Last news in Fakti

25 Юни, 2020 21:30 1 329 5

Айфеловата кула отваря за туристи

  • париж-
  • айфелова кула-
  • туризъм-
  • франция-
  • еманюел макрон

В началото ще се допускат ограничен брой хора, а маските са задължителни за всички над 11-годишна възраст.

Айфеловата кула отваря за туристи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Туристите и жителите на Париж от днес отново могат да посещават знаковата за френската столица Айфелова кула след тримесечна блокада заради коронавируса.

Парижката забележителност ще започне да приема посетители след най-дългото си затваряне от Втората световна война насам. В началото ще се допускат ограничен брой хора, а маските са задължителни за всички над 11-годишна възраст.

Посетителите няма да могат да се качват в асансьорите до 1 юли, за да се осигури безопасно разстояние между хората и да бъде ограничен рискът от заразяване. Също така качването и слизането ще се извършва по различни стълбища. Предвижда се също ежедневно почистване и дезинфекция на обществените пространства на кулата.

Паметникът, който тази година навършва 131 години, приема около седем милиона посетители ежегодно, а около три четвърти от тях са от чужбина.

Друга известна забележителност на френската столица - музея Лувър, ще отвори на 6 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 1 Отговор
    Дано утре да я затворят пак

    Коментиран от #4

  • 2 Наука в лоши ръце.

    0 2 Отговор
    За ценителите на истинската история.Кулата не е измислена от Айфел а от неговите работници роби но образовани ,той само си е присвоил овациите и чертежите и направата и,измамник буржоа нищо повече!!

    Коментиран от #3

  • 3 Франсоа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наука в лоши ръце.":

    Точно така е!На Айфел Борисов, неговите работници роби но образовани ,той само си е присвоил овациите ,измамник ,нищо повече!!
  • 4 Stéphanie 🎲

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Оказва се, че не всички французи се гордеят с постройката. През годините са били правени редица петиции за отстраняването ѝ, тъй като според много хора тя е „безполезна” и дори „грозновата”.По време на Втората световна война, французите отрязват кабелите на асансьора, за да принудят Хитлер да изкачва стъпалата догоре. Той така и него прави и затова остава изразът „Хитлер покори Франция, но не и Айфеловата кула“.Днес Айфеловата кула привлича повече от 7 милиона туристи годишно.
    Всяка вечер, на всеки час, по Айфеловата кула блещукат хиляди малки лампички, като светлинното шоу трае по 5 минути.

    Коментиран от #5

  • 5 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    Много секси си го написала, удари ме на романтика