Last news in Fakti

31 Юли, 2020 08:44 6 830 24

Рекордни случаи на COVID-19 от вдигането на карантината

  • испания-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • карантина

Всеки четвърти заразен с коронавирус в австралийския щат Виктория не спазва карантинните правила, заяви пред репортери регионалният премиер Даниъл Андрюс

Рекордни случаи на COVID-19 от вдигането на карантината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испания днес регистрира рекорден брой случаи на коронавирус за денонощие, откакто беше вдигната карантината, с над хиляда заразени за втори пореден ден, съобщи Ройтерс.

По данни на здравното министерство през последните 24 часа са диагностицирани 1229 инфекции, а от началото на седмицата - общо 13 391. От началото на епидемията в Испания официално са потвърдени 285 430 случая на коронавирус, предава БТА.

Разрастването на епидемията принуди някои региони да въведат ограничения на движението, а Великобритания - да наложи карантина на пътуващите от Испания.

Но директорът на Центъра за извънредни санитарни ситуации Фернандо Симон отрече страната да е на прага на втора вълна на коронаворус. "Втора вълна би настъпила, когато имаме неконтролирано, широкоразпространено предаване на заразата", заяви той на пресконференция. Макар да призна, че вирус свободна се разпространява в някои райони на североизточните области Каталуния и Арагон, Симон увери, че в останалата част на страната епидемията е под контрол.

Той подчерта също, че епидемията в Испания вече не е толкова смъртоносна колкото по време на пика през април, когато всеки ден умираха близо хиляда пациенти.

През последните седем дни в Испания са починали едва десет души, отчасти защото вирусът се разпространява повече сред младите хора, които са по-малко уязвими на болестта.

Британското правителство връща ограниченията върху социалните контакти в някои части на Северна Англия заради нарастващия брой заразени с коронавируса, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок съобщи снощи, че от полунощ не се разрешава хора от различни домакинства да се срещат на закрито в град Манчестър и предградията му, в части от Западен Йоркшър и Източен Ланкашър.

В засегнатия от мярката район живеят голям брой мюсюлмани, а рестрикциите бяха обявени преди днешния празник Айд ал Адха.

Според Ханкок срещите на хора от различни домакинства и неспазването на физическа дистанция е една от причините за засилилото се предаване на вируса в Обединеното кралство. Броят на новите случаи на денонощие наскоро започна да се увеличава след седмици на спад.

Вчера беше съобщено за 846 нови положителни теста за коронавирус в страната - най-големия брой за 24 часа от 28 юни насам.

Китай съобщи за 127 нови случая на коронавирус днес - най-големия брой от повече от три месеца, като в 123 от тях заразата се е предала на територията на страната, предаде ДПА, като се позова на здравните власти.

Данните на Националната комисия по здравеопазване показват, че 112 от новите случаи са регистрирани в крайнозападния автономен район Синцзян, където взривът на заразата от началото на месеца се задълбочава въпреки прогнозите, че ще започне да се забавя.

Четири "внесени" случая са установени в провинция Гуандун и в града на централно подчинение Тянцзин.

Бразилия регистрира 57 837 нови заразени с коронавирус в последните 24 часа, както и още 1129 смъртни случая от причиняваното от вируса заболяване, съобщи снощи здравното министерство, цитирано от Ройтерс.

Броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията надхвърля 2,6 милиона, а по официални данни починалите са вече общо 91 263-ма.

Около 70 процента от заразените (1 824 095 души) са оздравели, активните случаи са 694 744, посочва ТАСС, цитирайки данните на министерството.

Всеки четвърти заразен с COVID-19 в австралийския щат Виктория не спазва карантинните правила , заяви днес пред репортери регионалният премиер Даниъл Андрюс, предаде ДПА.

При проверка на здравни инспектори през последните два дни на над 500 души, дали положителна проба за коронавирус, станало ясно, че 130 от тях не спазват карантинните правила и са отишли на работа или на друго място, където има много хора, съобщи Андрюс.

"За бога, ако сте заразени, трябва да си стоите у дома", каза регионалният лидер на своята всекидневна пресконференция.

Полицията разследва над сто души в Мелбърн, столицата на щата Виктория, за нарушаване на карантинните правила, заяви още Андрюс. Служителите на реда вече са наложили 124 глоби по 1300 австралийски долара (935 американски долара) за нарушаване на здравните правила.

Мелбърн е по средата на карантинния период от шест седмици, но Андрюс заяви, че може да е необходимо да се вземат по-сериозни мерки за борба с вируса, тъй като броят на новите случаи на заразяване остава висок.

Щатът Виктория регистрира 627 случая на заразяване и осем смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа, каза още регионалният премиер.

Останалите австралийски щати затвориха границите си с Виктория, припомня ДПА.

Мексико се нареди на трето място в света по брой починали в резултат на коронавируса след САЩ и Бразилия, изпреварвайки Великобритания, предаде Франс прес.

Броят на смъртните случаи в Мексико вчера надхвърли прага от 46 000, докато в Обединеното кралство те бяха 45 999. В САЩ починалите са 151 496, а в Бразилия - 90 134-ма, показват изчисленията на АФП, които се базират на официални данни.

Все пак във Великобритания броят на смъртните случаи, причинени от коронавируса, отнесен към общия брой на населението, е по-голям, отколкото в Мексико. В Обединеното кралство смъртните случаи са 677,59 на един милион жители, докато в Мексико са 351,82 на един милион души.

През последното денонощие в Мексико са починали 639 души с коронавирус, а потвърдените случаи са се увеличили със 7730 на общо 416 179.

Мексиканският президент съобщи, че правителството ще създаде държавна агенция за дистрибуция на лекарства и ще подпише споразумение с ООН за покупка на по-евтини лекарства и ваксини на международния пазар, предаде Ройтерс.

"Това означава да се разчупи монополът на компаниите, които държат контрола в тази сфера в Мексико. Те продаваха скъпи или некачествени медикаменти, а често имаше и недостиг на лекарства", каза на редовна пресконференция президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Той обясни, че агенцията за дистрибуция ще гарантира, че жителите и на най-отдалечените кътчета на страната ще имат достъп до лекарства и ваксини.

Новата държавна агенция ще се оглавява от сегашния ръководител на службата за гражданска защита Давид Леон.

Правителството на Обрадор е критикувано за недостиг на лекарства след промените в схемата за доставки, която централизира покупките на медикаменти, за да се ограничи корупцията и завишаването на цените им.

Ръководителят на националната камара на фармацевтичната промишленост Рафаел Гуал предупреди, че споразумението с ООН застрашава пряко 100 000 и косвено половин милион работни места.

Министърът на земеделието на Зимбабве Перанс Шири почина от COVID-19, като стана първият високопоставен правителствен служител, чийто живот бе отнет от пандемията, съобщи зимбабвийският президент Емерсон Мнангагва, цитиран от Ройтерс.

Шири, който е генерал от запаса, помогнал за организацията на преварата, свалил от власт Робърт Мугабе през 2017 г., е починал на 29 юли.

Покойният ветеран от войната за освобождение бе провъзгласен за национален герой и ще бъде погребан днес на церемония, на която ще присъстват тесен кръг участници.

"След като вече е потвърдено, че Шири е починал от COVID-19, ще следваме правилата на Световната здравна организация за организирането на погребението", каза президентът Мнангагва по време на последното причастие в дома на покойния министър в Хараре.

Зимбабве е регистрирало 2879 случая на коронавирус и 40 починали от заразата, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    13 5 Отговор
    Поредните лъжи за деня публикувате.

    Коментиран от #6, #14

  • 2 Лопатата

    16 2 Отговор
    Тая схема вече не върви. На хората им писна и не спазват нищо. И у нас е така. Протеатите само вижте.
  • 3 испанска Пунтамара

    8 2 Отговор
    От летен ГРИП не се мре, оня заминия е по-опасен.
  • 4 ОТ ИСПАНИЯ

    16 3 Отговор
    НЯМА НИЩО В ИСПАНИЯ НЕ ЛЪЖЕТА ИСПАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЪЩО ЛЪЖЕ ЕЛА ТЕ ВИЖТЕ ПЛАЖОВЕТЕ И ХОРАТА КАК ХОДЯТ НАВСЯКЪДЕ НЕ ЛЪЖЕТЕ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ВЕЧЕ УМРЪЗНАХТЕ НА ВСИЧКИ НИКОЙ НЕ ВИ СПАЗВА МРЪСНИТЕ РЕПРЕСИИ СТИГА РЕПРЕСИИ!!!!ИМА МНОГО ИСПАНЦИ КОИТО ВЯРВАТ НО КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИТ ВИСОКАТА НЕГРАМОТНОТ НА НАСЕЛЕНИЕТО 60% НЕ МОГАТ ДА ПИШАТ И ЧЕТАТ ТОВА Е НОРМАЛНО МИСЛЕЩИТЕ ОТДАВНА РАЗБРАХА ЗА МЕДИЦИСНКИЯ ФАШИЗЪМ И ДОКТОРИТЕ -МЕНГЕЛЕ

    Коментиран от #5, #16

  • 5 др Гей Билтс

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ОТ ИСПАНИЯ":

    Няма значение, на всички ще ви бием ваксината, а после каквото е рекал Господ.
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Мачкай, бай Корроона тия гнили домати
    Искаме пари, искаме пари , искаме пари
  • 7 Гост

    2 10 Отговор
    Естествения подбор ще си каже думата щом не спазвате. Тия дето се пазят ще намалят шанса да се зарязят тия дето не вярват ами да се оправят като ги тръшне.

    Коментиран от #11

  • 8 Много си проЗ

    10 3 Отговор
    COVID-19 Е ИЗМАМА !!!!!!!!!!
  • 9 Жоро

    2 3 Отговор
    Корона вируса е пуснат за да се "измисли" ваксина която ще превърне хората в зомбита.

    Коментиран от #17

  • 10 Сивата котка

    2 1 Отговор
    Рекох наш гербаджийски министър се споминал от ковида.
  • 11 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Трудно се спазват каквито и да правила от малцинството. Не може около теб да е пълно с нечистоплътни, нискоинтелигентни селяндури и да разчиташ,че ще се опазиш. Все пак идеята не е да стоиш затворен вкъщи, а да се спазват елементарни противоепидемични мерки и дейности от обществено значение. Кръчмите, чалгарниците и долнопробния туризъм и мачлета не са такива със сигурност.
  • 12 Stéphanie 🎲

    5 4 Отговор
    Лъжат !!!!!Може ли такова нещо цяла седмица бяхме там ,след два дни пак се връщаме в Испания на почивка .Всичко е нормално ,за Франция също казват много болни къде...?Във болницата в Бордо няма нито един болен с корона.Върнахме се за детето бяхме решили заради короната да седи при баба и дядо .Звънях на личния доктор за съвет отново отговор няма пациенти болни с корона .Стига глупости !!!!
  • 13 доктор Свиленов

    5 4 Отговор
    Писна ни на с=всички от тази насаждана от медиите психоза около един иначе напълно обикновен грип, такъв като всеки друг, че дори по-слаб, много хора дори не разбират че са го прекарали.
    Писна ни тъпите журналисти в стремежа си да шокират и да провокират обществото, да насаждат страх и паника, защото те само това правят и резултата е световна финансова криза, заради Абсолютно Ненужни Мерки и Ограничения!!!!!!!
    Министъра на икономиката на Германия се хвърли под влака, като видя каква тотална простотия правят с налагането на тези ограничения и срива в световната икономика!!!!
    Голяма част от журналистите по света са силно ограничени интелектуално, откровени глупци, които повтарят реплики, само и само да се правят на интересни!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 бл.134 в Зап. парк

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Мачкай, бай Коррооннаа тия гнили домати.На ви 200 милиарда , трябва да се заслижата!
  • 15 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "доктор Свиленов":

    Абе чиче, икономиката се движи от туризъм, бардаци и кръчми и футбол само у банановите републики. Нещо си се объркАл. Много отрасли в индустрията, селското стопанство и хранително вкусовата промишленост не са спирали. И не зле тоя балон т.нар. икономика да вземе да се пръсне как си требва, щото досега само издиша, а простолюдието само се напъвате да го пълните с въздух.

    Коментиран от #18

  • 16 Vaya, vaya

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ОТ ИСПАНИЯ":

    Испанците били неграмотни?! Не е зле да обърнеш внимание на собствения си правопис, преди да започнеш да критикуваш другите.
  • 17 Вили

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 18 доктор Свиленов

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Има държави по света, в които Брутния Вътрешен Продукт, е 70% до 85% от туризъм - това са хотели, клубове, дискотеки, атракциони, шоу бизнес, като цирк Дюсолей, но като си необразован, няма как да го разбереш и да го осмислиш, трудно е когато мозъкът не работи, а е ангажиран само с мисълта за това довечера каква салата с каква ракия да пиеш!!!
    Прочети малко, и като казвам малко, отдели 10-15 години да изучаваш икономика и ще разбереш, колко невежо е изказването ти!

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 До коментар 13

    2 1 Отговор
    Стадото винаги е на грешното мнение и разчита ,че в множеството ще оцелее от налитащите го вълци, което е фаталната му грешка !Извън интелекта му е да проумее истината ! А просто трябва да тръгне срещу опасността и да я смачка с копитата си !
  • 21 Пешеходец

    3 1 Отговор
    От както е излезнала гнусната еврейска лъжа за коронавирус съм загубил половината от възнаграждението си заради рестрикциите !По цял ден от сутрин до вечер съм сред хора в София ! Болни няма !!!
  • 22 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "доктор Свиленов":

    бацка, със сигурност съм мноого по образован от теб, а на цирк нема да ходиш докато не измислим как да се справим с вируса и така. К'во сложно има ? Освен т'ва съм сигурен, че точно ти не ходиш нито на цирк нито на опера, а гледаш да препродадеш некое друго кебапче. 90% от икономиката от туризъм правели 😂
  • 23 ххггт

    2 1 Отговор
    стига с тези лъжи,изтъркаха се вече
  • 24 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "доктор Свиленов":

    п.п. 10-15 години да изучавам икономика ??? 😂 доктор свиленов, колко точно е IQ'то ви ? 😂