Last news in Fakti

24 Юни, 2020 17:50 1 872 2

Препоръките за пътуване на ЕС може да възпрепятстват американците и руснаците

  • ес-
  • русия-
  • сащ-
  • коронавирус-
  • ограничения-
  • граничен контрол

Предложението, насочено към насърчаването на координиран подход, ще обхване Шенгенската зона

Европейският съюз се надява да отвори отново границите си за чужди граждани от юли, но ще преразглежда ситуациите с коронавируса на отделните нации всяка седмица. Това показва видян от Reuters документ, установяващ критериите за влизане в блока, които могат да възпрепятстват пътуващите от САЩ и Русия.

ЕС е нетърпелив да рестартира туризма, тъй като спирането на дейността на заведенията, ресторантите и хотелите нанесе сериозен икономически удар по време на пандемията. Въпреки това, до сега страховете от втора вълна на заразата доведоха до частично и постепенно отхлабване на ограничителните мерки. 

Докладът, видян от Reuters, предлага да се разреши влизането в ЕС на чужди граждани от държави със стабилен или намаляващ брой на инфекции, както и от страни със „сравнима или по-добра епидемиологична ситуация“ от тази на блока. За да бъде изпълнен определеният епидемиологичен критерий, новите случаи на заразата трябва да бъдат между 16-20 на 100 000 души в продължение на 14 дни.

Според доклада, нациите също ще бъдат оценявани за своята статистика относно тестване, проследяване на заразени и тяхното лечение, надеждност на данните, както и реципрочни правила за пътуване за жителите на ЕС.

Въз основа на последната актуализация на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), предложеният епидемиологичен критерий би могъл да възпрепятства пътуващите от САЩ и Мексико, по-голямата част от Южна Америка, Русия, Иран, Саудитска Арабия и Афганистан.

Припомняме, че в началото на пандемията президентът Доналд Тръмп забрани пътуванията от Европа до Щатите. Въпреки това, източниците на Reuters твърдят, че критериите все още могат да бъдат променени, а препоръките ще бъдат необвързващи.

Предложението, насочено към насърчаването на координиран подход, ще обхване Шенгенската зона, която обединява повечето държави от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Пространството представлява основното постижение на европейската интеграция след Втората световна война, но през последните седмици то претърпя сериозен временен провал, тъй като страните въведоха обратно граничен контрол, за да се предпазят от разпространението на коронавируса. 
 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамат

    5 1 Отговор
    След тоталното си одиране ЕС има наглостта да изисква нещо от някого?
  • 2 така така

    2 1 Отговор
    ЕС не са вече никакви че да възпрепятстват нещо...
    ХА ХА
    Парада да не продължи до Брюксел?!???