Last news in Fakti

19 Юни, 2020 08:28 1 415 5

Ватиканът: Пандемията прави грижата за климата още по-неотложен въпрос

  • ватикан-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • папа франциск-
  • ковид-19

Прочувственият призив на папа Франциск за защита на природата придобива все по-нарастващо значение

Ватиканът: Пандемията прави грижата за климата още по-неотложен въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прочувственият призив на папа Франциск за защита на природата придобива все по-нарастващо значение във време, когато пандемията променя начина ни на живот и показва цялата му преходност, заяви днес Ватиканът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Пандемията от Ковид-19 избухна в момент, когато различни отдели във Ватикана работеха над документ, призоваващ вярващите да предприемат конкретни стъпки на местно ниво, за да отбележат петата годишнина на енцикликата на папа Франциск, осъждаща експлоатацията на околната среда и препоръчваща грижи за природата.

В днешния призив по повод годишнината Ватиканът заяви, че кризата с коронавируса "прави още по-очевидно, пет години след публикуването ѝ, ценността" на папската енциклика.

В документа от 227 страници се казва, че докато бедните "са най-малко отговорни за глобалното затопляне, те са и най-уязвими по отношение на последиците му". Осъждайки растящата пропаст между богати и бедни, Ватиканът заяви, че пандемията от Ковид-19 е показала нуждата от преосмисляне на политиките, насочени към намаляване на социалните програми, но не назова конкретни страни.

Според документа, провокирани от пандемията, "извънредното положение в здравеопазването, самотата и изолацията за борба със заразата" са ни изправили изведнъж лице в лице с нашата уязвимост като смъртни същества". Пандемията "ни напомня да откриваме и преоткриваме онова, което е важно в живота ни", заявяват още от Ватикана.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    0 2 Отговор
    Отговорността към майката Земя и обществото разделят вярващите от лукавите. Това отдавна е водещо в източните религии. Хубаво е, че най накрая се появи християнски водач,който не обслужва само интересите на църквата и властта.

    Коментиран от #4

  • 2 Антон

    6 0 Отговор
    "Осъжайки растящата пропаст между богати и бедни", нека папството да се откаже от огромните си богатства и да започне да се придържа към думите на Исус: "Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат;
  • 3 Източноправославен

    5 1 Отговор
    Борбата с "климатичните промени" е най-голямото преразпределение на средства в човешката история . Ефекта върху климата ще бъде никакъв , но върху джобовете ни и живота ни ще е огромен . Определено с негативен знак . Така че изглежда Ватикана пак е на "правилното" място
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Дали? Ватикана има свои банки, една от най-мощните разузнавателни служби. Само ще повярвам, че цялата им дейност е с цел да облекчат мъките на бедните.
  • 5 Слави Стоянов

    1 0 Отговор
    Кога хората , ще осъзнаем че всичко е едно цяло, в крайна сметка имаме една планета. Всеки е част от цялото.
    Климата е следствие от немисленето и глупостите на нас хората. Има начин да се оправи всичко. Нужно е кардинални решения в целия свят. Например с боклука. Публична тайна е , че боклука не се рециклира достатъчно добре и правилно. Мислили сме с нашите хора и в тази посока...