5 Август, 2020 10:40 9 162 12

При съседите: Ново извънредно положение ще унищожи икономиката!

  • румъния-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19

Около 36 процента от работещите в Румъния смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса

При съседите: Ново извънредно положение ще унищожи икономиката! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Работещите в Румъния са разтревожени от развитието на пандемията от COVID-19, но смятат, че ново извънредно положение би унищожило икономиката.

Около 36 процента от работещите в Румъния смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса, пише днес в. "Зиарул финанчиар", като се позовава на анкета на трудовата онлайн платформа BestJobs.

Петдесет и пет процента от работещите, които са отговорили на анкетата са заявили, че са много загрижени от увеличаването на броя на заразените, но не смятат, че трябва отново да бъде въведено извънредно положение. 47 на сто са на мнение, че ново извънредно положение би унищожило икономиката, а 10 на сто смятат, че ситуацията още не е толкова тежка. 36 процента смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Мнозинството работещи казват, че вземат мерки, когато излизат от вкъщи или ходят на закрити обществени места - 84 процента носят маски, 73 процента мият често ръцете си, 70 процента избягват места със струпвания на хора, 63 процента дезинфекцират ръцете си възможно най-често, когато са извън дома, 58 процента избягват да пипат носа, устата и очите си с недезинфекцирани ръце, съобщи БТА.

В. "Ромъния либера" съобщава, че авиокомпаниите "Таром" и "Блу Еър" искат държавна помощ от 127 милиона евро. Министерството на транспорта е представило за обществено обсъждане проект за наредба за държавната помощ за двете авиокомпании. Таром е поискала 64,8 милиона евро, а Блу Еър - 62,2 милиона евро като компенсация за загубите, понесени в резултат на пандемията от COVID-19, която задържа самолетите на земята. Без държавната помощ съществува риск "Таром" и "Блу Еър" да изпаднат в неплатежоспособност и в крайна сметка да обявят фалит. На 30 март 2020 г., когато бяха забранени полетите заради извънредното положение в Румъния, двете компании имаха съответно 1800 служители ("Таром") и 930 служители ("Блу Еър"), пише "Ромъния либера".

Държавният глава опитва да разреши разногласията за началото на учебната година, информира в заглавие "Ромъния либера". Президентът Клаус Йоханис е свикал днес в президентския дворец Котрочени среща на тема образование, на която се очаква да присъстват много министри начело с премиера Лудовик Орбан. Срещата ще започне в 15,00 ч.

В. "Котидианул" допълва по темата, че редица асоциации на ученици обвиняват министерството на образованието и науката, че не е осигурило интернет връзка за онлайн обучението. Учениците искат започване на процедура по закупуване на лаптопи и таблети за реалния брой ученици, които нямат собствени устройства. Ученическите асоциации искат властите да гарантират спазването на правото на образование и посочват, че образованието трябва да продължи и по време на пандемията, пише "Котидианул".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    24 40 Отговор
    Всеки ден за работа минавам по два пъти по край платените палатки.Ядат спят а до тях има барбекю.Сменят се на смени да лежат и пият а през ноща се чивтосват в палатките.Това е тероризъм спрямо нормалните хора.Скоро парите на Божков ще свършат и ще си отидат на село.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 kasket

    2 16 Отговор
    Oчoaвo cĸ пe-aъcнe днĸc пpĸмиĸpът Бepиceв дo eбави пpĸд ГAΠБ дeaeгo щĸ зoĸмo пecтo.

    Коментиран от #6

  • 3 СЛАВИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ. .

    4 16 Отговор
    Няма такава държава. ..

    Коментиран от #4

  • 4 Фостата

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "СЛАВИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ. .":

    И теб та няма плешо!
  • 5 Туркофил

    5 10 Отговор
    А България са като Русия ние нямаме икономика и вместо цифровизация тече циганизация също като Руснаците нямат икономика заобиколени от санкции да живее ядреното оръжие а ние казваме да живеят магистралите на Бойко и при трети мандат поне 3 дни да изкарат

    Коментиран от #8

  • 6 Ко речи ко

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "kasket":

    никак не си прав .да знаеш -)))
  • 7 Пламен

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Ами мини и в Никопол, Мъглиж, Стражица, Троян, Дряново, Търговище, Кнежа, Елена, да видиш каква бомба е паднало! То не е да заровиш едни пари да направиш плочки по центъра и да "облечеш" четири високи блока край пътя, и като минават такива като тебе за половин час през града, да аплодират Вожда!
  • 8 БРЦК

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Туркофил":

    Пишеш глупости
  • 9 БРЦК

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Жоре кой те излъга че Божков има пръс в протестите . Ти явно си наивен до глупост. Болшенството от НАРОДА не иска вече робство
  • 10 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор
    Вярно, че на чужд гръб и 100 тояги са нищо, ама защо не пишете за проблемите на Румънския съсед! За това е статията! А нашите домашните простотии си ги знаем!
  • 11 Матей

    3 1 Отговор
    Какво извънредно положение бе,ненормалници,какво се правите на халтави?нема го майсторо,тоя път няма да мине номера,ще загазите сериозно,хората няма вечно да ви търпят цирковите номера.
  • 12 Мамата

    1 0 Отговор
    ИДЕАЛНО.ВСИЧКИТЕ ИМ ФАБРИКИ ДА ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ