Last news in Fakti

23 Юни, 2020 19:30 12 689 21

СЗО: Увеличете спешно производството на това лекарство!

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • дексаметазон

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че медикаментът дексаметазон намалява значително смъртността при пациенти с Covid-19

СЗО: Увеличете спешно производството на това лекарство! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) призова да се увеличи производството на медикамента дексаметазон, за който има данни, че дава добри резултати при пациенти с Covid-19 в тежко състояние.

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че медикаментът дексаметазон намалява значително смъртността при пациенти с Covid-19.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус подчерта, че мощният стероид трябва да се използва само при болни в сериозно или критично състояние. По думите му лекарството не е скъпо и се произвежда от много фармацевтични компании:

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен".

Междувременно над 9 милиона достигна броят на случаите на Covid-19 по света.

В Бразилия - страната, която се превърна в епицентър на заразата в Латинска Америка, са регистрирани над 21 хиляди нови случая за последното денонощие, както и 654 починали.

Тризнаци в Мексико са дали положителен резултат за коронавирус в деня на раждането си. Редкият случай се обяснява с това, че и тяхната майка също е заразена, отбелязва Асошиейтед прес:

"Изглежда, че почти всеки ред достигаме нов мрачен рекорд. Вчера повече от 183 хиляди случая на коронавирус бяха регистрирани", каза генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 повеляново

    38 33 Отговор
    СЗО да спре да лъже за този вирус дето никой не го е виждал никъде.

    Коментиран от #10

  • 2 Активист на БКП

    30 3 Отговор
    Колхикум дисперт! Обявихте го за панацея против 👑 ,после се оказа,че не помага,хората го изкупиха и сега болните от подагра не могат да си го купят и страдат !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    17 1 Отговор
    Дано дексаметазона който имаме в България си остане тук.
  • 5 Сексаметазона

    16 7 Отговор
    Сиго вкарайте отза
  • 6 asd

    9 13 Отговор
    Това не се отнася за Тиквария. Според барба ганьовците няма такъв вирус!

    "Е па тако'а жу'отну нема!"
  • 7 Еееееее

    15 2 Отговор
    По- напред СЗО обяви ХЛОРОКИНА ЗА ПАНАЦЕЯ. АМА ПОСЛЕ ГО ОТРЕКОХА. ДОРИ БГ ВНЕСЕ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА ОТ НЕГО. СЕГА - ДЕКСАМЕТАЗОН, КОЙТО СИ Е КОРТИЗОН. ДАЛИ И ТОВА НЯМА ДА Е ПАРТЕНКА И УТРЕ СЗО ДА СЕ САМООПРОВЕРГАЕ??? ЗАЩО ДА ИМ ВЯРВАМЕ??? УтИ Бъчваров и Гришо с дексаметазон ли ги лекуват?!? Или после ще изхвърляме и това лекарство щом му мине годността както стана с Тамифлуто?!
  • 8 357

    7 6 Отговор
    Дексаметазона /на капки/ го ползвам лично след много сложни очни операции като антибактериално средство. Перфектен е,но за Ковид 19 не знам дали ще бъде ефективен.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ай стига бе

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "повеляново":

    Никой не бил виждал вируса? Ти и ток не си виждал но не бъркаш с пръсти в контакта, нали?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 asd

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ай стига бе":

    На негово място бих проверил... да си дава така парите за нищо не е работа.
  • 12 Смях

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "357":

    Дексаметазонът НЕ Е АНТИБАКТЕРИАЛНО СРЕДСТВО. ТОЙ САМО НАМАЛЯВА СИМПТОМИТЕ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО, А АНТИБАКТЕРИАЛНО СРЕДСТВО СА АНТИБИОТИЦИТЕ.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 357

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Смях":

    Може и да си прав така са ми казали в аптеката така го пиша,аз не съм лекар. Не виждам кое е смешното,аман от"умници".

    Коментиран от #15

  • 15 Човек

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "357":

    Не се засягай, но когато някой пише нещо - трябва да е отговорен за информацията, която дава, особено когато това касае здравето. Жив и здрав!

    Коментиран от #16

  • 16 357

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Човек":

    И каква безотговорна информация съм дал? Написал съм че аз го ползвам. Използвам го вече 4години и за това,за което го използвам е с отлично действие.
  • 17 Мада

    13 1 Отговор
    Тръмп е прав СЗО е мафия
  • 18 Желателен съм ама невъзможен

    4 0 Отговор
    Чакам да открият, че и Виагра много помага и срещу Ковид-19 та да ида у некоя аптека и без притеснение да си зема 2-3 опаковки.
  • 19 Госあ

    2 0 Отговор
    Казано на английски, като най елементарен език -булшит. Чакайте да инфектира дробовете и после го пийте. Декса се пие и при големи надморски височини при проблеми с белите дробове.
  • 20 big

    4 0 Отговор
    СЗО се превърна в най-голямата корупционна организация в света! Лобизъм, пари и най-вече никаква медицина и здраве! Досега още не са казали: откъде, как и поради какво се заразяваме с Ковид? Всички предлагани мерки са стандартни, но неефективни!
  • 21 НЯМА ДЪРЖАВА ИМА КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    И КОЛКО ЩЕ СТРУВА ПРИ МАРЕШКИ ......дексаметазон ..... Тия "Воля" на кой са партия на малкия бизнес или на пенсионерите. И бих искал да ми обяснят: Откъде накъде пенсионер с максиманата пенсия от 1200 лева месечно. Ще има привилегия на безплатни лекарства. А работник на минималната заплата от 610 лева, който като си пларти осигуровките и данъците му остават 470 лева. Т.е. 2,5-3 пъти по малко пари отколкото на пенсионера. Ще трябва да плаща от джоба си своите лекарства и още по-високи данъци за да има богатия пенсионер привилегията за безплатни лекарства.