Last news in Fakti

16 Юни, 2020 14:54 1 764 8

НАТО готви план за действие при втора вълна на вируса

  • нато-
  • втора вълна-
  • план-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • йенс столтенберг

Столтенберг изрази загриженост от новите руски оръжия, способни да пренасят ядрен заряд

НАТО готви план за действие при втора вълна на вируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министрите на отбраната от НАТО ще обсъдят тази седмица план за действие при възможна втора вълна на пандемията от COVID-19. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, съобщи Новини.бг.

Той уточни, че досега силите на алианса са изпълнили близо 350 полета за доставка на стотици тонове помощни средства за борба с новото заболяване по света, разгърнали са стотина полеви болници, осигурили са превоз на болни хора. По неговите думи в тези дейности са участвали около половин милион военни. На предстоящото виртуално двудневно заседание министрите ще обсъдят нуждите за осигуряване на по-добра устойчивост на транспортните, далекосъобщителните и енергийните системи в страните от пакта. Те ще разискват също възможностите за допълнителна защита на интернет и снабдителните вериги срещу външни посегателства, както и придобиването от чужди държави на собственост в страните от НАТО.

Столтенберг изрази очакване съюзниците да обсъдят обявеното намерение на САЩ да съкратят военното си присъствие в Германия. По неговите думи това присъствие е важно и за Европа, и за Северна Америка. Той поясни, че засега няма яснота кога и как би се преминало към съкращаване на числеността на военните от САЩ в Германия. Генералният секретар отбеляза, че европейските бази на НАТО служат за дейностите на алианса в Африка и Азия. Той съобщи, че военните министри ще разговарят също за обстановката в Афганистан и Ирак. По неговите думи е необходимо талибаните да участват добросъвестно в мирните преговори, да скъсат връзките с Ал Кайда и да прекратят насилието, както са обещали. Генералният секретар отбеляза, че присъствието на алианса в Ирак е изцяло съгласувано с правителството в Багдад.

Столтенберг изрази тревога от обстановката в Либия, която определи като сложна и опасна, и призова за независимо международно разследване на откритите там масови гробове. Той изрази загриженост от повишеното руско присъствие в Либия и Сирия. Генералният секретар призова Москва и Пекин да допринесат за сигурността по света. Той отбеляза, че Китай засега не участва в усилията за прозрачност във въоръжаването, макар да е световна сила.

Столтенберг изрази загриженост от новите руски оръжия, способни да пренасят ядрен заряд. Той уточни, че НАТО няма намерение да предприема ответни действия с разполагането на нови ракети в Европа. По неговите думи отговорът на пакта ще бъде военен и политически, с укрепване на способностите за противовъздушна отбрана и с използване на повече изтребители от пето поколение. Не желаем нова надпревара във въоръжаването, каквато наблюдавахме през Студената война, затова ще продължим усилията за диалог с Москва, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенският войвода

    3 0 Отговор
    Планът е следният - торбичката и дим да ни няма.

    Коментиран от #6

  • 2 Азз

    7 0 Отговор
    Да, като не може да победи НИКОЙ, НАТО ще победи безобидния вирус. УРА
  • 3 Свен

    12 0 Отговор
    И какво ще бият и убиват хората които протестират,че ги оставят без хляб,ще плащат на бандитски отряди да колят и бесят и те после ще идват като спасители,като правиха години наред в третият свят.
  • 4 1234

    5 0 Отговор
    Все едно НАСА да се готви за новия сезон на Евровизия..... Нато се опитват да си удължат съществуването като си търсят несвойствени двйности. Защо не почнат да охранават инкасото на ЕЦБ и ФЕД? По 100 млрд на седмица са си много хартия?
  • 5 Сандо

    2 0 Отговор
    Откога го готвят тоя план и още не са готови.А ние разчитаме на тях.Докато се натуткат,ще трябва да готвят план за третата вълна.Дано не стане някоя война,че с тези техни бързи и планови действия ...
  • 6 Пако

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенският войвода":

    И къде????????
  • 7 Хайко

    4 4 Отговор
    Предлагам, ние смелите български натовски воини, заедно с другите смели натовски воини да се нанесеме на руска територия при втора вълна на коронавируса, където да се черпиме за дезинфекция с руска водка от хладилниците на руснаците, а техните хубави жени да ни сервират водка, сельодка, черен хайвер и руска салата по черни шорти и монокини!!!:):)Какво ще кажете??
  • 8 Азли не разбрах

    1 0 Отговор
    Какво направиха за вируса до сега че ще правят за втората вълна?????????!! Връщайте се в САЩ. !!!!????!!!!!! че там е страшно вируса велнува. ОЩЕ!!!!!??