6 Юни, 2020 15:35 2 056 14

Плешивите мъже са по-предразположени към тежки симптоми на Covid-19

  • коронавирус-
  • мъже-
  • андрогени-
  • плешивост

Уязвимостта се дължи на мъжките полови хормони, наречени андрогени

Плешивите мъже са много по-склонни да страдат от тежки симптоми на коронавирус, показват резултати от проучване. Това предаде The Sun.

Връзката между плешивостта и тежките симптоми е толкова силна, че много изследователи призовават това да се счита за рисков фактор.

„Ние наистина смятаме, че плешивостта е предпоставка за тежко боледуване от коронавирус“, заяви ръководителят на мащабно проучване на американския университет "Браун" от Бръшляновата лига, професор Карлос Уамбиер.

Ако връзката бъде потвърдена, това би могло да промени драстично лечението на пациенти с Covid-19, както и да намали броя на мъжете, умиращи от болестта.

Резултатите от изследването показват, че плешивите мъже са непропорционално уязвими от смърт вследствие на коронавирус поради хормоните си. Според предишни проучвания и статистически анализи на Националната здравна служба на Англия пък, мъжете са два пъти по-склонни от жените да починат от Covid-19.

Сега учените смятат, че тази уязвимостта се дължи на мъжките полови хормони, наречени андрогени, които включват тестостерон. Те причиняват загуба на коса и също така повишават способността на коронавирусът да атакува клетките.

Ако теорията се потвърди, тогава хормоналните супресанти, които в момента се използват за лечение на рак на простатата и плешивост, също могат да намерят приложение, давайки на мъжете по-голям шанс да победят Covid-19.

Подобни проучвания в Испания показват, че плешивите мъже съставляват 79 на сто от хоспитализираните пациенти с коронавирус в три болници в Мадрид.

Учените откриха също подобна тенденция при жени, които губят косата си поради андрогени.

Друго италианско проучване установи, че мъжете, които се лекуват от рак на простатата чрез хормонални супресанти, са четири пъти по-малко склонни да се заразят с коронавирус, отколкото пациенти на други лечения.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сойка присмехулка

    9 5 Отговор
    Плешивите мъже са прецакани и по много други параграфи. Ама какво да се прави.

    Коментиран от #2, #13

  • 2 Не са по

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сойка присмехулка":

    прецакани по всички. Повече тестостерон за мъж е по-добре отколкото повече естроген. Но плешивите "смелчаци" да се замислят. Особено ако са с бирено шкембе, че трудно ще ги обръщат по корем ако стигнат до болнично легло в реанимацията.
  • 3 Пако

    5 4 Отговор
    Ужасссс,този на снимката МуСтафчийски ли е?????
  • 4 👽👽👽👽

    3 2 Отговор
    Значи само перуката му е спасението за плешивите!
  • 5 Любопитко

    5 2 Отговор
    Путин да не излиза от бункера поне до мукавей в понеделник през 2048-ма година
  • 6 Еврика

    4 0 Отговор
    А, значи затова Слави се кри

    Коментиран от #8

  • 7 Анонимен

    5 0 Отговор
    Да попитам за нашият цар Сиеон Сакскобургготски е плешив, как е с короновирус... Чудите се какви глупости за плещите...

    Коментиран от #9

  • 8 Прав си

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еврика":

    обаче наближат ли изборите ще видиш Славуца на билбордове из цялата страна а по новините ежедневно ще показват срещите му с баламурниците които вярват,че попадне ли във властта ще направи живота им по добър.
  • 9 Монгола

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    На теб може да ти е Цар придворен шуте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 плешивец

    5 0 Отговор
    Пука ми на косъма, аз съм с перука!
  • 12 Разбирай

    2 0 Отговор
    Плешивите мъже са по-предразположени към тежки симптоми на рак, инфаркт, диабет, белодробна недостатъчност и смърт. По мои наблюдения сред възрастните мъже плешивите преобладават, така че е нормално повечето умрели мъже да са плешиви, все пак косматите умрели мъже и миналата година са били по-малко предразположени да умрат. Просто защита са много по-малко на брой в сравнение с плешивите.
  • 13 Ппп

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сойка присмехулка":

    Мииии,да ти кажа,зависи какво ви обещаят,плешив с корем.....ама с дебел джоб и ще пееш и свириш както ти кажат....!
  • 14 Ристо от Чапръчане

    1 1 Отговор
    Значи заради топките аз да мрием от тоя вирус - утре отивам при бай Кольо ветеринарчето да ме скопи като нерезо миналата седмица. По-добре жив. Нема да пръцам, и без това жената е грозна.