Last news in Fakti

18 Юни, 2020 12:49 1 321 3

Чехите свалят задължителните маски от юли

  • чехия-
  • прага-
  • маски-
  • ковид-19-
  • пандемия

От 22 юни отпадат ограниченията за посещения на плувни басейни и зоологически градини, но трябва да се спазват правилата за социална дистанция в музеи, галерии и дворци

Чехите свалят задължителните маски от юли  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чехите няма да бъдат задължени да носят маски на лицето от 1 юли, освен в столицата Прага, обяви днес здравният министър, отменяйки мярка, целяща да спре разпространението на коронавируса, предаде АФП.

Мярката бе въведена на 19 март, като изискването бе да бъдат покрити устата и носът. Тя накара мнозина чехи да шият маски вкъщи заради недостиг.

„Задължението за носене на маски отпада от 1 юли 2020 г. с изключение на регионите с най-лоша епидемиологична ситуация“, каза пред репортери здравният министър Адам Войтех.

Маските остават задължителни в магазините и обществения транспорт на Прага, където кметството е парализирано, след като зам.-кмет даде положителна проба за Covid-19.

Маски ще се изискват и за североизточната област Карвина, където почти 500 души, свързани с каменовъглената мина „Дарков“, неотдавна дадоха положителни тестове за коронавируса.

Чехия има потвърдени 10 176 случая на Covid-19, от които 333 с фатален изход.

От 22 юни се увеличава тавана за брой хора на публични събитие от 500 на 1000, съобщи Войтех.

За футболните мачове се разрешава присъствието на максимум 5000 зрители, разделени в 5 сектора – по най-много 1000 души във всеки.

От 22 юни отпадат ограниченията за посещения на плувни басейни и зоологически градини, но трябва да се спазват правилата за социална дистанция в музеи, галерии и дворци.

От 1 юли се позволява работа на нощни клубове, а на барове и ресторанти се позволява да работят след 23 ч.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7279

    4 2 Отговор
    Нас ни направиха на луди 3 месеца, поне маските в затворени помещения можеха да оставят

    Коментиран от #3

  • 2 няма последователна политика

    2 1 Отговор
    Да, ама има много компромати и затова Мангърката , а не разума спечели. Според Бойко сигурно вече няма и вирус, една дума не е казал за ситуацията около епидемията. Не иска да трупа повече негативи,че каквото изрече и после се опровергава.Лошото е, и че и от щаба няма кой да успокои хората, или поне да се опита на фона на все по-дифузно разпространение на вируса навсякъде. Не виждам как ще тръгне тиризма така, няма да дойдат заради черните ни очи.
  • 3 Тиквистан кочина

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "7279":

    Да не забравиш да дишаш само с противогаз. Никога повече не дишай без маска и без каска!