Last news in Fakti

20 Юни, 2020 19:05 1 693 21

Всички гледат Меркел за постигане на съгласие в Евросъюза

  • германия-
  • ес-
  • икономика-
  • криза-
  • ангела меркел

При всички случаи ще има промени в Плана за възстановяване на ЕС от 750 милиарда евро, предложен от Европейската комисия, смята Весела Чернева

Всички гледат Меркел за постигане на съгласие в Евросъюза  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако трябва да говорим сериозно за политическите лостове за постигане на съгласие по Плана за възстановяване на ЕС след коронакризата, всички погледи в момента са вперени в канцлера Ангела Меркел. Това каза пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира вчерашната пета видеосреща на върха, която медиите нарекоха „увертюра, но без споразумение“, а  председателя на Европейския парламент Давид Сасоли определи като „добра отправна точка“.

„При всички случаи ще има промени в Плана за възстановяване на ЕС от 750 милиарда евро, предложен от Европейската комисия. От разговора вчера стана ясно, че разликите между лидерите и държавите все още са твърде големи. Освен за размера те спорят, дори повече според мен, какви да бъдат тези пари – дали страни като Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, трябва да взимат заеми, които гражданите им да изплащат през годините, за да облекчат положението на гражданите на други страни“.

Според Чернева погледите за постигане на съгласие сега са вперени в Меркел, не само защото олицетворява идеята за европейска интеграция чрез повече помощ за по-слабите страни, но и защото Германия поема председателството на ЕС от 1 юли. 

„На това председателство ще се падне не само Фондът за възстановяване, но и договарянето на бюджетната рамка за следващите 7 години. Германия ще трябва да даде пример за страна, която е склонна да харчи за другите, да взима заеми за другите и да ползва безукорния си кредитен рейтинг за подпомагане на други страни. Германците като че ли най-добре излязоха от кризата с Covid-19, или на този етап поне така изглежда, както германската икономика, така и обществото като цяло“, каза Чернева.

Дяволът е в детайлите каза тя, коментирайки призива на австрийския канцлер Себастиан Курц – превърнал се в нещо като говорител на „пестеливата четворка“ (Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция), грантовете от Плана за възстановяване да се инвестират в смислени проекти в областта на дигитализацията и борбата с климатичните промени.

„Различните страни имат различни представи за такива инвестиции. Дали е достатъчно да се изсипят едни пари – до 85% на правителствата, защото сега планът така изглежда, а те да решават какво да правят с тях. Или европейските институции да се опитат да направят проекти с участието на повече страни в тях. Да кажем общ проект, свързан с възобновяемите енергийни източници, или за изграждане на по-силна дигитална обща инфраструктура. Мисля, че това също ще е причина за различия, защото в различните страни политически сили по различен начин тълкуват дигитално или „зелено“.

Като пример за различия, тя посочи и българското правителство, което смята, че атомната енергия може да бъде зачислена в графата „зелена“ енергия, което европейските институции не приеха.

Има различия и тепърва преговорите ще се развиват до следващата среща на лидерите в средата на юли, каза Чернева.

Конфликтът между Сърбия и Косово трябваше да бъде регулиран от ЕС, но инициативата бе иззета от Ричард Гренел - специалния пратеник на Тръмп по Сърбия и Косово, бивш посланик в Германия, впрочем доста неуспешен, обясни Чернева.

Според нея Гренел залага своята политическа кариера на това – да накара сръбския и косовския президент да подпишат някакъв документ преди края на този месец. Двамата лидери отиват за среща в Белия дом на 27 юни.

„Но това ми се струва доста несериозно, особено в частта, в която САЩ се опитват да изолират ЕС, тъй като всички чудесно разберат разбират, че дори да се подпише един лист хартия и да има снимка, с която след това Тръмп може да изпрати туит, от това няма да последва нищо конкретно за региона“.

Чернева посочи, че всяко второ евро в бюджета на Косово идва от ЕС, Сърбия е страна кандидатка за членство в ЕС и дългосрочно перспективата на двете страни очевидно е свързана с ЕС.

„ЕС ще е този, който би платил сметката, ако нещо не провърви, но и този, който вероятно ще се притече за сметката, когато това се наложи. Не може да има трайно споразумение без подкрепата и участието на ЕС.“

Според анализаторката идеята, че Гренел може да се спаси политически и едновременно с това да разреши този конфликт, е немного сериозна.

Чернева посочи и други действия на Тръмп, които разклащат трансатлантическата връзка – намерението за изтегляне на американски войски от Полша и прехвърлянето им в Германия, изтеглянето на САЩ от Световната здравна организация, абсолютното парализиране на Световната търговска организация, както и други действие и думи.

„Те до голяма степен разклатиха трансатлантическата връзка, до степен, че европейците са все по-скептични по отношение на САЩ. 70 на сто от германците казват, че абсолютно нямат доверие на лидерството в САЩ… Поради това наистина Европа чака какво ще стане на изборите за президент през ноември в Съединените щати, но чака с едно смеещо се и едно плачещо око“.

Според Чернева от една страна победата на Тръмп втори мандат би означавала, че Европа наистина окончателно трябва да се справя сама и може би най-накрая ще вземе съдбата в собствените си ръце и ще започне да се занимава и с европейска отбрана и сигурност много по-сериозно.

„От друга страна загуба на Тръмп до голяма степен ще покаже, че въобще популистките лидери имат кратък живот, и че решенията им не са конструктивни в ситуация на криза. „И ако не по същността си, поне по тона, връзката между Вашингтон и европейските столици ще се подобри“

 


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 демократ

    4 3 Отговор
    Пети мандат за Меркел, четвърти за Борисов!

    Коментиран от #12

  • 2 Всички

    5 1 Отговор
    чакат пари !
  • 3 Тито

    4 2 Отговор
    Няма пари във Европа това е истината никои не иска да плаща сметките на другите .а нашите Лешояди само чакат от Европа пачки със пари.г ласеха се за някакви милиарди ама се видя че пари няма да дойдат нито стотинка.

    Коментиран от #5

  • 4 Малко класическа политикономия

    6 5 Отговор
    През изминалите 30 и кусур години многократно се доказа, че капиталистическата икономика периодично изпада в тежки кризи, в които завлича целия свят. Единственото спасение е - бягайте, крачка, да бягаме, колкото се може по-далече и от ЕС, и от НАТО, докато не е станало съвсем късно. По-добре късно, отколкото още по-късно.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Емил

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тито":

    Ако в ЕС няма пари, значи никъде няма! Ама като ти гледам правописа, явно си учил български някъде в Сибир! Невежеството ти е простено!
  • 6 Емил

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Малко класическа политикономия":

    Марксистко-ленинистката икономическа наука вече НЕ Е класика! Прочети нещо ново!

    Коментиран от #7

  • 7 3957

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Така ли? И защо да не е класика, след като изминалите 30 години непрекъснато я потвърждават и доказват? Прочети нещо старо.
  • 8 Към Ветеринар

    0 0 Отговор
    Как се постъпва с бесни кучете?
  • 9 РЪМПЕЗИ

    3 3 Отговор
    ЦЕЛИЯТ СВЯТ ГЛЕДАТ МЕРКЕЛ...ТОВА Е ЖЕНАТА КОЯТО ДОМИНИРА ПРЕД ВСИЧКИ ЛИДЕРИ....ВЪЗХИЩАВАМ СЕ ОТ НЕЯ...

    Коментиран от #11, #21

  • 10 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Малко класическа политикономия":

    Вземи си крачетата в ръцете и дим да те няма.Маршрута ти е Венецуела а може и Русия. ,,Такива страни кризи не знаят"😂😂😂
  • 11 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЪМПЕЗИ":

    Подкрепям мнението.
  • 12 ееее

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "демократ":

    съгласие в Евросъюза - Меркел да си ходи заедно с антуража от джобни премиери по земите Европейски.
  • 13 Оги

    2 1 Отговор
    Тая баце я е опраскал с 200.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Диди

    0 0 Отговор
    Трамп иска да изтегли войските от Германия,а не от Полша.
  • 19 Диди

    0 1 Отговор
    Корегирайте си грешките.
  • 20 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Стайков, Стайков, военните не се прехвърлят от Полша в Германия, а обратното. Ако въобще се стигне до такова решение , въпреки голямото желание на полските управляващи.
  • 21 Румяна Костова

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "РЪМПЕЗИ":

    Аз съм минала възрастта, в която да се възхищавам на кукла на конци. Меркел не е самостоятелен играч на политическата шахматна дъска, въпреки икономическата мощ на Германия