Last news in Fakti

7 Август, 2020 09:25 3 821 17

Втора вълна! Oчаква се затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Турция

  • турция-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия

В южната ни съседка е задължително носенето на защитни маски от гражданите навън и на закрито - глобата е 900 турски лири

Втора вълна! Oчаква се затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нови 1153 положителни случая на коронавирус в Турция са били регистрирани през последното денонощие, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

От миналата седмица насам новите положителни случаи всеки ден надхвърлят 1000 дневно.

14 души са починалите през последните 24 часа,с което общото число на починалите досега от коронавируса достигна 5798 души.

Според здравния министър има спад в случаите с фатален изход от COVID-19, но нарастват положителните случаи. Числото на заразените е достигнало 237 265 души, докато числото на излекуваните е около 220 000, предава БТА. 

8.3 на сто е ръстът на заболеваемост от пневмония.

Здравните власти алармираха за възникнали нови огнища на коронавирус след 4-дневната ваканция за Курбан байрам /30 юли-4 август/, последица от масово неспазване на противоепидемиологичните мерки - неносене на маски, натрупване на много хора, неспазване на социална дистанция.

По думите на здравния министър към момента 580 пациенти са в тежко състояние. Но според други източници болните са много повече. Има твърдения за ръст на случаите на Ковид-19 в курортните райони, но здравното министерство ги отрече.

Междувременно втори ден хиляди служители по сигурността, трафика, местните власти извършват мащабна проверка в цялата страна по спазване на мерките за коронавируса. Инспектират се учреждения, работни места, заведения, транспортни средства, граждани, по улиците, парковете и др.

В Турция е задължително носенето на защитни маски от гражданите навън и на закрито. Глобата е 900 турски лири.

В Истанбул на спирките на градския транспорт, в учрежденията, в много магазини, заведения са поставени дезинфектанти, при влизане в магазините,а също и в заведенията се измерва температурата на клиентите, в редица заведения сервитьорите са с маски и ръкавици, в редица фирмени магазини касите са отделени със стъклени прегради, не се допускат много клиенти. В банките също е въведен специален режим. Но не навсякъде мерките се спазват с еднаква сериозност.

Предвид на нарастването на случаите на коронавирус от последните дни, които преминаха пика от 1000 дневно и тенденцията върви към увеличаване /миналия месец положителните случаи бяха спаднали под хиляда дневно, а числото на излекуваните бе надхвърлило тези на заразените/, се заговори за евентуално връщане на ограниченията за излизане от къщи.

Но министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отрече тези твърдения като неверни.

Въпреки това обаче със сигурност се очаква затягане на противоепидемичните мерки в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 9 Отговор
    Втората вълна иде, за много ще е и последна. Тоя който прескочи инжекцията, ще има после и трета за него.

    Коментиран от #3

  • 2 Hjймммм

    8 2 Отговор
    Не е ли седма вълна?Явно сте ги проспали предишните вълни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хах

    12 4 Отговор
    няма никаква втора вълна, въобще няма ковид19. Искат да ви бият ваксината за да ви убият. Огледайте се . къде са тези болни от ковид? Познавате ли такъв болен от ковид?

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Mkокооко

    9 3 Отговор
    Иде трънци!Паника и нов диктат-това е.Да свикват хората да са подчинени и смачкани.Да не мислите,че им пука?
    Ако им пукаше,щяха ли да се подиграват с мизерни пенсии,мизерен начин на живот и безхаберна здравна с-ма-в цял свят?!Всъщност,светът си е бил добре само за богатите.Последните 30-на год. се оформи сериозна средна класа в света и сега целят да я унищожат.Да останат само много богатите и мнозинство бедни.
    От нас зависи дали ще блеем-всякак си!!
  • 6 Ил и Илю

    13 2 Отговор
    Боклуци,измамни!
    Вчера на приятел почина майка му-на 66 год.Прилошало й,вкара ли я в болница и без изследване и нищо,набили й респиратор и пръснали дробовете.Умря си без време.От 30 год.я познавам и все с астматично дишане.Как решиха да я обдухват..?Синът й вика,че не дават да я види и не са й правили никакъв тест при приема.Е,как така,бе!?
    А сега му казали,че била с курвид19.И как разбрахте,измекяри!
    Пълна измама!Не водете роднините си в болници-сигурна смърт ги чака!
  • 7 Разгневен

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "хах":

    Каква несъществуваща ваксина иска някой да ти бие, бре умник!? Ти познаваш ли някой болен от СПИН , например? Ако не познаваш, ще почнеш ли да твърдиш, че такава болест не съществува? Мале, мале, докъде може да стигне падението на някои екземпляри ..!

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 8 Кфкф

    8 1 Отговор
    За населението което имат тези случаи 1153 на 80 милиона са много по добре от 300 на 5 милиона българско население
  • 9 TRoskOt

    6 0 Отговор
    Вчера от 54 494 тествани положителни са 1153 = 2,11 %
    На 1 август 44 846 теста положителни са 996 = 2,22 %
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Спокоен

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Разгневен":

    Ами върви при чичко бил и си чакай реда за ваксината,че станахте много жалки вече! КОВИидийоти такива! Токова сте тъпи и прости привържениците на тоя измислен "вирус",че повече няма на къде....
  • 12 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Разгневен":

    Покажи ми ги или поне на снимка да ги видим, ама като ти сложат хомота ле разбереш
  • 13 Миризливия пор

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Разгневен":

    Като ти чета поврътнята ( особенно последното изречение) веднага си дадох извод,че говориш за себе си!
  • 14 Бухахахахахаха

    1 0 Отговор
    Като на гледам снимката, това ще да е мъжкия плаж. Там само аги ходят да търсят мъжки ласки. Кадъните през това време работят. Европейска работа!
  • 15 Бухахахахахахах

    2 0 Отговор
    Като гледам на снимката, това ще да е мъжкия плаж. Там само аги ходят да търсят мъжки ласки. Кадъните през това време работят. Европейска работа!

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бухахахахахахах":

    Така е. Ние турците ходим на плаж по мъжки. Жените се къпят в хамама и какво правят там, не знам. А ние какво правим с другите аги на мъжкия плаж не е за разправяне.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.