14 Юни, 2020 13:09 1 931 0

Край на извънредното положение в Северна Македония

  • северна македония-
  • избори-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

Целта е през есента да има работещ парламент и легитимно правителство

Край на извънредното положение в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В полунощ изтече извънредното положение в Северна Македония, въведено заради пандемията от коронавирус, съобщава БГНЕС.

След като вчера не бе постигнато споразумение между лидерите на СДСМ Зоран Заев и на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за дата за изборите, продължават да текат сроковете за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 5 юли. Кампанията ще стартира на 16 юни, съобщава МИА.

СДСМ отправи ново предложение до ВМРО-ДМПНЕ изборите за парламент да се проведат на 8 юли. Заев заяви, че ако опонентът му приеме тази дата, ще поиска правителството да внесе предложение за удължаване с три дни на извънредното положение в страната, за да бъдат спазени конституционно установените срокове. Той подчерта, че опозицията трябва да участва в изборите, но те трябва да се проведат в разумни срокове, за да може през есента да има работещ парламент и легитимно правителство.

От ВМРО-ДПМНЕ отказаха да отговорят на предложението, но повториха позицията си, че изборите са възможни, след като бъде гарантирана защитата на здравето на гражданите, както и да бъде осигурен международен мониторинг на вота и да бъдат прочистени избирателните списъци. Президентът на Македония Стево Пендаровски не обяви ново извънредно положение. Според него, ако не се организират избори, страната рискува да навлезе в дълбока политическа криза. Държавната избирателна комисия вече започна техническа и административна подготовка за предстоящите предизборни дейности, в съответствие с Конституцията и действащото законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА