Last news in Fakti

17 Юни, 2020 08:41 2 168 2

Борис Джонсън няма да избяга от обвиненията за приближаващата вълна цунами от безработица

  • великобритания-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • борис джонсън-
  • безработица

Въпреки мерките за защита на работните места, над 600 000 души загубиха работата си във Великобритания през април и май

Борис Джонсън няма да избяга от обвиненията за приближаващата вълна цунами от безработица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън няма да избяга от обвиненията за приближаващата вълна цунами от безработица, пише в статия за в. "Дейли телеграф" журналистът Филип Джонстън.

Ако министър-председателят си мисли, че прогнозите за икономически проблеми са просто един лош сценарий, то той ще си даде сметка, че е в сериозна грешка, изтъква Джонстън, цитиран от БТА. 

Той припомня ръста на безработицата във Великобритания преди близо 40 години. Когато дойде, шокът бе осезаем, въпреки че бе очакван месеци наред. На 26 януари 1982 г. броят на безработните бе над три милиона за първи път от Голямата депресия през 30-те години. Един от всеки осем работещи остана без работа.

Кой ще бъде обвинен за следващата вълна на масова безработица? Най-новите данни за безработицата приличат на плаж точно преди вълна цунами: на пръв поглед изглежда добре, но предстои да бъде пометен. Въпреки мерките за защита на работните места, над 600 000 души загубиха работата си през април и май. Броят на хората, подали молби за помощи при безработица, достигна 2,8 милиона - стойност, която не е особено далеч от тази през 1982 г.

Голямата разлика с тогава е, че сега броят на заетите е много по-висок, като се вземе предвид далеч по-голямата заетост на жените и работните места, които са с милиони повече. Значи ли това, че няма за какво да се притесняваме? С помощта на държавни субсидии за компаниите милиони хора запазиха работните си места. Колко обаче ще продължи това? Когато компаниите, които не могат да заработят на печалба, бъдат помолени да поемат повече разходи за служителите си през лятото, когато системата за държавни субсидии постепенно ще спре да действа, на тях ще им се наложи да освободят хора, обобщава Джонстън.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    2 6 Отговор
    Направихме си роботи (с ваша помощ), нямаме вече нужда от търтеи. Ваксината ще реши проблема с безработицата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.