Last news in Fakti

15 Юни, 2020 18:17 2 360 12

Глас народен: Правителствата ограничиха прекалено много свободи по време на пандемията

  • сащ-
  • китай-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • ухан-
  • коронавирус

Над 60 на сто от анкетираните мислят, че властите в Китай са реагирали добре на пандемията

Глас народен: Правителствата ограничиха прекалено много свободи по време на пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората по света, които смятат, че Китай е реагирал добре на пандемията от новия коронавирус, са много повече от онези, които мислят, че САЩ са се справили добре с разпространението на заразата. Това сочат резултатите от анкета на частната фондация "Съюз на демокрациите" (Alliance of Democracies Foundation), огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Проучването сред 120 000 души в 53 държави, извършено в сътрудничество с германската социологическа агенция "Далиа рисърч", установява, че дори в демократичните страни 45 на сто от хората смятат, че техните правителства са ограничили прекалено много свободи по време на пандемията.

"Ковид-19 е също лакмусов тест за демокрацията", каза председателят на фондацията Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО. По думите му пандемията ще подейства на демократичните лидери като сигнал за пробуждане, че хората искат повече демокрация и свободи след пандемията.

Над 60 на сто от анкетираните мислят, че властите в Китай са реагирали добре на пандемията, докато една една трета смятат, че отговорът на Съединените щати е бил ефективен. Над половината от респондентите в САЩ обаче са на мнение, че тяхното правителство се е справило добре.

Според мнозинството от анкетираните китайци Съединените щати имат негативно влияние върху демокрацията в световен мащаб. Гърция, Тайван, Ирландия, Южна Корея, Австралия и Дания са страните с най-голям дял на хората, убедени, че тяхното правителство се е справило добре. Най-недоволни от действията на своето правителство са хората в Бразилия, Франция, САЩ, Италия и Великобритания.

Проучването освен това показва, че мнозинството от хората по света се опасяват от намеса на чужда сила в следващите избори в техните страни. Най-ниско ниво на опасения са регистрирани в Китай и Русия, а 55 процента от американците смятат, че външната намеса в президентските избори в САЩ през ноември и много или донякъде вероятна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народът

    7 24 Отговор
    По-добре повече ограничения, отколкото повече починали.

    Коментиран от #2, #3, #11

  • 2 00000014

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "Народът":

    Ограниченията ги видяхме. Починалите къде са? В холивудските репортажи, поръчани от задкулисието?
  • 3 Мислещ

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Народът":

    По-добре да си умреш жив, отколкото да си живуркаш мъртъв. Ама джендъро-комунягите на днешното време никога няма да го схванете

    Коментиран от #7

  • 4 Хайко

    3 16 Отговор
    Особено в Русия където от 15 март до ден днешен е забранено на руснаците да излидат от домовете си без уважителни причини и то когато вирусът почти го нямаше там! Сега обаче, когато вирусът тепърва предстои да навлезе там да ги видим какво ще предприемат?? Сигурно ще го отпразнуват на парад с дрънкане на оръжия и маршируване с маски в най-голямата жега в историята на Русия?? Няма да се учудя обаче, ако не го отпразнуват с парад защото жертвите се увеличават там с аритметична прогресия в последните няколко седмици! Не е като тука в България, където нищо не беше спирано освен ресторантите, парковете, театрите и фитнесите, а сега и те си работят и жертвите винаги са били по 1 на ден, а не по 200 на ден като в Русия!
  • 5 Ироничен

    8 3 Отговор
    В Интернет е пълно с анонимни подстрекатели, но не и с истински бунтари. Идиоти чакат някой да свали властта, да се почуди и да им я даде.

    Коментиран от #6

  • 6 Мислещ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ироничен":

    Бунтари има, само че те са принудени маистина да чакат, понеже 49% си ги кефи мафията, а други 49% си мислят, че диктатура се сваля с избори. Така че "подстрекателите" нямат никакъв по-полезен ход.
  • 7 Госあ

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    😂 баце, хубавото е, че повечето хора са на противоположното мнение,че животът е чибапчета и гюбеци 😂 Простотията би трябвало да намалява с еволюцията. Иначе ще бъде полюция.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Мислещ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Намалява, ти си се издигнал с цяло едно стъпало спрямо кебапчетата. Може да Гугъл-неш пирамидата на Масуол, макар че от твоето еволюционно равнище, сигурно и тя ще е някакъв просташки брътвеж.
    Малко да ти разтълкувам:Нормалните хора, които не търпят диктатура в името на каквото и да било, са на следващите 3 "етажа".
  • 9 нашия

    5 0 Отговор
    пандемията-продължават тъпо и настойчиво да наричат това което се раздуха -за да такова за което го представят си има критерии на СЗО-които никой не е отменял-или оспорвал
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    5 0 Отговор
    А кой е стария коронавирус?За нов щам ли говорят или така е наредено,знак ,че нямат намерение да се извиняват и да поемат вината за колосалната си грешка.На страха очите са големи,защо не си признаят и да се оттеглят от властта,да разтурят ЕС и да се почне нещо ново,по-разумно и справедливо,и перспективно?Сега,като щатските империалисти си приберат легионите отвъд океана,както се кани да постъпи Д.Тръмп,драстичните промени чукат на европейските порти.