Last news in Fakti

12 Юни, 2020 15:55 1 711 6

Саудитска Арабия обмисля да отмени хаджа

  • хадж-
  • мека-
  • саудитска арабия-
  • пандемия-
  • коронавирус

Ежегодният мюсюлмански ритуал се провежда в края на юли и е едно от най-големите религиозни събития в света, което привлича в кралството около 2 млн. души всяка година

Саудитска Арабия обмисля да отмени хаджа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саудитска Арабия обмисля да отмени традиционния хадж за първи път от създаването на кралството през 1932 г., след като случаите на коронавирус в страната надхвърлиха 100 000, пише „Файненшъл таймс“.

„Въпросът е внимателно проучен и се обмислят различни сценарии. Официално решение ще бъде взето в рамките на седмица“, заяви пред изданието високопоставен саудитски представител.

Ежегодният мюсюлмански ритуал се провежда в края на юли и е едно от най-големите религиозни събития в света, което привлича в кралството около 2 млн. души всяка година. Но след като организатори на мащабни мероприятия, включително Олимпиадата в Токио, бяха принудени да ги отложат или отменят, Рияд също се изправи пред засилващ се натиск да предприеме сходно решение.

Едно от предложенията е да се позволи на малък брой местни поклонници да участват в хаджа, следвайки стриктни предпазни мерки. Друг вариант е да изобщо да се отмени събитието.

Преди дни Индонезия – най-многолюдната мюсюлманска държава, обяви, че нейни граждани няма да пътуват до Саудитска Арабия за хаджа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варварите

    3 6 Отговор
    Жертвоприношения ли правят на този празник?
  • 2 Даммммм

    4 6 Отговор
    На тази снимка липства самолет с непал...

    Коментиран от #5

  • 3 Амвросий от изгубения манастир

    3 5 Отговор
    Ето, ние не затворихме църквите и нищо лошо не се случи. Ако го отменят значи не са вярващи. Значи няма Аллах който да ги пази.
  • 4 БАШ БОЙКО

    5 1 Отговор
    Те саудитите и да искат мюсюлманския свят вече се отказва да ходи в Мекка защото видяха Саудитите че служат на Сатаната и трепат мирни хора жени и деца в Йемен, Судан и сеят войни в региона
  • 5 Aham..

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    А на теб ти лиосва мозък... Даааммм!
  • 6 Нане

    1 0 Отговор
    кат стадо индивиди живеещо преди 1500 г в пущинака кланятсе на камък паднал от Космоса първобитна работа