Last news in Fakti

29 Юли, 2020 17:45 2 300 1

Португалия: Някои държави от ЕС нарушават пакта за възстановяване на свободното движение

  • португалия-
  • коронавирус-
  • ес-
  • ек-
  • ограничения-
  • карантина

Реакцията от страна на Португалия дойде, след като Великобритания реши да продължи с 14-дневната карантина за пристигащите от страната

Министерството на външните работи на Португалия заяви в сряда, че някои държави-членки на Европейския съюз са нарушили пакт за възстановяване на свободата на движение в блока след премахването на блокадите, въведени заради коронавируса. Това предаде Reuters.

„Ние разбираме, че всички бяхме длъжни да възстановим свободата на движение в рамките на ЕС най-късно от 1 юли. Вярваме, че ограниченията и решенията, взети от страните-членки, свързани с други страни-членки, ясно не се съобразяват с тази договорка“, се казва в изявление на министерството, изпратено до Reuters, без да се конкретизират държави. 

Реакцията от страна на Португалия дойде, след като Великобритания, която напусна ЕС през януари, но спазва регулациите на блока до края на годината, реши в петък да продължи с 14-дневната карантина за пристигащите от страната.

Това силно засяга най-западната държава в Европа, тъй като тя е много зависима от туризма.

Други европейски страни, включително Ирландия, Белгия и Финландия, също налагат ограничения за пътуване до и от Португалия. Испания също е изправена пред предупреждения за пътуване от Великобритания и други държави.

Първоначално Португалия спечели похвала за бързата си реакция срещу пандемията. Въпреки това, постоянният брой от няколкостотин нови инфекции на ден в и около Лисабон през последните два месеца притесни властите в страната и чужбина.

Португалия, която многократно приписва новите регистрирани случаи на високата си степен на тестване, изрази опасенията си относно наложените ограничения за пътуване както пред Европейската комисия, така и пред Европейския съвет, посочи външното министерство.

Говорител на ЕК заяви във вторник, че „трябва да се избягва преустановяване на неефективни ограничения и вътрешен граничен контрол в ЕС“.

Той добави, че всякакви ограничения за свободното движение в рамките на блока трябва да се използват само когато е строго необходимо. Освен това, те трябва да бъдат координирани, пропорционални и недискриминационни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бил тук там

    15 0 Отговор
    В Португалия е страхотно за туризъм, вкусна храна и приветливо отношение! Ако има обратното на български туризъм това е португалски ;)