Last news in Fakti

4 Юни, 2020 10:41 2 603 12

Тревога в Сърбия! Броят на заразените с коронавирус се увеличи трикратно

  • сърбия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • александър вучич

Трябва да останем предпазливи и трябва да разберем защо се случи така, заяви сръбският епидемиолог Предраг Кон

Тревога в Сърбия! Броят на заразените с коронавирус се увеличи трикратно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днешните данни, че 69 души в Сърбия са заразени с коронавирус, са предупреждение, че трябва да останем предпазливи и трябва да разберем защо се случи така, заяви сръбският епидемиолог Предраг Кон за държавната телевизия РТС вчера, цитиран от вестник "Данас".

Той посочи, че увеличеният брой на заразените изисква допълнителен ангажимент, за да се върне предишното състояние. Кон каза, че Сърбия вече е излязла от епидемията, но това не може да се обяви официално, защото за това е необходимо да изминат 28 дни от последния случай, предаде БТА.

Запитан дали би влязъл в пълен автобус, епидемиологът отговори отрицателно. Кон обяви, че утре предстои заседание на Кризисния щаб и очаква да бъде взето решение за по-нататъшно разхлабване на мерките.

"Новости" допълва, че броят на заразените в Сърбия се е увеличил трикратно вчера в сравнение с предишния ден, но в столицата Белград не е регистрирано значително увеличение на броя на новозаразените.

"Трябва това увеличение да се проучи, за да се види влязъл ли е вирусът в колектива, и да се действа много силно противоепидемично", каза експертът. В Белград са открити 18 случая.

Кон напомни, че хората трябва да имат защитни маски и да мислят за собствената си защита. Изключително важно е лице, което има някакви здравословен дискомфорт, да не влиза в колектива, подчерта той и посочи, че сме свикнали да работим с респираторни проблеми и когато кихаме, но в сегашната ситуация подобно поведение е неприемливо.

Амбициозният петгодишен план за обновяване на военновъздушните и въздушните полицейски сили в Сърбия е към края си и бойната авиация на сръбската армия трябва да приключи догодина с доставката на изтребители МиГ от Беларус, пише още "Новости".

Обновява се и системата за противовъздушна отбрана. С доставката на руската ракетна система Панцир с малък и среден обсег е модернизирана и засилена отбраната на въздушното пространство на Сърбия.

Сръбското военно ръководство не крие, че следващата стъпка е доставката на ракетна система с голям обсег, която в боен смисъл би защитила напълно сръбското небе, а мнозина смятат, че оптималното решение за това би била руската ракетна система С-300, пише "Новости".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    10 6 Отговор
    Позната история, обясняваме че всичко е минало, критикуваме мерките, епидемия няма ама като излезе от студиото веднага слага маска и ръкавици и го е шубе да влезе в пълен автобус.
  • 2 Тв е така щото сте приятели

    2 5 Отговор
    С путин и запада ви наказва

    Коментиран от #5

  • 3 ...

    1 7 Отговор
    Фейк новина
  • 4 Румяна Костова

    4 4 Отговор
    Евреинът Кон иска отново да затвори пенсионерите за два месеца, а всички останали хора - за петък, събота и неделя да не излизат от къщите. Много удобно, ще се забранят опозиционните митинги преди изборите. Кон е познат, че по време на свинския грип купува ваксини за 7 милиона долара. След разследването, че тези ваксини са причинили непоправимо щети на много хора, Кон изчезва от голямата сцена, за да се завърне отново благодарение на короновируса и отново да командва Парада и задължителното ваксиниране на сърбите, за което вече има приет закон

    Коментиран от #6

  • 5 Румяна Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тв е така щото сте приятели":

    Приятели с Путин? Не знам дали сте виждали снимки на всички управляващи политици с натовски офицери, под знамето на НАТО. В същото време докато генералният щаб на Сърбия в Белград още не е реставриран след натовските бомбардировки 1999 година. В предизборната програмата на Вучич има карта на Сърбия без Косово. Ако той отново спечели изборите наверно ще признае Косово и после ще каже, че това не е никаква изненада, той го е заложил в предизборната си кампания И тези, които са му опозиция не са много по - интелигентни. В момента, в който Сърбия има сериозни проблеми, някои от тях гарантират, че приоритет ще им бъде да бранят правата на гейовете и сексуалните малцинства
  • 6 Отиди в Бразилия

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Румяна Костова":

    Там не налага мерки техният и си се заразяват и си умират на воля. А всички, които налагат мерки са гадни кръвопийци,на които Гейтс им платил нали?Няма да има никаква ваксина. Не ви ли стана ясно. Още по-малко задължителна. Навсякъде управляващите ги считат за некадърници, корумпирани и т. н. Поне 2/3 от населението. Ако дойдат управляващи историята след избори историята се повтаря. И така до края на света... А ваксини за свински грип купиха почти всички държави. И не ги използваха... Не само Сърбия.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 волен сидеров

    1 1 Отговор
    НЯКОЙ ГО ПУСНА ПАК,В ИНДИЯ СЪЩО Е ТАКА И ОТКРИЛИ ОТ КЪДЕ Е ПУСНАТ-СЪЩОТО КАТО СПИНА
  • 9 Румяна Костова

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Отиди в Бразилия":

    България не купила ваксини против свински грип за 7 милиона долара както бедна Сърбия? Защото това е солидна сума. Но Кон се е пикакомил за печалбите, които ще има, ако продаде ваксините. Ни са му се объркали плановете.
  • 10 kkk

    0 0 Отговор
    нали росия ги излекува тез..
  • 11 варненка

    2 2 Отговор
    Имаме си много по- величаещ се у нас. Здрав хейт отнася и не се спира с глупостите, които ръси. Но и опозицията ни е пълна с мижитурки, чалгаджии популисти,бивши и настоящи комунисти и всякаква друга паплач. Сигурно има умни и достойни хора, но няма как да бъдат избрани. Те не парадират, не водят мръсни компроматни войни и не могат да манипулират журналисти и медии.Ако опзицията в Сърбия е по-добра искрено Ви завиждам. Относно ваксини те. Няма трайни антитела у преболедувалите. Ако създадат ваксина тя ще трябва да се прилага всяка година.Както грипните. В България под 1 % от населението си слагат противогрипни. Доброволно, по собствено желание. Няма ваксина за СПИН. Вече 40 години. А иначе парламентите могат да си гласуват за каквото си поискат. Те постоянно обещават неща, които не изпълняват. Защо ви е страх, че точно това със задължителната ваксина ще се случи?Тя не е създадена още. А дори да бъде, кога ще се произведат количества, за да стигнат до бедна Сърбия. 7 милиона похарчени за ненужна и опасна ваксина против свински грип в Сърбия. У нас дълго се коментираше тази тема. В България малко са чували за вашия Кон и бъдете сигурни, че малко са хората, които се вълнуват какво става в Сърбия. Най-вероятно тези, които имат роднини и близки там.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.