Last news in Fakti

16 Юли, 2020 10:51 4 074 13

Пробив! Сериозен напредък в разработваната от Оксфорд ваксина срещу Covid-19

  • оксфорд-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • великобритания

Ако тя се окаже безопасна и ефективна, нейното масово производство може да започне през септември

Пробив! Сериозен напредък в разработваната от Оксфорд ваксина срещу Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфордския университет, разработен от британската биофармацевтична компания AstraZeneca, показа напредък в първоначалните изпитания, съобщи в сряда политическият редактор на телевизия ITV Робърт Пестън, цитирайки свой източник.

Говори се, че официални позитивни новини около оксфордската ваксина срещу Covid-19 могат да бъдат оповестени в близките дни, дори още в четвъртък, като първите официални данни трябва да бъдат публикувани в известното медицинско издание The Lancet.

Говорителка на Оксфордския университет заяви за Ройтерс, че екипът очаква потвърждение от научно списание за дата и час на публикуване на данните, но не даде повече подробности. "Ние не сме в състояние да потвърдим кога ще бъде пусната официалната информация", посочи тя.

Според цитирани от Робърт Пестън източници "има все повече доказателства, които предполагат, че реакцията на Т-клетките е важна за защитата срещу новия коронавирус". Изглежда, че ваксината на Оксфорд генерира вид антитела и Т-клетъчен отговор (клетки убийци), който изследователите се надявали да видят, се посочва в информацията на британския телевизионен канал ITV.

Напредъкът на AstraZeneca в разработването на коронавирусна ваксина сега се намира в третата и последна фаза на тестването, което започва в Бразилия.

Ако тя се окаже безопасна и ефективна, нейното масово производство може да започне през септември.

През юни стана ясно, че Италия, Германия, Холандия и Франция ще платят 750 милиона евро за 300 милиона дози от потенциалната ваксина за Covid-19 на фармацевтичната компания AstraZeneca като част от европейска сделка за осигуряване на доставки на лекарството.

Над 100 ваксини се разработват и тестват по целия свят, в опит да се спре пандемията от коронавируса, която вече убила стотици хиляди и опустоши глобалната икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    14 9 Отговор
    Напишете нещо за руските ваксини,да разберем те докъде са стигнали.Доколкото знам,някои от тях са преминали,или преминават изпитания с доброволци.За западните знаем,че ще стане както със самалетите.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 гого

    18 4 Отговор
    супер,нямам търпение да стана опитна мишка ! Мисирки !
  • 3 Ну Погоди

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Как да пишат, като доброволците са Чибурашка и крокодила Гена.

    Коментиран от #8

  • 4 Бари

    20 2 Отговор
    Първо На децата на Гей Билтс да я сложете !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Карабас Барабас

    5 7 Отговор
    Дрън - дрън, ваксина няма да има...
  • 7 Вчера

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Руснаците също показаха своите доброволци на които срещу заплащане за 28 дни са проведени изпитания на тяхна ваксина. По думите на руското МЗ всички опитни зайчета имат изработени антитела срещу К19 и са добре. Ефект на ваксината - 2 години.
  • 8 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ну Погоди":

    Не си демонстрирай простотията.Питането ми е съвсем нормално,предвид многото разработващи ваксини и вероятността да ни наложат купуването на някоя с недоказан ефект и странично действие,каквито случаи имаше.Сега може би разбра?Няма нищо про- или антируско,а загриженост с какво ще ни ваксинират.
  • 9 Защо се пускат само

    7 1 Отговор
    за английски и американски ваксини,а нещо за руските,които вече преминаха първите две групи доброволци без проблем,а сега предстои о втората група доброволци с двукомпонентанта ваксина да приключи след месец и половина и всичко е успешно. Зао тях нищо не пишете,кой ви дърпа конците сигурно Сращ,които въвеждат санкции за СП и Балкански поток. Не бъдете цензурирана медия,а такава която показва прозрачно всички новини.
  • 10 Ззз

    9 0 Отговор
    Само човекомразци могат да допуснат ваксина, изработена за по-малко от година, да бъде прилагана на хора.
  • 11 Ученика

    3 0 Отговор
    Ако разработваха по подобен начин и ваксина срещу корупцията и глада нямаше да има вирус...
  • 12 gоро

    1 0 Отговор
    По руската телевизия казаха 15 Август е старт за гражданска ваксинация в Русия. И начало на масовата зараза. Ваксината е 2 компонентна първо 1 после след месец 2.Тежко време ни чака.
  • 13 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Истината е една - вечерно време взимате доза (50-100) Джибромицин, а сутрин взимате доза Зелева чорба. Доказано, четете:

    https://fakti.bg/life/492752-uchenite-ubedeni-tazi-hrana-ubiva-koronavirusa

    Всички други ваксини са плацебо.