18 Юни, 2020 08:37 1 371 0

Си Дзинпин: Пекин ще продължи да подкрепя борбата с епидемията в Африка

  • китай-
  • африка-
  • си дзинпин-
  • ковид-19-
  • пандемия

Китай ще анулира кредитните безлихвени дългове на някои африкански страни, изтичащи в края на тази година, ще удължи срока на дълговете на държавите, в които ситуацията с епидемията е сериозна

Си Дзинпин: Пекин ще продължи да подкрепя борбата с епидемията в Африка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 17 юни в Пекин китайският председател Си Дзинпин води специалната онлайн среща на върха за борбата с епидемията между Китай и Африка. На нея китайският лидер изнесе видео реч под мотото „Сплотени в общата борба с епидемията", съобщава Радио Китай.

Той заяви, че Пекин ще положи всички усилия да подкрепи борбата с епидемията в африканските държави, като предоставяне на материална помощ, изпращане на медицински екипи, изграждане на седалището на африканския Център за превенция и предотвратяване на заболяванията и др.

Си Дзинпин обяви, че Китай ще анулира кредитните безлихвени дългове на някои африкански страни, изтичащи в края на тази година, ще удължи срока на дълговете на държавите, в които ситуацията с епидемията е сериозна.

Същевременно той призова Г-20 да удължи срока за изплащането на дълговете на африканските страни и изрази надежда развитите държави и международните финансови организации да си сътрудничат и намалят дълговете на африканските държави.

След срещата бе публикувана съвместна декларация. Настоящата среща на върха е инициирана съвместно от Китай, Южна Африка и Сенегал. 11 африкански държавни глави и председателят на Комитета на Африканския съюз участваха в срещата, както и генералният секретар на ООН и главният секретар на СЗО, поканени като специални гости.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА