Last news in Fakti

24 Юли, 2020 13:07 2 231 5

На берлинските летища ще правят тестове за коронавирус

  • германия-
  • берлин-
  • летище-
  • ковид-19

Самото тестване ще трябва да се извършва от представители на здравните власти, а летищата просто ще предоставят нужните стаи

На берлинските летища ще правят тестове за коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пътниците, пристигащи на берлинските летища от високорискови страни, ще бъдат подлагани на тестове за коронавирус от идната седмица, съобщи днес кметът на германската столица Михаел Мюлер, цитиран от ДПА.

Преговаряме с авиокомпаниите от миналата седмица и в момента координираме къде и откога можем да отворим пунктове за тестване на пристигащите от високорискови страни на летищата "Тегел" и "Шьонефелд", каза Мюлер.

По думите му целта на берлинските власти е тестовете за Ковид-19 да започнат в началото на идната седмица.

Министрите на здравеопазването от германските провинции и федералният здравен министър Йенс Шпан вчера принципно се договориха задължително да се изискват тестове от пътници, пристигащи в Германия от държави с висок риск от заразяване с Ковид-19.

Официално решение все още не взето и се очаква преговорите между здравните министри да продължат и утре.

Досега пристигащите от високорискови държави трябваше да преминават 14-дневна карантина, макар че мярката бе трудна за прилагане. Германският институт "Роберт Кох" в момента оценява повечето чужди страни като високорискови, отбелязва ДПА.

Пристигащите от нискорискови държави като Франция, Испания, Гърция и повечето други членки на ЕС според новите правила няма да трябва да правят тестове.

Междувременно планът на здравните министри породи скептицизъм. Говорител на компанията оператор на летището във Франкфурт заяви, че авиовъзелът е готов "да изпълни всичко, което помага и е административно възможно", но очаква конкретни инструкции.

Говорител на летището в Мюнхен каза, че самото тестване ще трябва да се извършва от представители на здравните власти, а летището просто ще предостави нужните стаи.

Здравни експерти пък не са сигурни дали предложените правила ще бъдат ефективни, тъй като хората трябва да бъдат наблюдавани с дни и дори седмици, за да се установи дали са инфектирани. Според други пък на тестове трябва да бъдат подлагани всички пристигащи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойчовците фашаги се родиха

    5 1 Отговор
    Селекция както пред вратите на Аушвиц.
  • 2 qwe

    3 1 Отговор
    Пристигащите от България трябва да ги тестват и за свинска чума
  • 3 пилот Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Просто е, тези с биометричната татуировка и ваксината ще минават само през скенера, останалите Ганьовци ще пътуват опаковани в найлон в товарното отделение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    3 0 Отговор
    Да правят, като толкоз им е акъла. Коронавируса не съществува. Той е измислица на #хунтата да се задържи на власт в България