна организация обаче предупреди, че има „риск” и тези три региона трябва да останат заключени.

В Италия има близо 231 хиляди заразени с коронавирус. Д-р Нино Картабелота (хирург, оглавяващ GIMBE) постави под въпрос статистическите данни за областта Ломбардия, която се превърна в огнище на заразата. Регионалните власти го обвиниха в лъжа и посочиха, че винаги прозрачно са публикували данните, свързани с COVID-19. Картабелота твърди, че много „странни неща” са се случили в Ломбардия през последните три месеца. Вчера властите на остров Сардиния поискаха да бъдат създадени „здравни паспорти” за гражданите на другите региони на Италия, но министърът по регионалните въпроси Франческо Боча подчерта, че ограничаването на свободното движение само за определени региони нарушава конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ares

    21 10 Отговор
    Защо бе този вирус нали е безопасен.Така твърдят ковит идиотите.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Xxx

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "ares":

    Tи към кои идиоти спадаш?
  • 3 Госあ

    1 6 Отговор
    Са, отново се мотат калинките с тоя бюджет. Ше печатат ли евро да раздават или не ? И ако раздават с шепи у Италия, нали няма да пуснат всички заразени италианци свободно да щъкат в Европа??? Иначе за к'во да им дават с шепи ?

    Коментиран от #10

  • 4 Гойко Митич

    3 5 Отговор
    Купените учени твърдят тези неща защото за това са купени.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Райна

    0 0 Отговор
    Най голямата част от заболелите в Италиа са медицински работници, старчески домове и близките на тези хора, т.е. хората в директен контакт с вируса. Всички останали сме блокирани безпредметно от пресилено хуманната политика, от което страда икономиката. България трябва да отвори границите си с Италиа, тъй като бизнесовия процент с италианци е съществен в БГ.
  • 9 Райна

    0 0 Отговор
    Могат да бъдат блокирани полетите от зоните с огнища като Милано, Бергамо и др., но на пристигащите от други зони хора, които по задължение са пребивавали в актуално чисти зони, трябва да отпадне задължителната карантина в БГ.
  • 10 Райна

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Италия е една от малкото държави които са дали най- много за Европа, от което бе облагодетелствана и България. Европа не е чак толкова щедра към Италиа, както би трябвало. Идеята ви за даване с шепи е твърде грешна!