10 Юни, 2020 13:31 3 849 14

Близки на умрели от коронавирус в Италия искат съд за нехайство на властите

  • италия-
  • ломбардия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бергамо

Асоциацията "Нои Денунчеремо" възнамерява да внесе в прокуратурата в Бергамо около 50 индивидуални жалби за извършено престъпление

Близки на умрели от коронавирус в Италия искат съд за нехайство на властите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прекалено много хора в Италия са починали COVID-19 в резултат на нехайството и некомпетентността на властите, твърди организация на роднините на жертвите, които искат "справедливост, а не отмъщение".

Асоциацията "Нои Денунчеремо" ("Noi Denunceremo"), "Няма да се откажем"), произлязла от група във фейсбук, възнамерява да внесе в прокуратурата в Бергамо около 50 индивидуални жалби за извършено престъпление, предава БТА. 

"Искаме някой да подаде оставка, някой да се извини, очакваме някой да поеме отговорност - нещо, което досега никой не е направил", каза Кристина Лонгини, член на организацията.

Лонгини, фармацевт по професия, загубила 65-годишния си баща заради вируса. В началото на март той се разболял, но личният лекар отказал да дойде да го прегледа в дома му, а в продължение на няколко дни не се намерила линейка, която да го закара в болница.

Когато най-накрая бил хоспитализиран, вече не можело да бъде спасен.

"Твърде много пациенти стигнаха до болниците прекалено късно, а това причини прекалено много смъртни случаи", каза Лонгини на видеоконференция за журналисти от чуждестранни медии.

Стефано Фуско, чийто 85-годишен дядо Освалдо починал в дом за възрастни, заяви на същото събитие, че властите "са подходили към ситуацията по повърхностен и аматьорски начин".

Той подчерта, че организацията му не търси финансово обезщетение. "Цялото злато на света не може да ни върне загубеното", заяви Фуско и допълни: "Тук не става дума за отмъщение, тук става дума за справедливост".

Бергамо, провинция на около 50 км североизточно от Милано, беше епицентърът на епидемията в Италия. През март нещата там се влошиха дотолкова, че местният крематориум не можеше да смогне да приеме починалите. Наложи се армията да се намеси, организирайки колони от камиони, които нощем минаваха през града и извозваха десетки ковчези за кремация в други градове.

Фуско заяви, че атмосферата е била невъобразима.

Единствените шумове, които се чуваха, бяха от линейки и траурен звън на църковни камбани, докато накрая не решиха да заглушат и единия и другия шум, защото бяха прекалено стресиращи", каза той.

Бащата на Лонгини е кремиран в Пиаченца, на около 100 км южно от Бергамо. Тя разбрала това, когато властите в Пиаченца ѝ изпратили сметката за кремацията, която възлизала на повече от 500 евро.

Преди това болницата я помолила да разпознае тялото.

"Едвам го познах, от очите и носа му излизаше кръв, а устата му беше широко отворена. Дни наред след това сънувах кошмари", каза Лонгини.

Сега, от дистанцията на времето, това, че властите не са отцепили Алцано Ломбардо и Нембро, две градчета в околностите на Бергамо, които в началото на март бяха огнища на зараза, се разглежда като ключова грешка.

Причините за това недоглеждане не са ясни, и то на фона на слухове, че местният бизнес в този силно индустриализиран район успешно е лобирал да не бъдат въвеждани карантинни мерки.

Областта Ломбардия, която включва и Бергамо, и националното правителство се обвиниха взаимно, че не са затворили двете градчета.

Прокуратурите в Ломбардия и на други места образуваха няколко разследвания за възможно престъпно нехайство по отношение на извънредната ситуация с Ковид-19, но засега никой не е привлечен като обвиняем.

В същото време президентът на Ломбардия Атилио Фонтана беше поставен в края на май под полицейска охрана, след като получи поредица послания, изразяващи омраза, включително смъртни заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сузан

    6 4 Отговор
    Бойко Борисов лидер на Билгария
  • 2 И бряяяяя

    9 2 Отговор
    Цел един народ не вярва в съществуването на Корона вируса.
    Това са българята: надеждата на италианското правителство.
  • 3 мда

    14 5 Отговор
    що няма тук коментари, че вирусът е измислен, ами само където се заговори за някакви мерки. Абсолютно тенденциозно отношение на противници на властта и привърженици на конспиративни теории. Последната, която усилено се върти в мрежите е за 1800 лв. които давали да се пишеш болен. Такава опашата лъжа не бях чувала. За по 50 лв. ще се намерят 1000 души от гетото, няма нужда да се хабят с тия пари. И интересното е, че хора, които се имат за умни им вярват.
  • 4 Дааа

    3 1 Отговор
    Нещо и ние тръгваме лошо с тея огнища . Само дано не почне дифузно заразяване , че ....
  • 5 село

    2 3 Отговор
    Два въпроса: 1. Защо не протестираха когато трябва? 2. Де се е видяло , адвокат да заведе дело, и да не поиска част от трупа?
    Явно там глупаците са навсякъде, докато тук са концентрирани в един сайт.

    Коментиран от #9

  • 6 Българин

    7 4 Отговор
    Да идват в България. Тук отдавна сме открили че вирус няма.
  • 7 Софиянецо

    3 4 Отговор
    Избора е между две възможности: Или да свикнем да живеем с вируса или вкъщи да се научим да ядем мазилката от стените.

    Коментиран от #10

  • 8 Заради ненавременни

    4 1 Отговор
    мерки в Бергамо умряха хиляди хора. Нормално е да търсят отговорност от виновниците. Ненормални са нещата у нас. Да се търси отговорност за навременни мерки(не всички перфектни и необходими), но явно с добър резултат. Поне засега. А ниският брой заразени и починали зависи не от щаб, Бойко и т. н., а от отговорното поведение на всеки от нас. Колкото повече хора спазват леки ограничения, спазват дистанция и ползват маски на закрито, толкова по-малко строги мерки и ограничения ще са необходими.
  • 9 логично

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "село":

    Как да протестират като беше забранено да излизаш? Пък и как ще намериш лекар, който да ти ходи да сеигуби времето и да си рискува здравето за аутопсии, като има стотици мъртви, аз не бих..
  • 10 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянецо":

    Брей ти много книги си чел.Явно любимата ти е
    „Сто години самота“ на  Габриел Гарсия Маркес .😂
  • 11 Диверсант

    3 1 Отговор
    ПЪРВО ДО АВТОРА.. Научи се първо да превеждаш. La denuncia е жалба. ВНАСЯМЕ ЖАЛБА....... От там нека някой се замислят каква информация ви се предлага от Италия . Целта която е поставена е ясна, но има и хора извън желязната завеса
  • 12 Хаха

    0 0 Отговор
    Горките заблудени близки.., явно се надявали полуразложените от старост починали роднини да дожевеят до 120 години
  • 13 Постановки

    0 0 Отговор
    Вирус има лесно заразяващ но убива само най- слабите, които могат да си заминат от всеки друг вирус но хората действат първосигнално. Възрастните хора са умрели от липса на лекарски грижи като цяло а не от самият ковид 19. Важното е да се вдига шум да има напрежение и противоречия. Има и една друга организирана група, която съди правителството за нанесените щети от блокирането на икономиката и нарушаването на човешките права и в момента глобите ще бъдат анулирани ( поне така им обещава адвокатът). Наблюдаваме два полюса но пак са контролирани от " горе " , които служат за бавното оттичане на гнева на пострадалите. Постепенно страстите утихват и вниманието на хората привлечено от протестите в Америка. Резултатът е на лице- обеднял подчинен народ.
  • 14 Патето яки

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: личният лекар отказал да дойде да го прегледа в дома му, а в продължение на няколко дни не се намерила линейка, която да го закара в болница--------------------------------------------------така е на запад некадърно и мързеливо здравеопазване