Last news in Fakti

8 Юни, 2020 08:35 2 477 3

Бразилия спря да публикува случаите на COVID-19, след като изпревари Италия по починали

  • бразилия-
  • жаир болсонаро-
  • ковид-19-
  • пандемия

Най-малко 36 хиляди души са починали в страната от коронавирус, а около 673 хиляди са дали положителна проба, показват данни на университета "Джонс Хопкинс"

Бразилия спря да публикува случаите на COVID-19, след като изпревари Италия по починали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официалните власти в Бразилия спряха да публикуват общия брой на случаите на коронавирус, след като страната изпревари Италия по починали от COVID-19 и излезе на трето място в света след САЩ и Великобритания, съобщиха ДПА и БТА.

Президентът Жаир Болсонаро, който се опитва да омаловажи опасността от новия коронавирус от началото на пандемията, потвърди промяната в данните, които оповестява министерството на здравеопазването, след като през уикенда уебсайтът му започна да дава само данни за деня.

Прокуратурата на страната съобщи, че е започнала проверка по случая и поиска от служебния министър на здравеопазването генерал Едуардо Пазуело за обясни причините за промяната в срок от 72 часа.

От миналата седмица правителството започна да публикува данните в 22 часа вместо в 19 часа, което означава, че те стават известни след края на основната телевизионна новинарска емисия.

Здравни експерти, депутати и юристи остро критикуваха ходовете на правителството да прикрие последствията от епидемията в Бразилия. "Манипулацията на статистиката е маневра на тоталитарните режими", написа в Туитър съдията от Върховния съд Жилмар Мендес.

Най-малко 36 хиляди души са починали в Бразилия от Ковид-19, а около 673 хиляди са дали положителна проба за новия коронавирус, показват данни на университета "Джонс Хопкинс" от неделя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    6 0 Отговор
    Няма статистика - нама вирус!
  • 2 ХуеХуе

    0 0 Отговор
    В Близо бъдеще се прогнозира че случаите в Бразилия ще намалеят много. Толкоз много че направо няма да ги има.
  • 3 Явно ползващите

    2 0 Отговор
    Интернет са малко. Данните ги качват поне в 3 световни сайта. Щом дава тези за деня все е нещо. Значи ще има информация в worldometers. Е, бедни и пенсионери преобладаващо сигурно не ползват Интернет. Ще си живеят в щастливо неведение за това колко са зле нещата. Както искат да си живеят някои и у нас понеже видите ли информацията много ги стресирала. Ама не излизат от темите за коронавируса.