2 Юни, 2020 13:34 2 978 7

Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов доход в Испания?

  • испания-
  • икономика-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • педро санчес

Право на т.нар. базов доход имат и чужденци - стига да са пребивавали поне една година легално в Испания

Между 462 и 1015 евро месечно: кой има право на базов доход в Испания? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Испания бе въведен т.нар. базов доход. Но не за всички. На месец домакинствата ще получават между 462 и 1015 евро от държавата. Какви са условията и кой има право да го получава?

В Испания бе въведен т.нар. базов доход. Но не за всички. На месец домакинствата ще получават между 462 и 1015 евро от държавата. Какви са условията и кой има право да го получава?

На 1 юни 2020 Испания въведе т.нар. базов доход. Той обаче няма да бъде изплащан на всички. А само на хората в нужда. И по-конкретно - предназначен е за испанците, които печелят под 230 евро месечно. Размерът на т.нар. базов доход ще се определя според нуждите на домакинствата и ще бъде между 462 и 1015 евро на месец. Той ще бъде изплащан на хора между 23 и 65 години. Право на т.нар. базов доход имат и чужденци - стига да са пребивавали поне една година легално в Испания. Изплащането на новата помощ започва на 15 юни.

Това не е "безусловен базов доход"

Германските медии уточняват, че тук не става дума за безусловен базов доход, тъй като мярката няма да обхване всички граждани на страната. Те сравняват испанския базов доход с германските социални помощи Харц 4 - до този момент в Испания не съществуваше подобна социална програма. Някои отделни региони подкрепяха финансово по-бедните си граждани, но само временно. Този вид помощи ще продължат да бъдат изплащани и ще могат да се комбинират с базовия доход.

Испанският социален министър Луис Ескрива обяви: "Базовият доход дойде, за да остане". Той няма да бъде премахнат след като кризата от коронавирус отмине. Факт е, че т.нар. базов доход бе част от коалиционното споразумение. Актуалната криза от коронавируса обаче накара управляващите да го приемат по-бързо.

Пандемията и бедността

Испания е тежко засегната от пандемията от коронавирус. В страната са регистрирани над 238 000 случая на зараза и над 27 000 жертви на Ковид-19. Над 1 милион души загубиха работните си места. В над 1,1 милион домакинства поне един от членовете вече няма никакви приходи. Близо 4 милиона испанци живеят в бедност, близо половината са деца.

Правителството предполага, че базовият доход ще обхване 850 000 домакинства в цялага страна. Това отговаря на около 2,3 милиона от общо 50-те милиона граждани на Испания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 риторични въпроси

    10 2 Отговор
    Как кой? Камиларът. Както и в БГ само малцинството ще прибира безусловния базов доход и ще си клати крата.

    Коментиран от #5

  • 2 жалко

    13 0 Отговор
    Значи 8.5% от испанците живеят в бедност. У нас 30-40%. А Бойко ни плашеше да не станем като гърците. Ех, КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ГЪРЦИТЕ!
  • 3 куку руку ку

    3 1 Отговор
    И всичко ще свърши с гръм и трясък... Примерът е у нас през последните 30 години и едни хора, които получаваха и получават наготово.
  • 4 радев

    10 1 Отговор
    Е и кой ще работи? Нашите индианци ще хукнат към Испания.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ооо дааа

    9 1 Отговор
    дойче веле....испанците не получават под 230 евро.Минималната заплата е 1050 евро/ако не са я актуализирали/,а социалната пенсия 452!!!такива под 320 евро не съществуват за получаване....тоест безработни са, с право на борсата а не да получават под 230!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Мин. заплата

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ооо дааа":

    в Испаноя е 1108евро