Last news in Fakti

28 Юли, 2020 13:39 2 760 4

Безработицата в Испания продължава да се покачва

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • криза-
  • безработица

Mного хора, загубили работа си поради коронавирусната пандемия, не са включени в статистиката

Нивото на безработица в Испания се повиши до 15,33% през второто тримесечие на годината, като дори много хора, загубили работа си поради коронавирусната пандемия, не са включени в статистиката. Това показват данните на Националния статистически институт в Испания, предаде Reuters.

В периода април-юни на тази година страната отчита най-високото ниво на безработица от първото тримесечие на 2018-а насам. За сравнение, през първото тримесечие на 2020-а то възлизаше на 14,41%.

Тези данни обаче не показват целия обхват на кризата.

Служители в принудителен отпуск например не са включени като безработни в това проучване. За първи път в условията на икономическа криза Испания използва масово схеми за защита на заетостта, известни като ERTE, за да ограничи броя на съкращенията на фона на спрялата икономическата дейност по време на карантината.

Националният статистически институт каза в изявление, че малко над милион души са загубили работата си през тримесечието, но не са счетени за безработни, тъй като не изпълняват техническите условия, за да бъдат включени в тази група, като например активно търсене на работа.

През второто тримесечие Испания беше една от страните в света, засегнати най-силно от коронавирусната пандемия. Именно поради тази причина държавата въведе една от най-строгите блокади в Европа.

Към 27 юли Испания е регистрирала общо 278 782 потвърдени и 28 434 смъртни случаи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ами

    2 0 Отговор
    Да им пратим Караниколов. Той и без това си търси работа.

    Коментиран от #3

  • 3 ха-ха

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ами":

    Като ще изпращаме, да са МС и парламента. За месец-два, ще превърнат Испания в 'земен рай'. Икономика, туризъм, здравеопазване - всичко. А безработицата ще е като в България - почти нулева.
  • 4 ристю

    2 0 Отговор
    И като им ги изпратим,Б.Б. и сие ще ги научат как се яде асфалт и жълти павета. Щото ще им намали заплатите и пенсиите до нивата на оцеляването в България.