5 Юни, 2020 10:37 3 072 11

Болни с коронавирус отказват лечение заради конспиративни теории

  • конспирация-
  • конспиративни теории-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • лекари-
  • медици

Конспиративните теории носят риск за здравето на хората

Болни с коронавирус отказват лечение заради конспиративни теории - 1
Снимка: Shutterstock

Британски лекари алармират, че пациенти с коронавирус на Острова отказват лечение заради конспиративни теории и фалшиви новини в социалните мрежи. Медиците призовават компаниите да прочистят платформите си от дезинформацията, пише „Индипендънт“.

Според данни на Националната здравна служба на Великобритания, представени пред министрите в парламента, някои от пациентите с COVID-19 отлагат до последно посещението на лечебно заведение заради твърдения, прочетени онлайн. На горещата линия за въпроси относно коронавируса редовно постъпват въпроси, свързани с фалшиви твърдения относно болестта, предаде bTV.

На заседанието с видеовръзка присъствали и представители на „Фейсбук“, „Туитър“, „Ютуб“ и „Гугъл“, след като онлайн проучване показало, че по-малко от една от 10 фалшиви новини онлайн се премахват от модераторите. „Имам много пациенти, които постъпват в болница много късно, защото са се страхували и са повярвали на някои от фалшивите новини онлайн. Когато стигнат до нас те вече са изключително болни и имат нужда от интубация“, коментира пред министрите д-р Меган Ема Смит, анестезиолог от Кралската свободна болница в Лондон.

Според Томас Ноулс – парамедик на Острова, редовно са постъпвали обаждания на спешните телефони относно опасни онлайн теории. „Спомням си една жена, която според мен преживяваше инфаркт, която обаче отказа медицински екип, защото прочела във „Фейсбук“, че ако е коронавирус и отиде в болница със сигурност ще умре“, казва той. Ноулс допълва, че разпространението на конспиративни теории против ваксинацията може да убие един от начините да излезем от пандемията. Представителите на социалните мрежи също отговаряха на въпроси от министрите относно съдържанието. Един от примерите е от „Ютуб“, където социалната мрежа сама рекламирала видео с конспиративна теория, свързваща коронавируса с 5G технологията и „еврейски култове“. След подаден сигнал към екипа на компанията, каналът бил свален.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всички новини са фейк

    11 2 Отговор
    В нашите болници още на входа умиргаха ковтоносителите.
  • 2 Ташун Касапа

    16 5 Отговор
    Нормалните хора естествено биха отказали.Лечението в болниците може да се извършва експериментално.Стоя си у дома и карам на парацетамол.Ако всевишния е решил да си ме прибира съм съгласен,ама някой измамник да ме убива не съм съгласен.
  • 3 ZZorro

    17 2 Отговор
    Гадното е,че много лекари,учени и журналисти лобисти са си продали душата на дявола заради пари.Пустата лакомия е нещото което ще затрие света.
  • 4 Трябват им опитни мишки

    10 3 Отговор
    Пак ще си умреш ама преди това ще си поекспериментират върху теб.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Проблема на 5g e че

    2 3 Отговор
    Дължината на вълната при тази честота а именно около 30 гигахерца е съпоставима с размерите на молекулите в клетките на човек което им въздейства като ги кара да трептят с друга честота....0.00999 метра или 9 -10 нанометра е дължината на вълната при 30 гигахерца
  • 7 А може и честотата да е над 30 гигахерца

    2 2 Отговор
    Колкото по висока честота толкова по нагъсто ще са сложени антените за да има интензитет на полето между антените и ползвателите на мрежите
  • 8 радев

    4 1 Отговор
    Вирус не се лекува.Чакаш имунната ти система да го пребори

    Коментиран от #9, #10

  • 9 запознай се

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "радев":

    Абе те не лекуват вируса бе, лекуват последствията, които са опасни и от които се умира, бактериални инфекции, възпаления и т.н.
  • 10 Ако малко беше

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "радев":

    чел щеше да знаеш, че понякога се умира от свръхреакция на имунната система. При по-младите и без придружаващи заболявания се случва понякога точно това.При испанския грип преди 100 години са умирали предимно млади хора по тази причина. А като започнеш да не можеш да си поемаш въздух и парацетамолът не помага може наистина да си умреш още на входа на болницата. Или след интубацията... Особено ако няма достатъчно лекари и медицински сестри.
  • 11 ако малко беше

    0 1 Отговор
    Първите 6-7 коментара просто игнорирам Те са от неспасяемите. Няма смисъл от разумни доводи... Сигурно в Африка са с 5G мрежа?Че едва ли е полезно много облъчването от антените е едно, ама да се търсят разни конспирации във всичко е лудост. Защо не вземете да бойкотирате технологиите и не си изхвърлите смартфоните. Може и компа и телевизора... И ще си живеете в щастливо неведение и блаженство... Докато... След това ще си пиете Парацетамол. Ама той е много вреден за черния дроб ако не ви е известно. Ама не може да дишате докато не нацвъкате поредната глупост тук. А после разни 4G,5 G са ви виновни. Потърсете G точката на жена си, а ако сте от женски пол сами си я намерете и почешете. Ама то и за нея се спори дали съществува. Теории много и за всичко...