9 Юли, 2020 19:34 1 795 7

Гръцката икономика ще се свие с до 10,5%

  • гърция-
  • бвп-
  • икономика-
  • корнавирус-
  • пандемия

Гърция загуби една четвърт от своя БВП по време на 10-годишната дългова криза

Гръцката икономика ще се свие с между 7,5% до 10,5% през тази година поради въздействието на Covid-19, съобщи в четвъртък гръцката Фондация за икономически и индустриални изследвания (IOBE). Това предаде Reuters.

Тримесечната прогноза на гръцката Фондацията за икономически и индустриални изследвания (IOBE) е по-песимистична спрямо предишната такава, която предвиждаше икономическо свиване от 5% до 9%.

Гърция загуби една четвърт от своя БВП по време на 10-годишната дългова криза. През 2019-а икономиката на страната нарасна с 1.9%, като целта на правителството за тази година беше 2,8%-ов ръст.   

Бизнес дейността обаче беше тежко засегната от карантината, която бе въведена, за да спре разпространението на коронавирусната пандемия. Освен това, затворените граници и ограниченията за пътуване по целия свят също дадоха своето отражение върху силно зависимата от туризма гръцка икономика. 

„Ситуацията около здравословния проблем все още е тревожна“, заяви председателят на IOBE Никос Веттас, добавяйки, че Гърция трябва да използва европейски средства, които ще бъдат предоставени за укрепване на инфраструктурата и преминаване към нов модел на растеж.

Очаква се нивото на безработица, най-високото в еврозоната, да се увеличи до 19,3% - 20,5% спрямо 17,4% през миналата година, посочва още Фондацията за икономически и индустриални изследвания в южната ни съседка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грета Тунберг

    2 1 Отговор
    Да продължават с обедната сиеста, като отворят празният портфейл ще почнат да реват.
  • 2 Atr

    2 0 Отговор
    Zalko e tse niama da idvat bylgarite "tyristi" s tsantite ot lidl da spasiat ikonomiata
  • 3 Оня

    1 1 Отговор
    А нашият дефицит,колко ще е???
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    0 1 Отговор
    Дреме ми .България , на 6 морета
    Мачкай,бай Корона тия гнили домати
  • 5 Няма край гръцката мъка

    4 3 Отговор
    Докато гърците се "свиват" 10%, превъзхождащите ги турци "растат" с 5%
  • 6 Дръвчо

    3 1 Отговор
    Да попитам, кога е имало гръцка икономика? Изеинявам се ама не съм чел за подобен феномен.
  • 7 киро

    0 0 Отговор
    Ние - ВУЛГАРИТЕ (така ни наричат гърците, които много ни мразят , НО обичат ПАРИТЕ НИ ) ще ги подпомогнем като отидем там на почивка и им оставим ПАРИТЕ си !