Last news in Fakti

18 Юни, 2020 15:11 2 191 10

ЕС: Русия разпространява конспиративни теории за вируса

  • ес-
  • русия-
  • коронавирус-
  • китай-
  • дезинформация-
  • конспиративни теории-
  • жозеп борел-
  • вера йоурова

Трябва да станем по-критични и устойчиви като общество

ЕС: Русия разпространява конспиративни теории за вируса - 1
Снимка: Shutterstock

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел открои Русия и Китай като основни външни сили, разпространяващи дезинформация в общността във връзка с пандемията с коронавируса.

В реч пред пленарното заседание на Европейския парламент той заяви: „Дезинформацията от руските източници разпространяваше конспиративни теории и дирижираше кампании, чиято мишена бяха ЕС, неговите страни-членки и съседи с твърденията за липса на солидарност и вътрешна криза в Общността, които сееха объркване. Китайските източници пък представяха системата си като най-добрата и най-добре оборудваната срещу пандемията и виняха демократичните страни за отговора им срещу нея“.

„Да се лъже не е нито ново, нито толкова плашещо само по себе си. Това, което ме безпокои е, че вярваме твърде лековато на тези лъжи. Трябва да станем по-критични и устойчиви като общество", каза от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността Вера Йоурова, предаде БНР.

На свой ред Великобритания обяви, че Китай и Русия, а също и Иран, се опитвали да се възползват от слабости, възникнали с коронавируса, на фона на предположения, че Пекин използвал кризата, за да наложи свое ново законодателство за Хонконг. „Коронавирусът и предизвикателствата, които той създаде, доведоха до възможност или до възприемана възможност за различни страни и недържавни играчи посредством кибер и други средства“, заяви британският външен министър Доминик Рааб пред „Скай нюз“.

Китай и Русия множество пъти са отричали, че се стремят да се възползват от Запада и са казвали, че тези твърдения сочат към антикитайска и антируска истерия. Говорителят на Кремъл Димитрий Песков нарече днес „абсурдни“ обвиненията на Лондон по адрес на Москва и Пекин. „Предпочитаме да не коментираме изказвания на министри на външните работи, това правят нашите колеги от нашето МВнР. Но, безспорно, категорично не сме съгласни с подобни твърдения, напротив, Русия и Китай се обявяват за международно сътрудничество в разработката на ваксини и медикаменти за борба с тази инфекция“. Наблюдаваме действията на НАТО, тенденцията на приближаване към границите на Русия продължава, отбеляза още Песков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    23 3 Отговор
    Тия сороси затънаха до гушата във фекалии и пак надигат глас за пропаганда.
  • 2 еееее

    21 2 Отговор
    то на ЕС и на хамериканците все някой им пречи,все са мишена на някой,все другите им виновни?????
    що ли се сещам за един тука в БГ!!!!!!!!!
  • 3 ****

    18 2 Отговор
    Ех тази Русия бе,с нея лягата и с нея ставате, и като се омажете до ушите,все Русия ви е виновна. А вие все така невинни .
  • 4 Бай Манчо

    15 1 Отговор
    Неуспешни опити да се отклони вниманието на хората от неспособноста на "демократичните" страни и ЕС в частност да си синхронизират действията , нека кажат каква е тази дезинформация че нещо не се сещам и Китай и Русия минаха през този огън , и Китай и Русия още от началото казаха кое лечение дава резултат и сега целият свят го използва. Къде е дезинформацията - по добре г-н Пенис Джамбазов да пише за снимките от спалнята на боко и за световната конспирация около "човека слънце" по полезен ще е .
  • 5 реване

    16 2 Отговор
    Жозеп Борел,добре че е Русия,за да имате по кого да бършете мръсните си ръце,които и дезинфектант и сапун не измиват.
  • 6 2020

    14 2 Отговор
    Докато сащ говорят глупости,Русия лекува болните от корона вируса.Китай има много добри лекари.ЕС и сащ ще тичат около Русия и Китай вместо да започнат да лекуват болните.Със секти/в сащ /няма да постигнете нищо.Справете се с негрите.От колония през робовладелство не личи сащ да са помръднали напред от 17 век.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Госあ

    7 1 Отговор
    "Китайските източници пък представяха системата си като най-добрата и най-добре оборудваната срещу пандемията и виняха демократичните страни за отговора им срещу нея" ха ха ама дойдоха маските в края на първата вълна 🤭 смешници. Китай дадоха и протоколи за лечение, Южна Корея ги използваха -270 жертви. Демократите ги обявиха за неверни. Колко са жертвите в най демократичните ???
  • 9 Госあ

    5 2 Отговор
    Китай и Русия са в пъти по добре, мисля е видно.
  • 10 Госあ

    1 1 Отговор
    https://m.fakti.bg/mnenia/388299-sasht-imat-nad-19-pati-poveche-bedni-ot-kitai