Last news in Fakti

5 Юни, 2020 18:32 2 639 5

Карантина за руски град, произвеждащ ядрени подводници

  • русия-
  • подводница-
  • карантина-
  • северодвинск-
  • арктика

Корабостроителницата не е затворена, но властите препоръчаха временно в нея да не ходят работници, които живеят извън града

Карантина за руски град, произвеждащ ядрени подводници - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Руският пристанищен град Северодвинск в Арктика, известен с производството си на ядрени подводници, се поставя под карантина, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде АФП.

Губернаторът на Архангелския регион, където се намира Северодвинск, подписа заповед, с която забранява достъпа до 180-хилядния град от полунощ в петък до следващо нареждане.

Полицията вече създаде контролно-пропускателни пунктове на входните пътища към града, съобщи местна агенция.

Северодвинск се смята за огнище на зараза с Covid-19, след като там бяха установени над 1000 положителни случая. Носенето на маски и ръкавици там вече е задължително.

В четвъртък в града бяха потвърдени нови 57 случая на коронавируса, от които 30 работници в корабостроителници.

Почти половината от населението в трудоспособна възраст в Северодвинск работи за производство и ремонт на кораби и подводници в големи предприятия, включително „Севмаш“ и „Змездочка“, които са част от държавен конгломерат.

По времето на Съветския съюз Северодвинск бе затворен град, като се изискваха специални пропуски за влизане в него заради конструкцията на ядрени подводници.

Сегашната карантина заради коронавируса предизвика сравнения с времето отпреди 29 години.

Новите ограничителни мерки позволяват на жителите да напускат домовете си за лечение, и дори да ходят до дачите си.

Корабостроителницата не е затворена, но властите препоръчаха временно в нея да не ходят работници, които живеят извън града.

Висок брой на заразени е установен и в Източен Сибир и президентът Владимир Путин нареди в четвъртък за се изгради полева болница в Забайкалския край, където има 1321 положителни случаи на Covid-19.

Русия е трета в света по потвърдени случаи на коронавируса – 449 834, починалите от вируса са 5528.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос🔝🇺🇸

    5 13 Отговор
    Имам идея ,да ги натоварят всички жители на Северодвинск да ги натоварят в подводници и да ги пуснат на воля за вечно пътешествие на морското дъно.😷😁👍
  • 2 Русофил на път да се откаже от русофилст

    11 10 Отговор
    Подводници за парада??Колкото и на 9-ти май се проведе, толкова и през юни ще се проведе. В Русия смъртността е изключително висока от коронавируса в сравнение с България! Докато тук умира по 1 човек дневно там умират по 200, което е двеста пъти по-голяма смъртност в Русия, а е само 20 пъти по-многочислена от България. За първи път се радвам, че нямаме нищо общо генетично с руснаците при положение, че там мрат буквално като мухи напоследък, а казват, че и на тях са им били БЦЖ, ама дрънци са им били!
  • 3 Йордан

    7 8 Отговор
    тези и подводници ли можли да правят...не е ли малко сложно за тях?
  • 4 Хауърд Лъвкрафт

    4 2 Отговор
    Срочно да освободят сибирският шаман !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.