Last news in Fakti

13 Юли, 2020 11:40 2 709 2

Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

  • испания-
  • ес-
  • ек-
  • възстановителен фонд-
  • дълг-
  • заеми

Всяка държава ще поеме дял от дълга, пропорционален на икономическата й тежест

Съвместното вземане на заеми от държавите-членки на Европейския съюз за финансиране на възстановителен фонд за подпомагане на страните да се справят с тежката рецесия, причинена от Covid-19, не е благотворителност, заяви испанският външен министър Аранча Гонсалес преди решаващата среща на блока на 17-18 юли. Това предаде Reuters.

Всички участващи ще допринесат за покриването на дълга, дори и северните "пестеливи" страни-членки, каза тя в понеделник в интервю за белгийската радиостанция RTBF.

„Няма Холандия да предостави финансови средства като благотворителност на Испания или Франция. Всяка държава ще поеме дял от дълга, пропорционален на икономическата ѝ тежест. Германия би допринесла с 20%, Испания с 9%, а Холандия например с 6%", обясни тя.

27-те лидери на Европейския съюз трябва да се срещнат по-късно тази седмица, за да договорят седемгодишния бюджет на блока, както и създаването на стимулиращ възстановителен фонд в размер на 750 милиарда евро, финансиран с общ дълг.

Две трети от сумата ще бъдат предоставяни под формата на безвъзмездни грантове, а една трета - под формата на заеми.

Създаването на този фонд постави богатия, пестелив север срещу южните страни с висок дълг, които бяха засегнати по-силно от пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    7 2 Отговор
    Дрън Дрън
  • 2 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл щеф. на тайно разузнаване. готвисе срещу нашият румен йорданов. заговори с съседите и полицията в гр. кюстендил. за да излъжът че румен им се е ерчил. и да го вкарат в ареста и в болницата. жт днес всички ще ги смениме с гнили органи болни хора. вирусът настъпва в гр. кюстендил румен го гледаме [ навсякаде. ] помиклетеки .