10 Юли, 2020 07:37 3 839 19

Пациенти с коронавирус в Румъния напускат болници

  • румъния-
  • пандемия-
  • болници-
  • коронавирус-
  • пациенти

Румъния, която е една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие

Пациенти с коронавирус в Румъния напускат болници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици пациенти с коронавирус в Румъния напуснаха болниците след решение на съда срещу задължителната хоспитализация, съобщи Нова телевизия.

Парламентът реши да приеме нов закон за налагане на изолация на фона на скока на инфекциите. Законодателите гласуваха в подкрепа на новото законодателство, което предвижда кога хората могат да бъдат поставени под карантина или задължителна самоизолация. Законът позволява на тези под карантина да оспорват решението в съда. "Ние приемаме този закон, който ще ограничи някои права и свободи, но го правим, за да защитим животи", заяви Йоан Купса, депутат от управляващата либерална партия.

Решението на парламента следва решение на Конституционния съд, което влезе в сила миналата седмица. Съдът реши, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушава основните им права и това не може да стане само с правителствен указ. В резултат на решението 624 пациенти, които са тествани положително за новия коронавирус, са поискали да напуснат болниците и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Татару.

Освен това повече от половината от 50 000 души, подложени на задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару. Румъния, която е една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случая на заразяване през изтеклото денонощие, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията в страната. Общият брой на заразите в страната с население от около 20 милиона души достигна 30 789, докато 1834 души са починали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    13 0 Отговор
    Всичко това минава през България.
  • 2 куку руку ку

    18 8 Отговор
    Това означава само едно. Не са болни! Може да си имат вирус в тялото, но той да не ги разболява.

    Коментиран от #4

  • 3 Амчи тъй

    7 0 Отговор
    де, короната трябва да се разпространява някак си.
  • 4 разложение

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Да ама заразяват други, които вече са истински болни. Не четеш ли хиляди не си спазвали карантината. И това е само на глупашкия и комплексарски балкански полуостров. Няма общо и с комунизма, щото другите бивши соц страни явно са с по-културно и разсъдливо население. Ще минем и руснаците по простотия, че и турците. Лика прилика сме си с индийците, само дето отричаме като ни сравняват.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Кратуни

    7 3 Отговор
    Куку руку, името ти показва кухината в главата. Като препълниш болниците и скапеш системата, колко други хора ще измрат от болести, знаеш ли? Ще, остане някоя и друга частна болница, където пари трябва да кихаш за рутинна операция, са счупен крак или след катастрофа. Или ти се имаш за неуязвим, Робокоп, келешче?

    Коментиран от #8

  • 6 куку руку ку

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "разложение":

    Тцъ, нямаш ли температурка, не заразяваш, т.е. започваш да заразяваш чак когато покажеш симптоми. Само не изкачай с опорката, че този вирус, видиш ли, заразявал и докато нямаш симптоми. НЯМА ТАКЪВ ВИРУС, който да заразява преди да е започнал размножаването си, а това означава да е успял да излъже клетките и да е проникнал, след което да накара клетките да го възпроизвеждат, защото вирус не мо'е да се размножава сам.
    А всичко това, когато се случи, тялото реагира с ответна реакция, ма която ние казваме болест.
    Дотогава не си заразоразпространител! Капиш?.. или както се казва на чист английски... анадънму?
    Всички други врели-некипели са измислица на едни, дето искат да откраднат свободата на хората и действат чрез всяване на страх.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Миризлив пор

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Ако си лекар вирусолог съм съгласен но май само четеш тук и там и вярваш на написаното.
  • 8 куку руку ку

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кратуни":

    Досега болниците да бяха препълнени с кратуни. Защото това, което казват за новозаразени, не са новозаразени, а новооткрити, които ако не бяха тествани, нямаше и да разберат някога, че вирус ги е газил.
    А няма да ти кажа и колко фалшиво положителни тестове се получават.
    И как направиха толкова хиляди теста, като здравната каса е платила за 330 PCR теста?
    Всичко е за наивници направено. Колкото повече скандали около властта, толкова повече положителни теста ще изкарат. В България разпространението на корона вируса зависи от гафовете на управляващите.
  • 9 лъжец си

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    глупости,деца без симптоми заразяват родителите си масово, не говори глупости.

    Коментиран от #10, #13

  • 10 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "лъжец си":

    Къде? Имена? Адреси? Или и ти току що каза, че си спал с нечия сестра, а онзи да обяснява, че няма сестра, а има брат.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 нямам нужда

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Нямам нужда нищо да ти доказвам. Те хората са го забелязали, които лекуват, и то не в България. Да и освен това, има и заразени деца в детска градина. Родителите им дават отрицателни проби, т.е. не са те проблемът, а друго дете, което го кара без симптоми заразява другарче. Чети малко повече чужди издания бе, като си мислиш, че България получава пари от ЕС. Писаха го и и от Харвард и други учени, че се заразява при близък контакт, да с по-малка доза от вируса, но пак е заразен.
  • 12 уфф

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Няма значение с колко заразяваш, важно е другият човек насреща дали ще е уязвим на вируса. Не може като се разхождаш да питаш, вие имате ли заболявания, вие коя кръвна група сте, за да ги пазиш. затова си стоиш у дома две седмици за да не си заплаха за уязвимите бе, разбра ли.
  • 13 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "лъжец си":

    Няма как детето да е било безсимптомно.Може лека хрема,нетипично покашляне през деня,на такива симптоми никой не обръща внимание. И субфебрилна температура,която почти не се усеща в жегите. Така че по кротко с определенията.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хаха

    1 0 Отговор
    Айде ти излезе по-компетентен от китайските лекари и европейските дето засичаха сума ти безсимптомни. те китайците си ходят навсякъде с термометри и тестват, няма как да не те засекат. май ти се иска нова теория да разпространяваш, ама някои четем чужди изследвания.
  • 16 действителност

    3 2 Отговор
    Проблемът в Румъния е, че масово не спазват карантината, буквално хиляди и затова ги прибират по-сигурно в болница, за да не заразяват други. При нас картинката е друга. най-новите заповеди са само по-тежки случаи да се настаняват, останалите стоят вкъщи , аспирин, някой и друг антибиотик и витамини и чак когато се влошат почват да търсят помощ, дано да дойде отнякъде. От 200-300 заразени настаняват около 30-40 души само. Страшното е, че няма как всеки ден да настаняват по 40 души и няма кой да ги гледа. Така много скоро ще се вдигне броя на починалите, защото ще се влошават и няма да получават навреме помощ. Стойте и гледайте ще започнат да умират средно между 6-8 човек на ден, а над 400 до 10 човека. колкото повече заразени има, толкова по-трудно ще е да се пазиш, дори да спазваш мерки - и в автобус и в магазин. Тогава много хора просто сами ще откажат да излизат и това ще блокира потребление, икономика.
  • 17 Анти корона

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "разложение":

    Коронавируса съществува само в главите на идиотите!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 18 хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Анти корона":

    да, а твоята глава е празна, да ти е по-леко като я носиш
  • 19 трудно детство

    0 0 Отговор
    След като Румъния е една от най бедните страни , ние от кои сме ...може би най бързо умиращата и изчезваща ....и то благодарение на ,,строителя на магистрали ,,пръднята врат"