Last news in Fakti

29 Май, 2020 20:45 2 652 16

Американски болници се отказват от хидроксихлорохин срещу COVID-19

  • сащ-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • доналд тръмп-
  • хидроксихлорохин

Сега поръчките за лекарството са намалели до една десета от равнището през втората половина на март, когато беше техният пик

Американски болници се отказват от хидроксихлорохин срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Болници в САЩ обявиха, че се отказват от използването на лекарството хидроксихлорохин, хвалено от президента Доналд Тръмп като ефикасно средство за лечение на COVID-19, предаде Ройтерс.

До това решение се стигнало, след като няколко научни изследвания наведоха на мисълта, че медикаментът може да не е ефикасен при пациенти с причиняваното от новия коронавирус заболяване и може да породи значителни рискове, предава БТА.

Лекарството по принцип се използва за малария от дълго време. Ранните надежди, че то може да е ефикасно срещу Ковид-19 се основаваха отчасти на лабораторни експерименти, както и на неговите противовъзпалителни и антивирусни свойства. То обаче не показа ефективност срещу COVID-19 при изпитанията с хора и най-малко две изследвания показаха, че медикаментът може да увеличи риска от смърт, отбелязва Ройтерс.

Сега поръчките за лекарството са намалели до една десета от равнището през втората половина на март, когато беше техният пик.

По-рано тази седмица правителствата на няколко европейски страни забраниха използването на хидроксихлорохин от пациенти с COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    14 2 Отговор
    Много ясно! На 20 кинта опкаовката колко да й сложиш а? Милиарди имат да се избиват все пак!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Не е 20, а е 3 кинта. Ама сега я направиха чайка фарма около 120лв

    Коментиран от #4

  • 3 asd

    11 3 Отговор
    "Тo oбaчe нe пoкaзa eфeктивнocт cрeщу СОVID-19 при изпитaниятa c хoрa и нaй-мaлкo двe изcлeдвaния пoкaзaхa, чe мeдикaмeнтът мoжe дa увeличи риcкa oт cмърт"

    Дам дам... В Южна Корея затова започнаха да го ползват от февруари...явно защото са глупавки.
    "Увеличава риска от смърт"...ама само ако се ползва срещу SARS-COV-2 , иначе си било екстра (твърдение на СЗО).
  • 4 asd

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    В Индия продаваха опаковките hydroxychloroquine между $8 и $12... 3 кинта друг път.

    гарга фарма може да продава някакъв chloroquine, който би трябвало да е с повече странични ефекти.
  • 5 Рошко

    4 0 Отговор
    Ами да се отказват по броя н а жертвите ше ги видите, колко е ефикасно щот е евтино и не е тяхно
  • 6 Кокорчо🙄

    8 0 Отговор
    Сзо манипулира сателитните краварски държави, а за подлогите които ни управляват става по лесно, кеф ти карантина доене на народа, извънредно положение, няма протести, няма свобода, направо модерно робство
  • 7 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    5 2 Отговор
    А пък Перушан вече спря да пие белина...
  • 8 рада дълбоката

    3 0 Отговор
    да намалят пудрата захар с 10 % и може и да се получи
  • 9 Госあ

    3 0 Отговор
    Ами затова в Южна Корея има толкова "много жертви". Нищо не разбират. И к'во, фиброзите в белия дроб, които остават са по приемливи от световъртежа. Пфууу тея кинти
  • 10 Cl хилиноФ

    4 0 Отговор
    А Дончо още го пие. И е подгонил онова синьо пиле- "пуй, пуй, пуй..." Няма ли кой да му каже да си смени доктора!
  • 11 На мен ми се струва

    1 0 Отговор
    че този хидрохлорин не е същото зелено хапче, което помните вие. Изглежда е променено.
  • 12 На мен ми се струва

    3 0 Отговор
    че има далавера за печалба, има. Обаче дори и там дето уж се лекува с това, всъщност се прилага нещо друго, което наистина има странични ефекти. Ако някой по-възрастен са го лекували, нека сподели.
  • 13 варненка

    3 0 Отговор
    Би било добре да е евтино и ефикасно. Но явно вече не е толкова евтино, защото търсенето му вдигна цената. И наистина има странични ефекти при хора с кардиологични проблеми. И води до риск от летален изход. Вече от много места го твърдят въпреки, че натрупана големи запаси от хлорохин и хидрокси хлорохин. Нищо общо с аналгин хинина, който помним от недалечното минало. Лошото е, че другите средства, които се използват за лечение са изключително скъпи и няма как да се прилагат масово.Лекарства срещу СПИН, интерферон, такива срещу Ебола. А лечение конкретно срещу covid-19 няма и не се знае дали ще има в обозримо бъдеще. Лечението с плазма от излекувани е някаква надежда, но не се знае колко от пряснопреболедувалите, които и без друго са изтощени от заболяването ще са готови да дарят безвъзмездно по половин литър кръв. Тези, които са преболедували почти безсимптомно не образуват достатъчно антитела, за да може да се използва плазма от дарена от тях кръв.
  • 14 Олег

    2 0 Отговор
    Аз вземам халоперидол. Май са ми дали грешно. Но съм по-добре.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шошо

    2 1 Отговор
    Лекарство срещу вируси няма.Щеше да има,ако в миналото не бяхме изгаряли умните човеци