Last news in Fakti

21 Юли, 2020 08:45 1 829 7

ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави

  • глад-
  • оон-
  • криза-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • храна-
  • доклад

Пандемията е изострила вече съществуващото положение с глада в тези страни

ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пандемията от коронавирус заплашва с продоволствена криза 27 държави в света, пише в съвместен доклад на Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма (WFP).

Пандемията е изострила вече съществуващото положение с глада в тези страни. В списъка са включени държави от различни региони – Азия, Централна Америка, Близкия Изток и Африка. Така наречените „горещи точки“ са изложени на висок риск от влошаване на продоволствената сигурност в близките месеци, включително и от увеличаване броя на лицата, страдащи от остър глад. Тези държави и по-рано са страдали от високо ниво на недостиг на храни и остър глад заради различни обстоятелства и стресови фактори като икономически кризи, нестабилност, липса на сигурност, екстремни климатични явления, вредители по растенията и болести по животните, предаде БНТ.

В тази група държави са включени Афганистан, Бангладеш, Етиопия, Хаити, Сиера Леоне, Сомалия, Йемен и Зимбабве. Сега те се намират начело в класациите и понасят цялата тежест на пагубното въздействие на COVID-19 върху продоволствената система, която по време на здравната криза разпалва и гладна криза. В доклада се описват четири причини, водещи до остра форма на липса на продоволствена безопасност: спад в нивото на заетост и възможност за доходи при ръст на цените на храните в много от „горещите точки“; прекъсвания, свързани с противодействия заради пандемия; рязък спад на държавните приходи; политическа нестабилност и разпалване на конфликти, подхранвани от пандемията.

В опит да се противопостави на тенденциите, ФАО обяви отново увеличение на необходимите помощи до 428,5 млн. долара в рамките на Глобалния план за хуманитарна реакция на ООН на пандемията от COVID-19. Според генералния директор на организацията, ако се започне да се действа „сега и в нужните мащаби“, все още няма да бъде късно да се предотврати най-тежката от десетилетия продоволствена криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най добре

    10 0 Отговор
    СЗО да предложи решение на проблема защото те го създадоха.
  • 2 Грейс

    9 0 Отговор
    Все едни и същи страни застрашени от глад! ООНда се разпусне и средствата само от заплатите им сигурно ще стигнат за изхранването на тези страни за 1 година.
  • 3 За недостиг на пари

    7 0 Отговор
    Предопредиха ли
  • 4 ООН като

    5 0 Отговор
    ...статистическа организация. Нищо конкретно не прави. За да се изкорени глада е необходима коренно противоположна парадигма- средствата за производство в обществена собственост.
  • 5 Ваксина

    3 2 Отговор
    Тези страни са напълно безполезни. Само на помощи я карат мързеливите амуджи.
  • 6 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Да спрат да се въдят безконтролно, щом нямат какво да ядат. Аман от добитък, дето не може да планира разумно нищо.
  • 7 Казвал съм го и пак ще го река !

    0 0 Отговор
    И у нас ще има Газ ! И у нас цените ще "подрипнат" и ще има нови модели тоалетни, само за гладни ! Ти само стой и гледай !