Last news in Fakti

3 Юни, 2020 16:27 1 921 3

Куба се готви за туристи

  • куба-
  • коронавирус-
  • туризъм-
  • туристи-
  • пандемия

Границите официално са затворени до края на юни

Куба се готви за туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вече от месец Куба сякаш успява да сдържи коронавирусната епидемия, което я подтиква да се готви за отваряне на туризма - двигател на островната икономика. Но трябва да действа предпазливо - в Хавана пламват нови огнища на болестта, пише Майлин Алонсо в репортаж за AFP.

"Страната подготвя цялостна стратегия за възстановяване след Covid-19, но ще я приложим, едва когато сме сигурни, че стриктно контролираме епидемията", предупреди наскоро президентът Мигел Диас-Канел. Екипи за почистване дезинфектират и подготвят вече летищата и хотелите в страната, чието отваряне за пътници и гости наближава, предаде БНР.

Границите официално са затворени до края на юни, но ред авиокомпании разчитат, че мярката няма да бъде продължена, и вече предлагат билети от юли нататък. Няколко седмици здравните власти откриваха дневно по десетина случая. После обаче бе съобщено за огнище от над 60 заразени, свързано с търговски център в Хавана, лаборатория и транспортна фирма - това подейства като студен душ. Съответно Куба взе предпазни мерки и още не е вдигнала нито едно ограничение: училищата остават затворени, общественият транспорт не работи, а носенето на маски навън е задължително. "Проблемът не е решен в Куба, още по-малко в света като цяло и трябва много да се внимава със смекчаването на рестрикциите", подчерта д-р Франсиско Дуран, началник на управление "Епидемиология" в здравното министерство.

Опитни свинчета

Островът с 11,2 милиона жители обаче няма защо да се срамува от постигнатия ефект: към вторник там бяха установени общо 2092 случая, включително 83 със смъртен изход, и едва 180 активни в момента. За сравнение в четиримилионна Панама са регистрирани над 13 000 болни, 336 от които починали; това не попречи на властите частично да рестартират тази седмица икономическата дейност. През последните 15 дни нивото на заразяване в Куба бе 2,33 на 100 000 души; в 11 от 16-те провинции нямаше нови случаи.

Страната подлага на строга задължителна карантина в пригодени за целта спортни зали и училища всички лица, контактували с доказани вирусоносители. След като затвориха границите на 24 март, властите изолираха туристите в държавни хотели. От 60 000, заварени при обявяване на мярката от президента, в момента са останали към 4000. Последните играят ролята на опитни свинчета за новия - посткоронавирусен туризъм. "Дойдох в Куба през януари, на почивка, и ето че връхлетя коронавирусът. Трябваше да си замина през април", разказва Ирина Жаткевич, петдесетгодишна рускиня, настанена в позанемарения държавен хотел "Комодоро" в Хавана. "Живея в този хотел вече два месеца", но "тук са много любезни", уверява тя.

"Крепост"

Според Омар Милиан, директор на хотела, в момента тече пробен период: за Куба "е наложително да продължи с развитието на туризма и трябва да проправим пътя, прилагайки международните норми, за да видят туристите, че Куба си остава сигурна страна". Ето някои нововъведения: туристите вече не могат да се обслужват сами на бюфета, масите са раздалечени, а рецепцията - преоборудвана така, че да се избегне всякакъв контакт на персонала с гостите. В заведенията вече не може да се сяда на бара и не е разрешено клиентите да доближават бармана, когато прави коктейли.

Разработва се правилник за достъп до басейна и плажовете.

"Страната ни ще стане като крепост, ще се нареди сред първите в света, излизащи (от кризата), с един по-сигурен, по-безопасен туризъм", уверява Омар Милиан. Италианецът Давиде Кутика, пристигнал в Куба през март, е събрал вече впечатления за новите условия: "Сложили са хлорен разтвор до всички входове на хотела, за да си плакнем ръцете", разказва четирийсетгодишният мъж, отпиващ кафе в лобито. Забранено е обаче излизането и къпането на близкия плаж. И не всички туристи са доволни като Ирина и Давиде, че стоят блокирани в държавни хотели, не тъй гостоприемни и доста по-скъпи от "касас" - жилищата, давани под наем. Някои качват в социалните мрежи видеозаписи с лоши отзиви за условията и храната в тази страна, където все липсва ту едно, ту друго.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога

    5 0 Отговор
    Ще ги стигнеме кубинците?11,2 млн.население(за сравнение имаха9 млн.през1989),а само 85 починали.А до тях е Маями и колко ли са жертвите там?

    Коментиран от #2

  • 2 Спазвали са карантината

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кога":

    Вечер само друсане на кючеци.През деня спим😂✋
  • 3 Мачомен

    0 0 Отговор
    Куба да си се оправя, мене ме интересуват само кубинките.