10 Август, 2020 12:15 3 982 6

Безпрецедентен срив в туристическия сектор

  • италия-
  • туризъм-
  • туристи-
  • коронавирус-
  • срив-
  • икономика

Чуждестранни туристи в Италия практически няма

Безпрецедентен срив в туристическия сектор - 1
Снимка: Shutterstock

Италианска ваканция, но само за италианци и почти без чужденци, с изключение на много малко европейци. Среден разход от 1022 евро на семейство, около 680 евро на човек. Все още 20% от италианците не резервират поради икономически проблеми и липса на отпуск. Чуждестранни туристи практически няма. Това е картината на италианския туризъм в момента, предаде БГНЕС.

В периода юни – септември се очаква туристите да са с около 25 милиона по-малко в сравнение с миналата година и загубата да е 75% от обичайния поток и още по-висока от разходи, като се има предвид, че американските и азиатските туристи няма да дойдат. А именно те са тези, които харчат пари, съобщава АНСА. Дните за отпуск ще са за почивка и контакт с близки, докато важните, по-доходоносни аспекти, които разпределят разходите на туристите по местата на местоназначение, се прехвърлят на последните места в списъка с предпочитания, примерно посещения на музеи, паметници и изложби , които намаляват от 33% през миналата година до 15%: пазаруването от 21% на 5% или СПА от 12% на 9%.

Индексът на доверие, който измерва склонността на италианците да отидат на почивка, се повишава до 65 – с 3 пункта повече в сравнение с юни, но сравнението с миналото е тревожно: индексът за същия период на миналата година е бил 72, следователно 7 пункта по-висок. Освен това, има висока степен на несигурност: 34% от анкетираните, които са готови да пътуват през септември до края на юли все още нямат резервация, докато други 8% дори не възнамеряват да направят това и очакват да намерят нещо подходящо, след като пристигнат на място. Тази несигурност и изчаквателна позиция създава множество съмнения в реализирането на едно или повече пътувания.

В нормално време четиримесечието юли-септември заема около 60% от туристическото присъствие и покупки в Италия, без да се смята изходящия туризъм, където италианците обикновено харчат 11,5 милиарда евро. От всичко това, лято 2020 ще успее да „спаси“ около 25%, коментира за АНСА президента на института за национален и регионален туризъм Лука Патане. „ Докато тенденцията на епидемиологичните индекси и идентифицираните огнища са като леопардови петна на картата на страната – добавя той – всичко това говори за огромна работа на туристическите институции по места да предложат на туристите гаранция за безпроблемно и ведро изкарване на почивните дни“, казва Патане и добавя, че е крайно време да се скъса със самоубийствения подход и се вземат мерки за укрепване на сектора. За всички трябва да е ясно, че отдавна туризмът е гръбнака на италианската икономика, а не неясен шанс за бъдещето. На риск са изложени около 1 милион работни места. 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 1 Отговор
    Италиянците да хванат Майк Помпео и да го обесят
  • 2 Иван

    4 2 Отговор
    Нали китайците са врагове? Радвайте се че няма да има туристи от тях.
  • 3 Един

    12 1 Отговор
    Скоро тая дивотия с ковируса ще фалира всички, само Гил Бейтс и рокферлеровци ще имат пари и всички ще им робуват. Ама вие не се притеснявайте, нали носите маска!

    Коментиран от #4

  • 4 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Джефри Епщайн живее в Иэраел с ново име и не носи маска,само перука.
  • 5 Оставка

    1 0 Отговор
    Съд и затвор за италианския министър... Ааа и цялото им правителство.
  • 6 Бурканбанк

    6 0 Отговор
    Тепърва всички държави, които се затвориха ще берат плодовете на глупостта си. Икономическата криза едвам е започнала. Нищо не сме видели все още. През зимата ще има революции в много държави, не само в България. Да се готвят Италия и Испания, които бяха свръхзадлъжнели още преди настоящата криза, а сега са в практически фалит. Жалките опити на ЕС да налее пари в тях не може да ги спаси. След това да се готвят Германия и Франция, които командарят ЕС, както си искат, и съответно този икономически провал се дължи и на тях до голяма степен. България като най-бедна държава в ЕС е ясно - тук ще играем "Игрите на глада". Мораториумът върху събираемостта на кредитите изтече на 13 юли и от август започват фалитите на малките и средните предприятия. До декември тук ще е джунгла.