19 Юни, 2020 12:12 5 164 5

България дари защитна екипировка на медиците в Ирак

  • дарение-
  • ирак-
  • коронавирус-
  • българия-
  • защитни облекла-
  • маски

Решението на българското правителство е проява на солидарност с народа на Ирак

България дари защитна екипировка на медиците в Ирак - 1
Снимка: МВнР

Българско дарение от 550 защитни комплекта – облекла, очила и шлемове, за медиците, борещи се на първа линия с разпространението на COVID-19, бе предадено в Багдад на Иракската медицинска асоциация, съобщиха от Министерство на външните работи.

Хуманитарната помощ е част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. Тя е по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Решението на българското правителство за изпращане на дарението е проява на солидарност с народа на Ирак, с който ни свързват отдавнашни приятелски отношения, подчерта на церемонията в Багдад  временно управляващият посолството ни Валентин Николов. Той връчи дарението на председателя на Иракската медицинска асоциация д-р Ахмед ал Хити.

Иракската страна благодари на България и оцени помощта за лекарите като много необходима. Защитната екипировка е предназначена за епидемиолозите в Багдад, Басра и Сюлеймания, които са на първа линия в битката с коронавируса. Защитните комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

На церемонията в Иракската медицинска асоциация присъстваха представители на Националния оперативен център към Офиса на министър-председателя на Ирак, както и представители на иракското Министерство на външните работи. Българските даренията от защитни комплекти за борба с коронавируса вече бяха връчени в Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна, Молдова, Беларус, Армения и Грузия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо Бохо

    1 0 Отговор
    Странно! Вчера пишеше, че ние сме получили няколко дтотоцо дарение защото облекло. Днес даряваме в знак на солидарност? Нещо не се връзва?
  • 2 Анма

    2 0 Отговор
    Защитното облекло,което българските медици ползват е запас от втората световна война.
  • 3 Йордан

    1 0 Отговор
    А в БГ държавните болници за неактивно лечение не са снабдени със защитни облекла и медиците не са получавали заплата от месец март т.г.и назначените некадърни цървули за директори им заявяват,че няма да получават заплата и нищо не правят за държавна помощ. Скоро всички медици от тези болници ще бъдат принудени да напуснат,а главните мутри ще пристъпят към приватизация.
  • 4 Хаха

    0 1 Отговор
    Простотията няма край
  • 5 гого

    1 0 Отговор
    да бяха дарили и на медиците в българия