Last news in Fakti

30 Юли, 2020 16:29 4 595 38

В германските болници: Всеки пети с коронавирус умира

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Установено е, че най-висока е смъртността при хората, които са били на командно дишане - 17% от всички заболели

В германските болници: Всеки пети с коронавирус умира  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неочаквано високо ниво на смъртност от Ковид-19 в германските болници. Ново изследване с 10 000 души сочи, че всеки пети пациент с коронавирус умира, а сред поставените на командно дишане - дори всеки втори.

 

Почти 22% от пациентите с коронавирус в Германия не са могли да се справят с последствията от заболяването, сочи изследване, за което са били анализирани данните на около 10 000 души, лекувани в общо 920 германски болници. Периодът, който е обхванат от изследването е между 26 февруари и 19 април.

Установено  е, че най-висока е смъртността при хората, които са били на командно дишане (17% от всички заболели). Всеки втори от тях е починал. Данните от медицинското изследване в Германия са били публикувани в специализираното издание „The Lancet Respiratory Medicine".

Възрастта и предварителните заболявания

При мъжете смъртността е по-висока (25%), отколкото при жените (19%). Потвърдили са се и опасенията, че болестта е най-опасна за хората над 70 години.

Независимо от пола, смъртността при възрастните пациенти е най-висока - 27 на сто при хората между 70 и 79 години, а при тези над 80 години - дори 38%. И за двете възрастови категории се е потвърдил изводът, че смъртността е по-висока, когато се е налагало обдишване с респиратор.

Изследователите посочват, че в Германия е имало условия за обдишване на всички пациенти, които са се нуждаели от това. Броят на интензивните легла във всеки момент на пандемията досега е бил достатъчен. Но именно това благоприятно обстоятелство утежнява сравненията в международен мащаб, тъй като има данни, че в други държави на респиратори са били поставени по-малък процент възрастни хора - вероятно поради недостатъчен капацитет.

Друг важен въпрос, на който отговаря изследването, е свързан с предварителните заболявания. Учените стигат до извода, че някои от тях определено влошават шансовете за оцеляване на пациента, когато се е налагало обдишване. Жените и мъжете, страдали от бъбречна недостатъчност и нуждаещи се от хемодиализа по време на престоя в болницата, са имали изключително висок процент на смъртност от 72 на сто.

Повечето от пациентите, попаднали в клиника след зараза с коронавирус, са имали едно или няколко предварителни заболявания като високо кръвно налягане, диабет, нарушения на сърдечния ритъм, бъбречна недостатъчност, проблеми с белите дробове или наднормено тегло. Сред пациентите на командно дишане броят на хората с предварителни заболявания е бил още по-висок.

Относително висок брой тежки случаи

Високите показатели на смъртността означават, че в клиниките се лекуват относително голям брой тежки случаи на заболяването. Това са предимно по-възрастни пациенти и хора с придружаващи заболявания, но сред тях има и млади хора. „Макар случаите на новите инфекции в Германия да не са прекалено много, необходимо е и занапред да се взимат всички защитни мерки, за да се намали до минимум рискът от зараза", казва изпълнителният директор на Федералното обединение на здравните каси Юрген Клаубер.

Говорителят на Обединението на здравните каси Кристиан Караянидис уверява, че новите данни могат да помогнат в случай на втора вълна от болестта. Авторите на проучването от месеци работят по изготвянето на прогнози за интензивните отделения, за да бъдат те подготвени с необходимия брой интензивни легла. Благодарение на новите данни могат да се направят много по-добри прогнози, посочва Караянидис. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 16 Отговор
    Елате на площада пред Президентството и ще живеете .Зона свободна от лъжи.

    Коментиран от #7

  • 2 Имам приятел в Перу

    16 28 Отговор
    Разказва, че хората вече свикнали да гледат как другите мрат като мухи.

    Коментиран от #4, #33

  • 3 А така

    20 18 Отговор
    Нека да го чуят хубаво всезнайковците.
  • 4 хаха

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "Имам приятел в Перу":

    А в амджиккстан имаш ли?
  • 5 Майна

    25 26 Отговор
    И в Германия ги стряскат, имало много болни...Но аз не познавам още някой ,който да се е разболял.

    Коментиран от #32

  • 6 Мангър

    21 6 Отговор
    Така е защото си нямат Мангъров.

    Коментиран от #9

  • 7 Грешната Мара

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    О да особено пък там.
  • 8 00000014

    14 8 Отговор
    Всички паникьосващи само от дойчето - пиарът на Сорос и Ваксиинаджията очилат.
  • 9 Мутафчийски

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Мангър":

    Мене нямат.Аз казах на немците че яко ще се мре.
  • 10 223

    6 5 Отговор
    Китайците си умреха от смях.
    Алъш вериша си върви
    Лузурите мрат и не питат
  • 11 Рошко

    12 4 Отговор
    Писа пак еврейското дойче зеле
  • 12 Няма да е все така

    13 8 Отговор
    Абсолютни глупости са това!Смъртността в Германия е 0,04%, а в България е дори по-ниска-0,036% Това висока смъртност ли е?Мошеници!

    Коментиран от #15

  • 13 ЛУКОВ МАРШ

    14 10 Отговор
    А в България всеки втори заразен е фалшив, всеки ден по над 100-300 заразени правителството ще ги изкара повече от самото население на България. Има вирус но 10% останалите 90% са просто лъжа къде са дайте ни имена лица да ги видим тия болни хора но не откъде ще ни ги намерят най хубаво е да си продължават да манипулират и без това глупавия и необразован народ все пак Бай Ганьо не спи Бойко ни разпространява държавната тъпотия по света

    Коментиран от #36

  • 14 Санитар

    17 3 Отговор
    Всеки пети на командно дишане умира и без корона вирус и това се води за добър медицински показател,защото когато пациент стигне до командно дишане шансовете му за оцеляване са 50 на 50 божа работа с малко медицински грижи повечето анестезиологични.Статията подвежда хората,които не работят в болници и нямат никаква представа кои болни стигат до командно дишане,кой решава дали са за командно дишане,как протича цялата процедура и лечение,кога да бъде прекратено...Пишете за тези неща а не общи стряскащи фрази,които не водят до никакво елементарно образование
  • 15 Миро

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Няма да е все така":

    цитираш смъртността сред заразените, а по - горе ти дават статистика колко от тежките случаи, които са стигнали до болница са оцелели.

    Коментиран от #23

  • 16 Дълбоко Виждащ

    5 7 Отговор
    ЦЦЦЦЦ КаКви небивалици пишете!Прибрах се на 19 март!Тук ме посрещнаха с маски държаха ни на течение строени като концлагеристи от филмите Една с маска и костюм се изкашля зловещо срещу мен там на шонефелд работеше само едно крило- Б Имаше табели за 2метра отстояние нито маски- миеха пода!Не Лъжете Божа заповед!
  • 17 Истината

    8 5 Отговор
    От цялата статия излиза, че ако се лекуваш вкъщи ще пребориш китайската кашлица без проблем, влезеш ли обаче в болница шанса ти драстично намалява:
    Изcлeдoвaтeлитe пocoчвaт, чe в Гeрмaния e имaлo уcлoвия зa oбдишвaнe нa вcички пaциeнти, кoитo ca ce нуждaeли oт тoвa. Нo имeннo тoвa блaгoприятнo oбcтoятeлcтвo утeжнявa cрaвнeниятa в мeждунaрoдeн мaщaб, тъй кaтo имa дaнни, чe в други държaви нa рecпирaтoри ca били пocтaвeни пo-мaлък прoцeнт възрacтни хoрa - вeрoятнo пoрaди нeдocтaтъчeн кaпaцитeт.

    Коментиран от #20

  • 18 Антимилиционер

    7 6 Отговор
    Пълни глупости изсмукани от пръстите.Пишете ца нещо важно и интересно. Тези пошли статийки си ги четете семейно и с маски.
  • 19 Санитар

    8 4 Отговор
    Преди 3 месеца излезе заключение на американски лекари,че са доруснали грешка поставяйки на командно дишане заразени от корона вирус.Същите са имали придружаващи заболявания предимно астма и в следствше на паник атаките са получили и затрудненото дишане.Това се нарича лекарска грешка.Вчера попаднах на ужасяваща статистика също за щатите,че от лекарски грешки годишно умират около 130 000 хоспитализирвани с инфаркт и инсулт.Какво повече да говорим..?Сега всички престъпващи законите се оправдават с корона вируса
  • 20 Така е

    7 7 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Коронаистерията е рай за некадърните доктори,всяка лекарска грешка се пише към ковида.Реално в момента и дете би се справило като медик-само трябва да се научи да дава парацемол и да интубира.
  • 21 Fen

    13 5 Отговор
    Добре че дойде този вирус. Досега не съм и предполагал, че 70-80 годишните умират.

    Коментиран от #22

  • 22 Дълбоко Виждащ

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Fen":

    черен хумор,но заслужавате Лайк!Браво!
  • 23 Бачо Киро

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Миро":

    Кое му е истинското на статистиката? В болницата ходят само тежките случаи, леки и средни въобще не отиват там и не се тестват. Тези в болницата са много малък процент от заболелите, а от тях 1/5 умира. Правилно ти е дал коефициента от всички, и то всички известни, а те не са всички заболели или прекарали го без симптоми... Аман от вашата стъкмистика...
  • 24 ония от стадото

    7 14 Отговор
    Да ходи ония смахнатия Мангъров да им обесни на германците че няма вирус
  • 25 как може толкове време да лъже хората

    4 14 Отговор
    МАНГЪРОВ НА СЪД !!!

    МАНГЪРОВ НА СЪД !!!

    МАНГЪРОВ НА СЪД !!!
  • 26 бмв

    6 3 Отговор
    долна лъжа
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГОСТ от Германия

    7 2 Отговор
    Пълни глупости . Фалшиви новини.
    Германия е с най малка смъртност от Ковид 19
  • 30 Доц мангалов

    2 2 Отговор
    Тея много лабави - германците ние тука с дариткова на крак го караме с по една голяма ракия и салатка ако взема да се задушавам дарето ще ми подаде вьздух прес трабата под панталона все едно ме е интубирала
  • 31 Истината

    2 1 Отговор
    Фалшива новина. Тази снимка не е от Германия. Човекът от ляво с черната маска е италиански политик. Престанете да лъжете.
  • 32 Научи се на логика

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Благодарение на отскоро свалените мерки в БГ, процентът на заразени в България в момента е около 1%. При такъв нисък процент е малко вероятно 'да познаваш заразен'. Само че положението се влошава и след няколко месеца може да опознаеш цялата ти рода заразена. Малоумие ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 иванчо

    2 1 Отговор
    а средната възраст на умиращите в Швеция, с короната ?!?
    86 години - как ви звучи !?!??
    умиращи на 86 от коронавирус ........
  • 36 иванчо

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЛУКОВ МАРШ":

    точно обратното - заразените са поне 100 пъти повече от реално обявяваните, но този вирус е толкова нищожен, че не си заслужава и минута внимание;
    нещо като да обявят пандемия, заради гъбички по ноктите .... само че тези гъбички са доста по-страшни от този ковид ... и слава Богу!!!
  • 37 Бай

    1 1 Отговор
    За не знам кой си път чувам , че се предлагат пари,за да се признаеш за болен от вируса.. за различни суми става въпрос ,но мизата май почва да пада.

    Коментиран от #38

  • 38 5738

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бай":

    Нали от 01.08. клиничната пътека за болен от ковид скача двойно от 600 на 1200 лв. ( информация от устата на шефа на Пирогов публикувана в статия неотдавна в този сайт).