19 Юни, 2020 08:20 1 674 16

Кристалина Георгиева: След пандемията в световната икономика могат да настъпят положителни промени

  • кристалина георгиева-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19

Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината

Кристалина Георгиева: След пандемията в световната икономика могат да настъпят положителни промени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разпространението на новия коронавирус нанесе сериозни щети на световната икономика, но е възможно в процеса на възстановяване в нея да се случат положителни промени, каза вчера управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на видеоконференция, организирана от сп. "Тайм".

Говорейки за икономическите щети от разпространението на коронавируса по света, Георгиева отбеляза: "Това наистина е небивала криза". Тя подчерта, че 170 държави ще приключат 2020 г. в условия, в които икономиката им ще се е свила в сравнение с началото на годината, предаде БТА. 

Заедно с това, Георгиева констатира, че "кризата предоставя уникална възможност".

За възстановяване на икономиката ще трябва активно да предприемем мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Имаме възможност да направим така, че след това светът да стане по-екологично чист.

Георгиева изтъкна, че за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

Освен това, каза Георгиева, възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

Можем да направим така, че това да се превърне в страхотно възстановяване. Тя отбеляза, че при прилагане на мерки за стимулиране на икономиките трябва да се отделя внимание на малките и средните предприятия и да се предотвратява банкрутът им.

Директорката на МВФ изтъкна още, че "дигиталната индустрия" определено е спечелила" в условията на пандемия.

Във връзка с това трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дунав

    16 0 Отговор
    Да се скриеш ще е най-голямото положително явление.
  • 2 ГЛАШАТАЙ

    6 0 Отговор
    НО НЕ В НАЩНОТО ШКАФЧЕ НА БАЦУН
  • 3 ТУЛУПКО ТУЛУПОВ

    16 1 Отговор
    АВЕ СТАЛИНКЕ ЩО НЕ ПЕЧАТАТЕ БАНКНОТИ ПО 1000, 2000 ЕВРО - ПИТАМ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ
  • 4 фен

    20 0 Отговор
    Тази е номенклатурен кадър! Заради нея промениха закон за възрастта за назначение! Тази ли беше най добрият кандидат?
    Говори пълни глупости!

    Коментиран от #6

  • 5 марионетка

    13 0 Отговор
    Масонска подлога.
  • 6 WORLD BANK GROUP IS BROKE

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    По добър кандидат да фалира Световната банка няма да намерят.
  • 7 СТАЛИНА

    15 0 Отговор
    Като те слуша човек и гледа се срещаме за Сорос, все повече приличаш на него, изписано е на лицетоти":алчност наглост, злоба" НИКОЙ не ти вярва за нищо!!!!!
  • 8 Сталина

    4 0 Отговор
    Сещаме
  • 9 Охо Бохо

    8 0 Отговор
    Тази се върти като фурнаджийска лопата, онзи ден"готви се за най лошото очаквай най добро. Сега положителни промени. Колкото до намаване на въглеродните емисии, за да стане по екологично чист, то от вируси ще измрем, преди да загине от замърсяване.
  • 10 Чочо

    4 0 Отговор
    Един вирус спука балона на стъкмистиката за икономиката в цял свят. Живота на стотици милиони хора се обърна на 180градуса.
  • 11 Усмивката

    4 0 Отговор
    Може да преали. а ако няма гръмотевици може и слънце да пече. Ма който си има къща -дворец като Доган, това касае ли го
  • 12 Краси

    4 1 Отговор
    Сталинке, толкова много общи приказки и никаква конкретика. Като ви знам, ще ни закопаете още по-дълбоко.
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    А, стига, бе. Кристалинка Георгиева ще премахва бедността и неравенството в световен мащаб! Че тя проповядва почти комунистически идеи. И богатите доброволно ще се съгласят да дават от милиардите си н бедните.
  • 14 Ужас

    3 0 Отговор
    Ха-ха значи е факт че вируса нанесе сериозни щети на световната икономика, обаче в процеса на възтановяване да се промени нещо в положителна насока е само една възможност. Лелчееее докога ще ни хвърляте пясък в очите? И веднага завърта към другия балон за екологията и въглеродни емисии че да могат длед вируса да ни доопоскат с него. Крадци!
  • 15 СТАЛИНка георгиева

    2 0 Отговор
    Ей подлец безроден я се пенсионирай
  • 16 Спиро

    1 0 Отговор
    Сталинке, ха взе’ми ми о’бясни какво е това “предизвикателство”. Куха брюкселска фраза, която се използва когато не искаш да наречеш нещо с истинското му име. Може да се ползва и когато се лъже. Тези наукообразни фрази, произнасяни от европейски чиновници, дипломати, политолози, социолози, журналисти и всякакви други, обслужващи властта, изкарват хората по площадите.