4 Юни, 2020 13:38 1 259 12

Handelsblatt: Германия създава европейски алианс за ваксина срещу Covid-19

  • германия-
  • алианс-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • ес

Алиансът цели да попречи на ЕС да загуби от САЩ и Китай в надпреварата за коронавирусна ваксина

Германия и три други държави от Европейския съюз създават нов алианс, който е насочен към осигуряването на достъп до коронавирусните ваксини, след като бъдат разработени, като същевременно гарантира, че те ще бъдат разпространени справедливо по целия свят. Това предаде Handelsblatt.

Немският вестник цитира германския министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от Франция, Италия и Холандия, които написаха писмо до Европейската комисия, което гласи, че достъпът до ваксини е „един от най-належащите въпроси, които Европейският съюз трябва да реши в момента".

Именно заради това, тази основна група от държави-членки на блока се присъединиха към постигането на възможно най-бързия и най-добър резултат в преговорите с ключови участници във фармацевтичната индустрия.

По инициатива на Берлин четирите страни искат да попречат на ЕС да загуби от Съединените щати и Китай в надпреварата за коронавирусна ваксина, съобщава изданието.

Усилията на президента на САЩ Доналд Тръмп да получи първи достъп до кандидати за ваксина в замяна на милиарди долари, инвестирани във фармацевтични компании, се разглеждат подозрително в Европа.

Съединените щати вече са осигурили почти една трета от първите 1 милиард дози, планирани за експерименталната ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca.

Цитирайки правителствени източници, Handelsblatt твърди, че Германия, Франция, Италия и Холандия са разговаряли с няколко фармацевтични компании, включително AstraZeneca, за създаването държавни изследователски фондове и гаранции за закупуване. Причината за това е, че Европа трябва да изгради „пазарна сила“, за да оцелее в борбата за ваксините.

Четирите страни за разговаряли за евентуално сътрудничество и с Великобритания, Норвегия, Сингапур и Япония.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Аз го създадох, дойчовците само слагат етикетите на немски и стерилизират иглите.
  • 2 XMAN

    6 1 Отговор
    Германците в исторически план винаги са се осирали и сега пак са на път да го направят.Неслучайно навремето ги разделиха на две и там все още е бъкано с американски бази и де факто те са все още окупирана държава.Германия не я командват немци,а американци.
  • 3 Тцтц

    6 0 Отговор
    Прехвалените лекари по света с билиарди от наще пари не мога да измислят лекарство нито ваксина. Нема такива изпърделци, сега ще правели алианс барем корона се оплаши
  • 4 Юсуффф

    8 0 Отговор
    Голямо напъване за ваксината,явно бройката от над 7 милиарда задължително ваксинирани се харесва на някой.

    Коментиран от #7

  • 5 Уахахаха

    3 0 Отговор
    Че Астра Зенека е британска компания а те не са в ЕС xD.Ех мъко мъко...
  • 6 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Тя короната си отиде тия правят ваксина.Аахаха
  • 7 Статистик на Прехода

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    Човечеството е далеч по-малко от 7 млрд. БНих казал най-много 4 - 4.5 млрд, също както в БГ са под 5 млн човека.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик на Прехода":

    Да населението е далеч над седем милиарда прав си клони вече към 8.
  • 9 Стъкмист на Прехода

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Статистик на Прехода":

    Синко на Сатаната ,почти 4 милиарда са само Индия и Китай.
  • 10 Едмон Дантес

    5 0 Отговор
    Историята помни създаването на един Алианс през 40те на миналия век.Германия,Италия ,Япония и малкия брат Бай Ганьо.Накрая всички видяха резултата.
  • 11 СЗО

    0 1 Отговор
    Нема страшно. Другарят Бил ГейТс е осигурил матряла. Трябва време да се произведат. Всички ще ви боцнем
  • 12 1234

    2 0 Отговор
    Както винаги уж всички сме в ЕС, ама едни денонощно ни показват, че сме в калния двор на къшата, не на плочника.... Ами да си направим един балкански съюз, християнски по природа с вишеградската четворка.