21 Юни, 2020 18:05 5 811 10

Рейтингът на премиера се срина

  • япония-
  • шиндзо абе-
  • пандемия

Една от политическите цели на Шиндзо Абе е да реформира пацифистката следвоенна конституция на Япония с аргумента, че тя вече не отговаря на нуждите на страната

Рейтингът на премиера се срина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обществената подкрепа за японския премиер Шиндзо Абе е намаляла с около три процента в сравнение с миналия месец и сега е 36,7 процента, предаде ДПА, като се позова на публикувано днес социологическо проучване на информационната агенция Киодо.

Спадът в популярността на Абе, който миналия месец се ползваше с подкрепата на 39,4 процента от японците, се дължи на критиките към него във връзка с начина на овладяване на коронавируса в Япония, а също така и на серията от скандали, които разтърсиха правителството му. Най-скорошният пример за такъв скандал бе арестът на бившия министър на правосъдието Кацуюки Каваи и съпругата му по обвинение в купуване на гласове на изборите миналата година, предава БТА.

От друго социологическо проучване, също публикувано днес, на информационната агенция "Джиджи прес" става ясно, че мнозинството от анкетираните са против промяна на конституционния текст във връзка с пацифизма.

Една от политическите цели на премиера Абе е да реформира пацифистката следвоенна конституция на Япония с аргумента, че тя вече не отговаря на нуждите на страната и не гарантира японската независимост.

Конституцията е наложена на Япония през 1946 г. от Съединените щати.

Във въпросния конституционен текст се казва, че Токио "завинаги" се отказва от войната като свое суверенно право и че се отказва от заплахите да използва сила и да прибягва до такава при решаването на международни въпроси.

Макар все още да не е успял да промени текста на конституцията, Абе я тълкува по начин, който позволява на Япония да се позове на "правото си за колективна самозащита" и да се сражава заедно със съюзниците си в конфликти зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    5 3 Отговор
    "се дължи на критиките към него във връзка с начина на овладяване на коронавируса в Япония"

    А глупости... Да питат ганьовците дали има вирус или всичко е за да има кредити. Хаахахахахахахахаха!
  • 2 Емил

    10 4 Отговор
    Ех, Анатолий, толкова ти се иска да се махне Б.Б., че и примитивни манипулации със заглавия започна да правиш! ;)

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дебелан

    8 1 Отговор
    На наш Ганя рейтинга расте здраво, благодарение на мен.
  • 6 Стефан

    1 0 Отговор
    Не знам дали статията е препечатка, или на Анатоли Стайков, но е пълна боза, трябва да видите КАК действат и реагират хората на кризите и земетресенията, вдигнаха се като едно цяло и без МРЪНКАНЕ и ОБВИНЕНИЯ на правителството възстановяват къщи и инфраструктура, а колкото до това че хората искали да не се отказват от пацифистката си конституция е пълна глупост, не може да прелитат ракетите на Северна Корея над територията им и те, самураите да не могат да си отмъстят, на тази нация е в гена да воюва, така че господин Стайков не сте познали.
  • 7 Манипулация

    4 0 Отговор
    Знаех че не за ББ, защото и наистина да е паднал наще сондьори продажни няма да го кажат камоли медиите на го поместят. Манипулация за по-вече преглежданиа, как се чувстваш авторе?
  • 8 ИВАН

    4 0 Отговор
    Преди повече от десет години, се скарахме с приятели заради Бойкото, понеже те го боготворяха, а аз им казвах, че не е стока ... сега и го разбраха, но е късно - щетите на държавата ...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИВАН":

    Aз oт гoдини cъм прeкъcнaл вcякaкви кoнтaкти c мoи пoзнaти - ГEРБEРACТИ, нe ги пoздрaвявaм дaжe! Зa мeн зa дa хaрecвaш и зaщитaвaш боко и шaйкaтa му, нямa кaк дa cи нoрмaлeн!