Last news in Fakti

20 Юни, 2020 08:03 2 204 1

Северен Рейн-Вестфалия рискува нова пълна карантина, ако не бъде овладяно вирусното огнище в кланица

  • германия-
  • кланица-
  • ковид-19-
  • карантина

Евентуалното въвеждане на нова пълна карантина, макар и само на локално ниво, би било провал на стратегията за отваряне наново на Германия

Северен Рейн-Вестфалия рискува нова пълна карантина, ако не бъде овладяно вирусното огнище в кланица - 1
Снимка: Shutterstock

Германският регион Северен Рейн-Вестфалия е изправен пред заплахата от ново въвеждане на цялостна карантина с оглед на възникналото сериозно огнище на коронавирус в голяма кланица, заяви в петък местният премиер, цитиран от Ройтерс.

За избухналото вирусно огнище в град Гютерсло беше съобщено за първи път в сряда, когато 400 работници бяха позитивно тествани за коронавирус. До петък обаче този брой се е удвоил до 803, заяви премиерът на немската провинция Армин Лашет.

"Виждаме епидемия в мащаб, какъвто не сме виждали досега“, каза той. "Все още можем да локализираме епидемията, но ако не успеем, тогава ще ни трябва широка блокада в региона".

Кланицата е собственост на Toennies, един от най-големите производители на месо в Германия. Междувременно в четвъртък Китай забрани вноса на месо от завода, чиято дейност беше преустановена.

Евентуалното въвеждане на нова пълна карантина, макар и само на локално ниво, би било провал на стратегията за отваряне наново на Германия. Докато централното правителство на канцлера Ангела Меркел имаше желание да запази карантинната дисциплина за по-дълго време, натискът от регионалните премиери доведе до отваряне на повечето магазини, барове и предприятия, макар и при спазване на социално дистанциране.

Лашет, който като премиер на най-големият регион в Германия с размерите на Холандия, беше един от най-гласовите привърженици на бързото отваряне, напомня Ройтерс.

"Това огнище носи със себе си огромен пандемичен риск", посочи Лашет и добави, че е създаден кризисен щаб за справяне с епидемията и че федералните министри на здравеопазването и отбраната са обещали да предоставят ресурси.

Въпреки че управлението на коронавирусната криза от срана на управляващите в Берлин е сред най-успешните в Европа, Германия има многократни огнища в различни месарски кланици, чиито служители често са мигранти, живеещи в пренаселени  места за настаняване на съответната компания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    9 1 Отговор
    А 500-600 български роби заразени в кланиците на Германия ше ги лекуват ли,или ше ни ги върнат.., така както направи братска Холандия?