6 Август, 2020 16:08 2 120 4

Германия бори увеличението на новите инфекции със задължителни тестове за пътуващите

  • германия-
  • коронавирус-
  • тестове-
  • ограничителни мерки-
  • пътуване

Безплатните задължителни тестове ще влязат в сила от събота

Германия бори увеличението на новите инфекции със задължителни тестове за пътуващите - 1
Снимка: Shutterstock

Германия обяви задължителни тестове за пътуващите, които се връщат от райони с висок риск от заразяване с коронавирус, след като новите инфекции минаха границата от 1000 на ден за първи път от май, подхранвайки опасенията от връщането на икономически смущаващата карантина. Това предаде Reuters.

Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че безплатните задължителни тестове ще влязат в сила от събота, след като институтът „Робърт Кох“, германската агенция за обществено здраве, съобщи за 1 045 нови инфекции за едно денонощие.

Той обясни, че част от увеличението се дължи на по-обхватното тестване, но туристите, които се връщат в Германия след ваканциите си, както и неспазването на дисциплината на социалното дистанциране имат значителен ефект.

Германия класифицира почти целия свят извън Европейския съюз като "високорисков". В списъка обаче попадат и някои региони в блока, включително Арагон, Каталуния и Навара в Испания, както и провинция Антверпен в Белгия.

Задължителните тестове означават, че след завръщането си пътуващите германци няма да трябва да бъдат под карантина в продължение на две седмици. Всеки, който откаже да се тества, може да получи глоба до 25 000 евро.

„Ако някой си мисли, че може да бъде упорит на летището и да се справи с глобата по-късно, когато тя дойде, то ще бъде поставен под карантина за две седмици“, допълни Шпан.

Подходът на Германия е подобен на този в съседна Франция, която изисква пристигащите от определени страни да се тестват за Covid-19 на летищата и пристанищата. Някои други европейски държави изискват тестовете да бъдат направени в дните преди пътуването. 

Тъй като най-голямата европейска икономика започва да се възстановява от почти пълната блокада, наложена през март, всеки признак на подновяване на ограниченията ще смути инвеститорите.

Шпан смята, че повторното затваряне на магазините вероятно все още може да бъде избегнато.

Ръководителят на германския лекарски съюз заяви по-рано тази седмица, че Федералната република вече се бори с втората вълна на заразата и рискува да пропилее ранния си успех чрез неспазването на правилата за социално дистанциране.
 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 0 Отговор
    Безплатен е само еднопосочният до Казана.

    Коментиран от #3

  • 2 МИШ

    1 0 Отговор
    Създаде се нов бизнес,лесен и печеливш 300 процента.Тестване на хората за ковид.Лесни пари,що да ги не взимат някой хора.
  • 3 Да, така е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Думите ти важат за кочината
  • 4 Иван

    2 0 Отговор
    Вчера кацнах в Берлин. Тестваха ни безплатно, очарован съм от отношението.