Last news in Fakti

17 Юни, 2020 14:08 1 487 5

Германски медици извършват детективска работа, за да проследят коронавируса

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • лекар-
  • пандемия

Очаква се работата им да се улесни, след като Германия стартира, по подобие на другите страни, мобилно приложение за проследяване на болните

Германски медици извършват детективска работа, за да проследят коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Какви са симптомите ви? С кого сте се срещали през последните дни?" В Кьолн студенти по медицина, вербувани от здравните власти, настойчиво разпитват предполагаемите или доказани нови заболели от коронавируса, опитвайки се да прекъснат веригата на инфекцията, предават Франс прес и БТА.

Тези преследвачи на вируса се занимават с работа, достойна за детективи, която е станала още по-важна в момента на отмяната на ограничителните мерки. За да се избегне втора вълна и възможно връщане на карантината, трябва всички лица, изложени на риск, да може да се открият възможно най-бързо.

Очаква се работата им да се улесни, след като Германия вчера стартира, по подобие на другите страни, мобилно приложение за проследяване на болните.

Всичко започва с обикновен факс, получен в санитарната служба на града на Рейн: една лаборатория току-що е съсобщила за позитивен резултат. След това няма и минута за губене. Със "случая" незабавно се свързват по телефона, вече за да му съобщят за заболяването, за задължителната карантина и да се "управляват емоциите", вариращи от омаловажаване до панически страх, обяснява Андреас Гехлар, един от 200-те студенти по медицина, наети от март от местната санитарна служба.

Германия, вече давана за пример заради справянето с пика на кризата, който ѝ позволи да запази броя на смъртните случаи относително нисък (около 8800 от близо 190 000 заразени) реши да се обърне в повечето случаи към квалифицирани лица, като студенти по медицина, за да "следят" вируса.

Макар и извършвана от дистанция, предварителната работа по "анамнезата" е "от ключово значение за "проследяването на патологията", подчертава анкетьорът. След това задачата е да бъдат открити всички, с които болният е бил в контакт през последните 48 часа. Затова трябва упорито да задават въпроси, също като детективи.

"Възрастна жена, живееща в сграда с апартаменти, ни каза, че е виждала само дъщеря си през последните два дни, но в хода на разговора научихме, че е говорила с обслужващия персонал на стълбището и че е чакала 30 минути в лекарски кабинет, където е била тестувана", разказва Барбара Грюне, училищна лекарка, повишена до ръководител на една от трите "бригади" от санитарни анкетьори на службата.

Така списъкът с контакти на болния може да нарасне. Всеки от тях ще бъде уведомен по телефона, и то на над 20 езика, които говорят студентите анкетьори, в град с един милион жители, където съжителстват многобройни националности.

Целта е да бъде убеден всеки от контактите от първи ред да се постави доброволно под карантина, "което огромното мнозинство се съгласяват да направят", според Грюне. Това позволява "да се прекъсне веригата на разпространение на вируса".

В Кьолн пандемията остава ограничена, както и в цялата страна, с 2500 инфекции от февруари досега при 100 починали.

Макар че новите случаи, за които се съобщава, са доста по-малко, отколкото в пика на епидемията през март, "това не е повод да се връщаме към безгрижието", предупреждава обаче доктор Йоханес Нисен, директор на санитарната служба. Още повече, че германското правителство иска да увеличи броя на тестовете, за да задържи епидемията под контрол.

"Подготвени сме за втората вълна от заразяване, която ще дойде през есента", добавя Ниесен.

Това не е непременно вярно за всичките 400 санитарни служби, в които броят на лекарите, наети от администрацията, е намалял с една трета за последните 15 години, според федерацията на работещите в сектора (BVOGD). Причината: многото вакантни места - обществената служба не е привлекателна със средна заплата доста по-ниска, отколкото в частния сектор.

Министерството на здравеопазването в Берлин обеща 50 милиона евро за дигитализация на санитарните служби и през пролетта нае 500 студенти, идващи от всички краища на света, като "скаути (наблюдатели) на карантината", изпращани в горещите точки в страната.

Германската армия е изпратила 190 войници анкетьори в около 30 санитарни служби в страната, по данни на Бундесвера за АФП. Що се отнася до мобилното приложение за проследяване: "то няма да замени нашата работа за свързване с болните, нито за даване на съвети", още отсега предупреждава г-жа Грюне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    0 2 Отговор
    Ето защо си трябва чипиране. Лекарите да не са учили за детективи?
  • 2 нашия

    1 0 Отговор
    тия студенти нямат ли нещо за учене -та ги занимават с глупости-и после чакай лекари-те произвели копои......хаааахаха
  • 3 Миризлив пор

    1 1 Отговор
    Ето така се прави - единна държавна политика и по-малко болни и от там по-малко ограничения. Не чух опозиционен лидер да скочи не рестрикциите. Тук президента се опълчи срещу щаба, БСП вместо да си оправи собствената кочина нахъсва разни като Мангъров да говорят глупости и народа е разединен и като сложиш желанието да се прецака системата става мизерия. На есен може наистина да е страшно.
  • 4 Като няма друг начин...

    1 1 Отговор
    Ето, така се прави в страните на белите хора. А у
    нас МАНГЪРИТЕ и чалгаджийките се правят на богове (няма ве, няма вирус!), а после други им били виновни. За такива ръбове, ако се заразят, безплатни да са само 1 PCR тест и един аспирин. След това да си плащат лечението (домашно и само телефонна връзка с лекар). Няма пак за наша сметка да се лекуват от тъпоумие - то е до живот.
  • 5 Военно - полеви трибунал

    1 0 Отговор
    Сега вече, ако държавните служители не върнат карантината, персонално ще отговарят за всеки смъртен случай като за умишлено убийство по особено жесток начин!