Last news in Fakti

22 Юни, 2020 21:11 6 660 32

Коронавирус в Бергамо: "Ние обвиняваме"

  • италия-
  • бергамо-
  • ломбардия-
  • ковид-19

Италианската област Ломбардия с над 16 000 починали от коронавирус бе един от най-засегнатите региони в Европа

Коронавирус в Бергамо: "Ние обвиняваме" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианската област Ломбардия с над 16 000 починали от коронавирус бе един от най-засегнатите региони в Европа. Защо се стигна дотам, се питат местните хора и започват да търсят отговорност. Репортаж от Бергамо.

 

"Тук всичко беше пълно с ковчези", разказва пасторът Марко Бергамели, сочейки параклиса. В него сега отново са поставени пейки – макар повечето места да са блокирани и да са поставени предупредителни надписи. Но тези мерки са по-скоро ненужни – много от миряните още не смеят да отидат на църква.

Мащабите на трагедията, предизвикана от коронавируса, личат особено отчетливо на централното гробище в Бергамо – до луксозните гробници и мавзолеи има участък с над сто обикновени гроба, повечето от които нямат надгробни плочи, само ламинирани бележки с имената на покойниците. „Тук почиват жертвите на коронавируса“, обяснява Бергамели.

Новата реалност в Бергамо

От 34-те хиляди загинали от коронавирус в Италия, над 16 000 са от Ломбардия.

В Бергамо почти няма човек, който да не е загубил роднина, или да не познава някого, който да е бил заразен. Както разказва пасторът, крематориумът на гробищата не можел да се справи с големия брой починали. Военните всяка седмица товарели по 50-60 ковчега и ги откарвали за изгаряне във Флоренция, Болоня или Ферара. В началото отслужвал заупокойни молитви, но после спрял: „Започнах да изпитвам страх в тесния параклис, пълен с ковчези на починали.“

Междувременно вече няма нужда всеки ден да се копаят нови гробове. В града се опитват да свикнат с новата реалност. За цял Бергамо важи задължителното носене на маски – и по улиците, и когато пътуваш с още някого в колата. Кафенетата и ресторантите са отворени отново, със съответните хигиенни мерки. След всяка поръчка листовете с менюто се изхвърлят и подменят с нови, а в много заведения мерят температурата на клиентите още преди да са заели мястото си.

Кой носи отговорност за кризата?

Хората в Бергамо страстно желаят да се върнат към предишния си живот без ограничения, но има и мнозина, които не са готови така лесно да отметнат темата за случилото се. Един от тях е Стефано Фуско, който заедно с баща си е създал организацията „Noi Denunceremo“ („Ние обвиняваме“). Групата настоява за отговори – защо точно в тези региони са загинали толкова много хора.

Създават я, за да помагат на онези, които са били изолирани вкъщи, без да могат да оплачат смъртта на най-близките си хора. Над 60 000 членове междувременно споделят преживяванията си на тяхната Фейсбук страница, а историите им много си приличат, казва Стефано Фуско: „Много хора са починали самотни у дома си, защото болниците не са ги приемали. Навярно е можело те да бъдат спасени, ако им беше оказана помощ навреме."

Прокуратурата в Бергамо междувременно започна разследвания, които се подкрепят от „Ние обвиняваме“. Според Фуско, отговорност носи регионалното правителство, което реагирало прекалено колебливо и не изолирало своевременно Алцано Ломбардо и Нембро - двете общини в региона на Бергамо, превърнали се в основни огнища на зараза.

Ръководителят на регионалното правителство в Ломбардия Атилио Фонтана обаче отхвърля всякаква отговорност. Твърди, че още през март искал засегнатите общини да бъдат блокирани, но правителството в Рим било против. „Смятам, че наистина се опитахме да дадем всички отговори и да предприемем всички необходими мерки в тази необичайна ситуация, в която още никой не знаеше много за вируса", твърди той.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо лекува

    26 27 Отговор
    Не е вярно - нямало е ковчези. Пирайте бай Ганьо и Мангъра. Те са специалисти. 😂😂😂😂

    Коментиран от #7, #18

  • 2 Антимилиционер

    10 25 Отговор
    Трябваше да послушаме Мангъра, за да се отървем от мега деб илното простолюдие като Италия. Жалко за прочусната възможност България да случи на население.
  • 3 Троловете на Мангъра

    15 9 Отговор
    Тук се мълчи.

    Шттттт.... тишина.
  • 4 Който оцелее оцелее

    13 8 Отговор
    Тролове, живи ли сте?
  • 5 Доц Мангалов

    11 8 Отговор
    Тролове, не се крийте в храсталака. Виждам ви.

    Коментиран от #22

  • 6 РЪМПЕЗИ

    26 14 Отговор
    АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ХОРАТА НЕДОУМЯВАТ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧВА...ЗА ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА ЛОГИКА...ВИРУСЪТ АТАКУВА ХОРАТА С НАЙ -СЛАБАТА ИМУННА СИСТЕМА...В ЛОМБАРДИЯ ТАКИВА СА МИЛИОНИ...НАЙ -ДОБРИЯТ КЛИМАТ , НАЙ-ДОБРАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА...НОРМАЛНО Е ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ НАД 80 ГОДИНИ ДА ПОЕМАТ УДАРА...ПРИЕМЕТЕ ГО СЪС ДОСТОЙНСТВО...

    Коментиран от #19, #21

  • 7 гжгж

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо лекува":

    А ти какъв си? Пенкилер?
  • 8 Бай ганьо

    5 4 Отговор
    Някой тука от пишещите има ли близки в Бергамо

    Коментиран от #11, #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Калина

    17 13 Отговор
    Защо не са под тази статия почитателите на Мангъров да дойдат да обяснят как е единствения свестен и разбиращ доктор в България. Къде сте, бе??!! Елате да питате пак къде са камионите с трупове. Покажете на българите как се постига стадния имунитет и как трябва да надминем рекорда на Бергамо!

    Коментиран от #14, #32

  • 11 Оня

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Бай ганьо":

    Питай Мангъра , он е спецЯлиС .....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Заю Баю

    16 11 Отговор

    До коментар #9 от "00000014":

    Вече не измират защото се научиха да спазват мерките за безопасност. За разлика от тукашните почитатели на Мангъров които още твърдят, че вирус няма. Но те ще стават все по-малко и ще пишат тук по-рядко защото ще им трудно като са интубирани.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Малина

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Калина":

    Калинке, да не си от Кърджали???

    Коментиран от #27

  • 15 Веско

    9 9 Отговор

    До коментар #13 от "Заю Баю":

    Сладурче,по данни на европейският съюз,тук 560000 човека са го прекарали.Колко умрели и на интензивно лечение имаме?Направи си сметките,извади си калкулатора и си сметни.Нали сте ми много сигурни и много се доверявате на държавата.Необразовани хора които възпитанието по комунистически образец е лишило от критично мислене.

    Коментиран от #24

  • 16 Веско

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Заю Баю":

    Сигурно обикаляш по площадите с плакат подкрепящ герб и истерично и фанатизирано крещиш “Само Бойко”.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Веско":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от мутафдживирус...
  • 18 Абе,има нещо

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо лекува":

    гнило в Дания( разбирай- Бергамо! Много,ужасно много починали,не смогвали да извозват трупове ( бяха забранили изобщо на близките да погребват починалия. Та да попитам: Как така,близките са тотално изолирани,но във всички фотоси от тогава,включително и този под публикацията,ковчезите от лукс,по лукс.Ама много богата община била тази - в Бергамо бе.Плащала е хилядарки за лукс сандъци на дузини.Да ги извозва до Флоренция,за да изгорят в пещтите!? Унищожителна епидемия,но производителите на ковчези са бачкали 24 часа непркъснато.За тях,явно не е имало " изолация".И все ковчези - лукс са произвеждали.
  • 19 ТИ НАИСТИНА ЛИ СИ

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "РЪМПЕЗИ":

    Л.уд???? ДЕЦАТА СА С НАЙ- СЛАБА И НЕЗРЯЛА ИМУННА СИСТЕМА!!! А ТОЧНО ТЕ БОЛЕДУВАТ НАЙ- МАЛКО!!!! ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАШ ОТ МЕДИЦИНА, А ПРЕТЕНДИРАШ ЗА ЛОГИКА!!!! МАТЕМАТИКА И МЕДИЦИНА НЕ Е ВСЕ ЕДНО!!!
  • 20 BERGAMO

    1 6 Отговор
    99% льжа
  • 21 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "РЪМПЕЗИ":

    В Италия всичко е над вода, мухъл и влага.... Как няма да има болни.... А сзо да каже кой пусна заразата.... Не е ли с цел да бъде погубено човечеството... А бе пандемия,,,, заразени и в България всеки ден, а Мутафчийски в Гърция на курорт.... Как на всякъде има туристи, а в България няма.... Това е цел да се унищожи икономиката ни и да не остане нито един българин..... Бойко прибира парите, а будялите му качат процентите.... Прост народ.... Българинът който е добре не мисли че и на него ще му е зле.... Тези които работят не мислят ли че един ден няма да има кой да купува..... Безработицата расте и расте и без пари чието...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рошко

    3 3 Отговор
    Някой ша са сети ли да пита италианските лекари защо предписвали двойно антибиотик, от останалите европеи, и прасетата също нагъчкани с антибиотик, демек всичко са с отслабена имунна система
  • 24 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Веско":

    Къде бе веско ? Къде е това "тук" ?

    Коментиран от #25

  • 25 Веско

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Тук,в България.От европейския център за здраве или както там се казва,са измесли информация че на 100 000 души,8000са го прекарали или го прекарват в момента.Математика?

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Малина":

    Тц, от Бургас е
  • 28 САЩ разбирач от тестване

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Веско":

    Тотални глупости. Няма как 8% от населението "да го е прекарало" при строга карантина. Второ, тия стъкмистики и догатки се базират на свръх неточни китайски тестове за антитела които дават фалшиви позитиви вероятно в повече от 50% от "позитивните". Тестът трябва да е доста рафиниран и проверен за да не дава доста фалшиви позитиви при 99% от населението негативно. Даже и в САЩ НЯМА такъв проверен и доказан тест за антитела. Айде у лево със невероятните изчисления на Мангъров ....

    Коментиран от #31

  • 29 черна овца

    2 1 Отговор
    ммм застаряващо население ---> хронични заболявания (сърдечно съдови и белодробни (астма, ХОББ)) заедно с този хубав влажен въздух и изявена антибиотична резистентност (за всички инфекции се дава азитромицин (макролид), тъй като дава по -малко нежелани реакции. Ами и една инфлуенца пренесена там можеше да свърши същата работа. Стреса от ковид, допълнитлелно спомогонал за отслабване на имунната сиситема, просто е бил допълнителен бонус. Ганьо, мисли и провери туй що четеш!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Веско

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "САЩ разбирач от тестване":

    Това не са изчисления на Мангъров,а на ЕС.Вчера главният здравен инспектор ги оповести.Ходете си на празните полета и си носете маските,че и на 20км друг човек да има пак ще литне,вятърът ще го пренесе и директно като куршум от снайпер ще ти нацели нослето ;)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.