20 Юли, 2020 16:21 2 409 4

Великобритания получава ранен достъп до Covid-ваксини след серия сделки с фармацевтични фирми

  • ваксина-
  • великобритания-
  • оксфорд-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • pfizer

Общо 30 милиона дози ваксини ще дойдат от съвместната разработка между компаниите BioNTech и Pfizer

Великобритания получава ранен достъп до Covid-ваксини след серия сделки с фармацевтични фирми - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обединеното кралство ще получи ранен достъп до 90 милиона дози ваксини срещу Covid-19, се посочва в оповестено в понеделник прессъобщение на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Общо 30 милиона дози ваксини ще дойдат от съвместната разработка между компаниите BioNTech и Pfizer, като в същото време правителството сключи принципна сделка за 60 милиона дози и с биотехнологичната компания Valneva, разработваща и предоставяща ваксини срещу инфекциозни заболявания.

Освен това Обединеното кралство се съгласи да закупи един милион дози от разработвано от компанията AstraZeneca лечение с антитела, предназначено за пациенти, които не могат да получат ваксина.

"Това ново партньорство с някои от най-големите световни фармацевтични и компании за ваксини ще осигури на Обединеното кралство възможно най-добрият шанс да осигури ваксина, която защитава хората, които са най-застрашени", заяви бизнес министърът Алок Шарма.

Сделката на Обединеното кралство, подписана с BioNTech и Pfizer, е първото обвързващо споразумение в света с компаниите за разработваната от тях коронавирусна ваксина.

Обявените днес сделки са факт след вече съществуващите споразумения с Оксфордския университет и AstraZeneca за производството на 100 милиона дози на съвместно разработваната от тях коронавирусна ваксина, както и с Imperial College London, който също тества своя ваксина срещу Covid-19.

Първите резултати от изпитването на ваксината на университета в Оксфорд и компанията AstraZeneca се очаква да бъдат публикувани по-късно днес в медицинското списание The Lancet.

Ваксината вече е в етап на мащабни тествания върху хора, за да се прецени дали може да окаже ефективна защита срещу Covid-19. Въпреки това разработчиците ѝ все още не са докладвали резултатите от първоначалното изпитване във "Фаза 1", което би показало дали е безопасна и дали задейства имунен отговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 wwwwwww

    2 2 Отговор
    ми, могат - осигуряват си!
  • 2 elgrande

    5 0 Отговор
    Щом нямате,, матрял,,за писане .....що се пъните бе журналя ?Смук-смук от пръстите :)))
  • 3 Тото

    5 1 Отговор
    Апаратите за обдишване им ги прави фирма за прахосмукачки, правят договор за фериботи с фирма която няма фериботи, сега за ваксините...
    След като вируса мутира какво ще си слага човек всяка година ваксина като за гриповете ли? Всичко е бизнес.
  • 4 Жега

    3 1 Отговор
    Covid-19 е измама а тия па ваксини.
    Който е прЗ да се чипира !!!!!!!!!!!!